Kaj je Tanja Fajon o slovenskem priznanju Palestine govorila prej in kaj danes?

N1 video 14. Okt 202305:45 7 komentarjev
Studio Tanja Fajon
Foto: Denis Sadiković/N1

Tako na mednarodnem kot tudi domačem prizorišču je v teh dneh precej napeto. Siloviti spopadi na Bližnjem vzhodu in strah pred humanitarno katastrofo, doma pa menjave ministrov in vse bolj očitna trenja med koalicijskimi strankami, ki se že spopadajo kar na odprti sceni. Gostja oddaje N1 STUDIO je zunanja ministrica Tanja Fajon.

Predsednico SD in podpredsednico vlade Tanjo Fajon smo za začetek povprašali o razmerah v Izraelu in Gazi. Po njenih besedah so čustva izjemno napeta, zato vse skrbi, da bi dogajanje preraslo v regionalni konflikt, znotraj EU pa obstaja tudi velika skrb glede dogajanja v Gazi, “kjer se soočamo s humanitarno katastrofo”. Poudarila je, da poteka mednarodna aktivnost, kako dobiti humanitarni koridor. Po njenih informacijah naj bi Egipt ta koridor omogočil.

Domačo politično sceno je medtem dodobra razburkal poziv Levice, da naj vlada že zdaj začne s postopki za priznanje Palestine. V opoziciji pravijo, da je to Sloveniji že naredilo škodo, češ da jo zdaj po svetu dojemajo kot “propalestinsko državo”. Ocenjujejo tudi, da je bil odziv vlade na teroristični napad Hamasa mlačen. Kako na te očitke odgovarja ministrica Fajon?

Precej začudenja je bilo doma tudi zaradi vladne odločitve, da v New York v Varnostni svet Združenih narodov (ZN), kjer bo Slovenija z novim letom postala nestalna članica, pošlje posebno misijo pod vodstvom zdaj že nekdanjega državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Samuela Žbogarja.

Po informacijah N1 se med njim in stalnim predstavnikom pri ZN Boštjanom Malovrhom že pojavljajo napetosti. Odločitev vlade je precej začudila tudi državni zbor in predsednico republike Natašo Pirc Musar. Tanjo Fajon smo zato vprašali, čigava ideja je bila ta posebna misija v New Yorku in ali je ravno zaradi teh kritik koalicija na nedavne izjave predsednice v Trstu tako ostro reagirala.

Odnosi med koalicijskimi strankami se medtem slabšajo. Socialni demokrati glasno kritizirajo premierja Roberta Goloba zaradi pomanjkanja fokusa in konsistentnosti, Levica pa se je Svobodi po robu postavila pri sprejemanju proračuna. SD se ji je pri tem pridružila. Kaj je o tem povedala Tanja Fajon, si lahko preberete in ogledate v članku Fajon o koalicijskih trenjih in menjavah: Očitno je bilo pri Golobu nekaj zdrsov.

Za konec pogovora pa smo predsednico SD povprašali še, zakaj so v stranki na predsedstvu ta teden podaljšali kandidacijske postopke za listo na evropskih volitvah, ki bodo junija prihodnje leto. Kot je povedala, je med evidentiranimi kandidati tudi sama. Ali to pomeni, da se lahko znajde celo na kandidatni listi?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje