Aleksander Zupančič odstopil s čela Elektra Ljubljana

Elektro Ljubljana: Aleksander Zupančič
Žiga Živulović jr./Bobo

Aleksander Zupančič je prejšnji teden odstopil s položaja predsednika uprave Elektra Ljubljana. Odstop so zaradi nezdružljivosti z nadzorniško funkcijo, ki jo ima Zupančič v Petrolu, predlagali v Slovenskem državnem holdingu.

Aleksander Zupančič je konec minulega tedna odstopil s položaja predsednika uprave Elektra Ljubljana, poročajo Finance in portal Necenzurirano. Zaradi vodenja večinsko državnega elektrodistribucijskega podjetja Zupančičevo članstvo v nadzornem svetu Petrola ni skladno z zakonom o SDH, zato so v državnem holdingu predlagali njegovo menjavo.

Kot pišejo Finance, je Zupančič odstopil 15. decembra, dan pred menjavo nadzornikov v podjetju. Minuli petek je namreč skupščina družbe razrešila nadzornike Božidarja Godnjavca, Davorina Dimiča in Gorazda Justinka ter namesto njih za nadzornike s štiriletnim mandatom imenovala Vekoslava Korošca, Marka Naraločnika in Davida Skornška.

Informacijo o Zupančičevem odstopu je za Finance potrdil Godnjavec. “Obvestilo o odstopu smo dobili po elektronski pošti od sekretarke nadzornega sveta, a zaradi razrešitve se nato s tem nismo ukvarjali,” je pojasnil.

Zupančič dolgoletni sodelavec Vizjaka

Necenzurirano medtem piše, da je Zupančič, dolgoletni tesni sodelavec nekdanjega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, s položaja direktorja, na katerega se je povzpel slabe tri mesece pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, odstopil takoj po menjavi nadzornikov. To informacijo jim je potrdilo več virov.

Zupančič je sicer tudi nadzornik Petrola, v Slovenskem državnem holdingu (SDH) pa so za torkovo skupščino energetske družbe, na kateri bo glavna tema vprašanje povračila škode zaradi regulacije cen energentov v tem letu, predlagali še odločanje o zamenjavi Zupančiča z Rokom Ponikvarjem.

Odstop odpira novo pravno vprašanje

Kot razlog za predlagano menjavo so navedli prav to, da je Zupančič predsednik uprave Elektra Ljubljana, v kateri ima SDH večinski delež oz. prevladujoč vpliv, opravljanje obeh funkcij pa ni v skladu z zakonom o SDH.

Vendar pa so iz Petrola v sredo zvečer sporočili, da “zaradi administrativne napake” zahteva za dopolnitev dnevnega reda ni bila objavljena na spletnih straneh Ajpesa in je tako ni mogoče uvrstiti na dnevni red. Napovedali so sklic nove skupščine 23. januarja z omenjeno točko dnevnega reda.

Zupančič je po pisanju obeh medijev očitno odstopil prav zato, da bi odpravil nezdružljivost z nadzorniško funkcijo v Petrolu, se pa pri tem postavlja pravno vprašanje, kaj za nezdružljivost pomeni dejstvo, da bo moral funkcijo predsednika uprave opravljati do imenovanja naslednika. Kot pišejo Finance, ima Zupančič po njihovih informacijah trimesečni odpovedni rok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.