Kaj za Jankovića pomeni vstop Gibanja Svoboda v lokalne volitve s svojo listo?

Slovenija 09. Nov 202215:21 3 komentarji

Gibanje Svoboda v Ljubljani cilja na zmago svoje liste za mestni svet. Svojega kandidata za župana stranka nima, na vprašanje, ali podpira Zorana Jankovića, pa odgovarja, da to odločitev prepušča volilcem. Koalicijske pogodbe z zdajšnjim županom kljub takšnim napovedim niso podpisali, po volitvah pa bodo, kot pravijo v Gibanju, pretehtali podporo vsakemu projektu posebej. Nosilec liste je Samo Logar, za mestno svetnico pa kandidira tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Prednost Gibanja Svoboda je povezovanje mestnih in državnih oblasti, pravijo. Največ lahko naredijo pri projektih, ki zadevajo tako državo kot prestolnico – med njimi omenjajo potniški center oziroma novo avtobusno in železniško postajo, gradnjo nove Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK 2), obnovo Drame ter gradnjo regijske negovalne bolnišnice.

“Naša želja je, da dobimo čim večje število glasov vseh volilcev in volilk v Ljubljani. To pomeni, da si želimo vzeti primat v mestnem svetu in dobiti več glasov kot druge liste,” je na vprašanje, kaj bi zanje pomenil uspeh, dejal nosilec liste za ljubljanski mestni svet Samo Logar. “Tako bomo lahko učinkovito delovali v mestnem svetu in uveljavljali naš program.” K pripravi projektnih idej bodo povabili tudi meščane, poudarjajo.

Kaj pa sodelovanje z zdajšnjim županom, ki se mu po javnomnenjskih raziskavah obeta zmaga že v prvem krogu? Predsednik vlade Robert Golob je poleti dejal, da se njemu osebno zdi dolgoletni ljubljanski župan Zoran Janković najprimernejši, da še naprej vodi prestolnico. Toda uradne podpore Gibanja Svoboda nato Janković ni dobil. Svoboda je Jankoviću predstavila svoje pogoje, predlog nekakšne koalicijske pogodbe o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu. Janković je nato povedal, da je od največje vladne stranke prejel “papir o sodelovanju”, a da tovrstna pogodba zanj ni potrebna. “Drži, da sva se s premierjem Robertom Golobom dogovorila o sodelovanju, in ta dogovor bom spoštoval,” je povedal. O morebitnih pogojih, ki naj bi mu jih posredovala največja koalicijska stranka, ni želel govoriti, povedal je le, da njemu ustni dogovor z Golobom zadostuje.

Gibanje Svoboda računa na moč v mestnem svetu

Svoboda svojega županskega kandidata v Ljubljani nima, a Jankovića uradno niti podpira niti ne podpira. “Župan Janković je v preteklosti naredil veliko za Ljubljano, občani ga spoštujejo. Mi si želimo z njim res dobrega sodelovanja, z njim želimo uskladiti naše programske prioritete in želimo, da bi jih prevzel in nam jih pomagal izvesti,” je o sodelovanju povedal Samo Logar.

Raziskava javnega mnenja Ninamedie, ki jo je objavil Dnevnik, je sicer pokazala, da bi Lista Zorana Jankovića dobila 24,6 odstotka glasov, sledila pa bi ji ravno lista Gibanja Svoboda z 21,4 odstotka glasov. Na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 je sicer Lista Zorana Jankovića dobila 42,4 odstotka glasov.

“Ko govorimo o listah, tekmujemo v tej volilni tekmi vsak s svojo listo, na podlagi volilnega rezultata pa se bomo po volitvah dogovarjali, kako in kaj naprej,” pa so danes povedali v Gibanju Svoboda. In ravno to je njihov cilj, da bi imeli močno zasedbo v mestnem svetu. “To je tista moč, s katero bomo lahko prepričali župana, ne le z vsebino, ampak tudi z našimi postopki znotraj mestnega sveta.”

Med projekti tudi sežigalnica?

“Na listi smo posamezniki, ki delujemo strokovno, smo izkušeni, delujemo etično, transparentno in zakonito. S takim načinom želimo nadaljevati tudi v mestnem svetu, če nam bodo volilci zaupali svoj glas,” je dejal prvi na seznamu mestnih svetnikov Svobode Samo Logar. “Želimo Ljubljano, ki bo mesto po meri vseh.” Izpostavil je, da želijo mesto, kjer nihče ne bo brez osebnega zdravnika, kultura, umetnost in šport pa bodo vedno dobrodošli.

Napovedujejo tudi prenovo ljubljanske prometne strategije, ob čemer je Logar povedal, da bi bilo treba urediti železniški primestni promet ter povečati število vlakov, ki vozijo denimo iz Šentvida, Polja ali Ježice in Črnuč v center ter obratno. Ob tem je izpostavil, da ima Gibanje Svoboda v vladi ministre, katerih področja so ključna za izvedbo omenjenih projektov, med njimi ministra za infrastrukturo in okolje.

“Želimo si zdravo Ljubljano, v kateri bomo pili vodo iz pipe, v kateri bodo zelena središča čista in zdrava, da bodo otroci lahko varno hodili po ulicah, v kateri bomo tudi ponoči hodili po cesti in bili varni,” pa je dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki prav tako kandidira za mestno svetnico.

Eno od pomembnejših vprašanj za Ljubljančane je, ali bo prestolnica dobila sežigalnico odpadkov. Kot je znano, se za to zavzema zdajšnji župan Janković, pomisleke o varnosti takega objekta za zdravje ljudi pa je med drugim izrazila skupina zdravnikov. Kje bo, če bo, stala sežigalnica, še ni določeno, so pa v igri tri lokacije: v Mostah ob toplarni, na Letališki cesti in na Barju ob centru za ravnanje z odpadki. Kakšno je glede tega vprašanja stališče Svobode? “Okoljski projekti bodo naša velika skrb. Kako bodo izvedeni, ali bodo pozicionirani tam ali drugje v Ljubljani, bo odvisno od tega, kaj bo o tem povedala stroka. Naslonili se bomo na mnenja stroke, ki bodo dala tehtne podlage za res dobre odločitve v korist Ljubljančank in Ljubljančanov.”

Klakočar Zupančič: Sem zelo organizirana

Za mestno svetnico v prestolnici kandidira tudi podpredsednica Svobode in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sicer na predzadnjem, 44. mestu. Povprašali smo jo, kako bo našla čas in kako usklajevala vse funkcije, če bo izvoljena še za svetnico. Zakonodaja poslancem omogoča, da so hkrati tudi občinski svetniki, ne pa tudi župani. “Sem kar dober organizator in verjamem, da mi bo uspelo usklajevati vse različne funkcije, ki jih imam življenju,” je odgovorila. “Poleg tega, da vodim državni zbor in podpiram našo listo in si želim vse najboljše tudi za mesto, v katerem živim, sem hkrati tudi mama, prijateljica, sestra, žena, partnerica … Vse to mi je zaenkrat uspelo usklajevati in prav nič ne dvomim, da mi ne bo tudi v prihodnje. Pa še pišem knjige zraven,” odgovarja Klakočar Zupančič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje