Kako je angažma hišnega sveta 200 etažnim lastnikom prihranil slab milijon

tobačna tržaška 2
N1/Aljaž Uršej

V nekdanji tovarni Tobačne Ljubljana ob Tržaški cesti v Ljubljani, kjer je danes 50 stanovanj in še 130 poslovnih prostorov, imajo še vedno eno samo odjemno mesto za elektriko, ki je relikt industrijske zgodovine stavbe. Ker so uvrščeni pod industrijski odjem, lastniki prostorov že od lanske jeseni plačujejo razmeroma visoke cene elektrike, prav tako niso upravičeni do reguliranih cen elektrike. Hišni svet je na različne načine poskušal rešiti nastalo zagato, a pri državnih institucijah naletel na gluha ušesa. Septembra jim je potekla pogodba in kazalo je, da bodo plačevali osemkrat višje cene kot druga gospodinjstva in mali poslovni odjemalci v Sloveniji. Ko smo o tem, kaj se dogaja z omenjenimi odjemalci, vprašali Petrol, ki jim dobavlja elektriko, pa se je v nekaj dneh le našla rešitev: trgovec je ta naslov uvrstil pod reguliran odjem, kar za lastnike na letnem nivoju pomeni 800 tisoč evrov prihranka.

Stavba na naslovu Tržaška 2 v Ljubljani je bila nekdaj del industrijskega kompleksa v lasti Tobačne Ljubljana, kasneje pa je bila preurejena in po delih prodana kot poslovno-stanovanjska stavba. Čeprav je v stavbi že leta okoli 200 pisarn, lokalov in stanovanj – po podatkih hišnega sveta je tu stalno ali začasno prijavljenih okoli 70 ljudi –, skupnega odjemnega mesta za elektriko niso nikoli razdelili na posamezne etažne lastnike. Upravnik, ljubljansko podjetje SPL, skupni račun za elektriko po določenem ključu vsak mesec razdeli na pisarne, stanovalce, lokale.

Do zdaj je bil tak sistem relativno nemoteč, v današnjih razmerah pa se kaže za izrazito problematičnega. Z 800 tisoč kilovatnih ur (kWh) letne porabe odjemalci na tem naslovu namreč padejo pod nezaščiten, industrijski odjem. Že lani decembra smo pisali o tem, da so trgovci z električno energijo, ki so se po začetku rasti cen elektrike na borzah izogibali novih strank z veliko porabo, za to mesto postavljali zelo visoke cene, ki so bile za etažne lastnike nesprejemljive. Pogodbo s Petrolom za januar so sklenili šele v zadnjih dneh decembra.

tobačna tržaška 2
N1/Aljaž Uršej

Eni tako, drugi drugače

Ker se je v začetku leta že videlo, da energetska kriza ni muha enodnevnica in da bodo cene za industrijo vsaj letos zelo visoke, je hišni svet poskusil rešiti zaplet z odjemnim mestom.

Najprej so se zanimali, ali bi ga lahko zdaj razdelili. Kot so nam povedali na Elektru Ljubljana, bi morali za to dobiti soglasja vseh etažnih lastnikov ter vzpostaviti ločena merilna mesta in električne instalacije, distributer pa bi določil pogoje priključevanja in poskrbel za distribucijsko omrežje.

Teoretično je to mogoče, v praksi pa se je po besedah člana hišnega sveta Mihe Mihovca izkazalo, da ne bi bilo tako preprosto, predvsem pa ne hitro. “Kot so nam dejali na Elektru, bi morali za taka odjemna mesta, kot so naša, zgraditi novo transformatorsko postajo. Ta mora stati izven objekta, zato bi morali zagotoviti zemljišče, lastništvo prenesti na Elektro, pridobiti gradbeno dovoljenje. Za zemljišča okrog stavbe pa trenutno poteka sodni spor in še ni odločeno, čigava so,” nam je dejal.

Druga ideja je bila, da bi vsem etažnim lastnikom namestili števce, da bi se vsaj račun delil po dejanski porabi. A je bila Agencija RS za energijo mnenja, da to ni dovoljeno, zato so tudi to opustili. Dodatno jim je agencija sporočila, da je stanje, ko je na enem odjemnem mestu priključenih več odjemalcev, nezakonito in kot tako lahko razlog za odklop. “Agencija je popolnoma spregledala dejstva, da imamo tako stanje še iz šestdesetih let in da zakon o oskrbi z električno energijo (ZOEE), ki določa, da mora imeti vsak odjemalec svoj priključek, ne more veljati za nazaj,” meni Mihovec in dodaja, da jim je kasneje Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) dal mnenje, da stanje z enim odjemnim mestom ni v nasprotju z zakonom, ker so porabniki elektrike tudi lastniki odjemnega mesta.

Hišni svet je že lani, nato pa večkrat tudi v letošnjem letu, o svoji situaciji poročal ministrstvu za infrastrukturo ter ministrstvu za gospodarstvo, a odgovora ni dobil.

tobačna tržaška 2
N1/Aljaž Uršej

Neomajen regulator

Julija letos, ko je vlada naznanila regulacijo cen elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, pa si je hišni svet začel prizadevati, da bi stavbo na Tržaški 2 uvrstili pod reguliran odjem. Tudi tu jim je sprva slabo kazalo. SPL je osmim trgovcem z elektriko poslal povpraševanje za dobave elektrike odjemalcem na tem naslovu po regulirani ceni, a je samo en dobavitelj odgovoril, da žal ne more pripraviti ponudbe, ostali pa se sploh niso odzvali.

Na poziv etažnih lastnikov je SPL regulatorja električnega trga, Agencijo RS za energijo prosil za mnenje, ali jih lahko uvrstijo pod reguliran odjem. Agencija je vztrajala, da ne, ker “je poslovno-stanovanjska stavba priključena na distribucijski sistem kot en končni odjemalec”.

Petrol presekal gordijski vozel

Rešitve ni bilo, septembra pa je stavbi znova potekla pogodba in SPL je hišnemu svetu poslal ponudbo Petrola po ceni 917 evrov za megavatno uro, kar je osemkratnik reguliranih cen. Takrat se je hišni svet obrnil na nas: kako bodo plačevali elektriko po taki ceni in kako bodo podjetja s takimi stroški konkurenčna, so se spraševali.

Ko smo o situaciji vprašali SPL, so nam pojasnili, da imajo zvezane roke, saj ne odločajo o tem, kdo sodi v reguliran odjem in kdo ne. Nato smo Petrol vprašali, zakaj tako visoka ponudbena cena. Pojasnili so nam, da je osnova za izračun ponudbene cene cena dolgoročnih produktov na madžarski borzi Hudex. Kot izhaja iz poročil borze, so konec avgusta cene elektrike za november, december in leto 2023 res presegale 900 evrov za megavatno uro. Kasneje so močno upadle. Ponudba je bila torej narejena ravno v času, ko so bile borzne cene elektrike na višku.

A hkrati s tem pojasnilom nam je Petrol sporočil, da bodo odjemalce v tej stavbi uvrstili pod reguliran odjem, s čimer je trgovec presekal gordijski vozel in rešil težavo odjemalcev v tej stavbi. Pred kratkim so prejeli položnice za september, ki so precej nižje kot v preteklih mesecih. Januarja so vsi odjemalci skupaj za elektriko plačali 40 tisoč evrov, položnica za september je (ob približno 20 odstotkov manjši porabi) osem tisoč evrov.

Sodni spor z upravnikom

Po mnenju hišnega sveta je izvirni greh za njihove težave ta, da je SPL jeseni lani sprejel odpoved pogodbe s strani Elektro prodaje E.U. Ta trgovec je, kot smo pisali, zaradi rastočih cen elektrike odjemalcem leto dni nazaj enostavno odpovedal pogodbe odjemalcem, med katerimi je bila tudi Tržaška 2. Upravnik SPL je sprejel odpoved in sklenil precej dražjo nadomestno pogodbo s Petrolom. Etažni lastniki pravijo, da je SPL to storil brez soglasja predstavnikov lastnikov in da je kasneje mnenje Agencije RS za energijo pokazalo, da poteza Elektro prodaje E.U. sploh ni bila zakonita. A ker jo je SPL sprejel, so morali iskati novega dobavitelja (in sami nositi strošek povišanih cen).

Nekateri etažni lastniki so zaradi tega SPL-u nehali plačevati položnice. Računajo, da se bo odgovornost razčiščevala na sodišču. Na SPL so nam potrdili, da so v tej stavbi neplačniki, ne pa tudi, koliko jih je. Povedali so še, da dolžnike redno opominjajo in v procesu predsodne izterjave še dodatno pozivajo k plačilu. “Nato pa se zoper slednje vodijo tudi ustaljeni postopki sodne izterjave,” so še zapisali v pisnem odgovoru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.