Kmetijsko ministrstvo pojasnilo, kako uveljavljati višjo silo

Slovenija 06. Sep 202313:39 0 komentarjev
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kmetijsko ministrstvo je pripravilo navodila za uveljavljanje višje sile od začetka leta do septembra. Agencija za kmetijske trge bo, kot so pojasnili, po uradni dolžnosti začela postopek obravnave primera višje sile, ko ga bo lahko zaznala, v drugih primerih pa bo nosilec kmetijskega gospodarstva lahko sam podal pojasnila in morebitna dokazila.

Interventni zakon, namenjen odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, za področje kmetijstva določa izjemo pri obravnavi primera višje sile ali izjemnih okoliščin v kmetijstvu. Upošteva namreč vse izredne vremenske dogodke v obdobju od začetka leta do 1. septembra.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo v primerih, ko bo sama zaznala višjo silo ali izjemne okoliščine na kmetijskih površinah, po uradni dolžnosti sama začela postopek obravnave primera višje sile ali izjemnih okoliščin.

“Če agencija s pomočjo satelitskih posnetkov sistema za spremljanje površin ne bo mogla z dovolj visoko zanesljivostjo sklepati, da je nepravilnost na prijavljenih površinah posledica primera višje sile ali izjemnih okoliščin, bo v tem delu oznaka v aplikaciji Sopotnik ostala rdeče barve, kar bo agencija nosilcu kmetijskega gospodarstva prek aplikacije tudi sporočila,” so pojasnili.

Nosilec kmetijskega gospodarstva bo imel možnost, da prek omenjenega orodja za komunikacijo poda pojasnilo in morebitna dokazila, da je nepravilnost nastala zaradi primera višje sile ali izjemnih okoliščin.

Vsi nosilci kmetijskih gospodarstev, ki jih postopek zaznave primera višje sile ali izjemnih okoliščin morebiti ne bo zajel, bodo imeli najpozneje do 2. novembra letos možnost samoiniciativno prijaviti svoj primer višje sile ali izjemnih okoliščin, pri čemer bodo morali priložiti tudi ustrezna dokazila.

Za prijavo primera višje sile ali izjemnih okoliščin torej ne bo veljal običajni 15-dnevni rok, ampak skrajni rok, to je 2. november, so izpostavili.

Kot so še opozorili na ministrstvu, bodo morali nosilci kmetijskih gospodarstev višjo silo, ki se je zgodila po 1. septembru, sporočiti po običajnem postopku, to je v 15 dneh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!