Korenje s kadmijem lahko zraste tudi na vašem vrtu

Slovenija 11. Nov 202314:00 2 komentarja
korenje
Profimedia

Po spremembi načina obveščanja se vrstijo opozorila uprave za varno hrano o živilih, v katerih so odkrili presežene vrednosti zdravju potencialno škodljivih snovi. Večinoma gre za ostanke pesticidov, med odpoklicanimi pa je bilo tudi korenje, ki je vsebovalo preveč kadmija. Kadmij je kovina, ki je lahko naravno prisotna v tleh. Preverili smo, kako preprečiti, da bi rastline na našem vrtu vsrkale kadmij.

Sadje in zelenjava sta v zadnjih mesecih pogosto na naslovnicah zaradi preseženih vrednosti potencialno škodljivih snovi. Potem ko je uprava za varno hrano poleti zabeležila primere spornih sliv, breskev in grozdja in je zaradi nezadostnega odziva na te dogodke morala oditi tudi kmetijska ministrica Irena Šinko, so inšpektorji poostrili nadzor nad uvozom svežega sadja in zelenjave.

Obvestila uprave za varno hrano o preseženih vrednostih se vrstijo drugo za drugim, samo v zadnjih desetih dneh so potrošnike obveščali o buprofezinu in metomilu v paradižniku, klorpirifosu v fižolu in mandarinah, klotianidinu v soji, propamokarbu v zamrznjenih jagodah … Skupaj so inšpektorji letos septembra odvzeli 374 vzorcev, od katerih je bilo neskladnih osem. Septembra lani so odvzeli 333 vzorcev, neskladnih je bilo šest. Delež neskladnih vzorcev se torej ni bistveno spremenil, je pa zdaj drugačen način obveščanja.

Med spornimi pa niso le živila iz tujine. S trga so nedavno umaknili tudi slovensko gomoljno zeleno zaradi ugotovljene vsebnosti mandipropamida in korenje dveh slovenskih proizvajalcev, ker je bilo v njem preveč kadmija. Ta posebno tveganje pomeni za otroke, zato je razburilo dejstvo, da so ga jedli tudi v dveh vrtcih. Tako v tolminskem kot v radovljiškem vrtcu niso pri otrocih zaznali nobenih težav. Enkratno zaužitje sicer ne pomeni velikega tveganja za zdravje, prispeva pa k vseživljenjskemu bremenu kadmija, ki ga akumuliramo, so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Več primerov preseženega kadmija v korenju je uprava za varno hrano odkrila tudi v preteklih letih:

KDAMIJ KORENJE
N1

Medtem ko so ostanki pesticidov na plodovih posledica tretiranja rastlin, pa je kadmij kovina, ki je lahko naravno prisotna v tleh. O tem, kako lahko preprečimo, da rastline na našem vrtu vsrkajo kadmij, smo se pogovarjali s strokovno sodelavko za področje vrtnarstva pri Kmetijskem inštitutu Slovenije Evo Smolnikar.

Kaj je razlog, da kadmij iz zemlje preide v zelenjavo?

Poudariti je treba, da razlog niso nujno onesnažena tla. Pridelki s preseženimi vrednostmi kadmija lahko zrastejo tudi na neonesnaženih tleh. To se zgodi, ker je kadmij rastlinam zelo dobro dostopen. Na privzem kadmija v zelenjavo vplivajo lastnosti tal. V primerih preseženih vrednosti bi bilo dobro (poleg spornih pridelkov) analizirati tudi zemljo na dostopni kadmij. Dostopni kadmij je tisti, ki ga rastline lahko akumulirajo.

S pravimi ukrepi je mogoče zmanjšati dostopni kadmij in s tem tudi privzem kadmija v zelenjavo.

Je torej kadmij v zemlji povsod, le v različnih količinah?

Da, kadmij je lahko v zemlji že naravno prisoten. Njegov antropogeni izvor pa večinoma pripisujemo kmetijstvu oziroma uporabi fosfatnih gnojil, industriji in atmosferskim usedlinam, to pomeni, da pride iz zraka.

Omenili ste vir iz atmosfere. Ali je večja vsebnost kadmija lahko povezana z bližino letališč? Eden od primerov korenja s preseženimi mejnimi vrednostmi kadmija je bil namreč iz Cerkelj na Gorenjskem.

Na to vprašanje ne morem odgovoriti, saj za to nimamo analiz oziroma dokazov.

NIJZ: Kadmij (Cd) je naravno prisoten v različnih spojinah v zemeljski skorji, skupaj s cinkom in svincem v sulfidnih rudah. Glavni vir širše onesnaženosti okolja s kadmijem so gnojila, pridobljena iz fosfatnih rud. V okolje pride tudi prek odpadnih vod, zgorevanja fosilnih goriv ali odpadkov. Pronica lahko v podzemno vodo.

S katerimi ukrepi je mogoče zmanjšati prenos kadmija iz tal v zelenjavo?

Tla z večjo kationsko izmenjevalno kapaciteto vežejo več kadmija, kar pomeni, da se njegova razpoložljivost za rastline zmanjša. Na kationsko izmenjevalno kapaciteto vplivajo pH, vsebnost organske snovi in delež gline. Z agrotehničnimi ukrepi, kot so dvig pH, višja vsebnost organske snovi, dodajanje s silicijem in minerali gline bogatih snovi, pripomoremo k boljši kationski izmenjevalni kapaciteti tal.

Vezava kadmija je slabša pri pH, višjem od 5. pH tal lahko zvišamo na primer z dodajanjem apna ali zeolita.

korenje, vrt
Profimedia

Vsebnost organske snovi pa lahko zvišamo z zadelavo rastlinskih ostankov, gnojenjem z organskimi gnojili in s setvijo rastlin za zeleni podor oz. zelenim gnojenjem, kar pomeni, da sejemo rastline za podor, za to se uporabljajo lucerna, ajda, inkarnatka, facelija, oljna redkev, bela gorjušica, detelje ter druge metuljnice, križnice in trave.

To vse zmanjšuje dostopnost kadmija rastlinam.

Podrobnejša navodila, ki so jih pristojni pripravili za kmetovanje v s težkimi kovinami onesnaženi Mežiški dolini, so dostopna na tej povezavi.

Katere vrste zelenjave bolj vsrkavajo kadmij?

Različne rastlinske vrste imajo različno afiniteto do vezave kadmija. Bolj ga vežejo listnate zelenjadnice (solata, radič, špinača, blitva), korenovke (korenje, repa, redkev, pastinak, hren) in gomoljnice (krompir, sladki krompir, gomoljna zelena, koleraba).

Tako da je pomembna tudi prava izbira vrste in tudi sorte, ki jo pridelujemo na območjih, kjer se pojavljajo povišane vsebnosti kadmija.

Na katerih območjih v Sloveniji so tla najverjetneje bolj onesnažena s kadmijem?

Verjetno na bolj industrijskih območjih, med njimi so območje Celja, Jesenic, Mežiške doline in Zasavja.

Če imam doma vrt in na njem pridelujem korenje, kako lahko vem, ali sta tako zemlja kot korenje dobra?

Najbolje je, da daste na analizo oboje, tako pridelek kot zemljo. Pri tem je treba analizirati za rastline dostopni kadmij, ne le skupnega kadmija v tleh.

Ali bi se uživanju kadmija lahko izognili z dodatnim lupljenjem, umivanjem ali drugimi ukrepi? Je kadmij razporejen po celi rastlini ali po celem plodu?

Največ kadmija se akumulira v koreninah, prek katerih vstopi v rastlino, in se potem transportira naprej po rastlini, razporejenost je odvisna od rastlinske vrste in tudi sorte. Načeloma z dodatnim lupljenjem ne zmanjšamo vsebnosti kadmija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje