KPK: Funkcionarji morajo v kampanjah ohranjati videz neodvisnosti institucije

Slovenija 10. Jan 202210:27 > 14:57 3 komentarji
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
Foto: KPK

Komisija za preprečevanje korupcije je podala stališče do javnih nastopov funkcionarjev v predvolilnem času – tako tistih s politično funkcijo kot tistih, ki delujejo v neodvisnih institucijah. Kot so zapisali v KPK, je predvolilni čas še posebej "občutljiv", zato morajo funkcionarji ohranjati svojo neodvisnost in skrbeti tudi za videz neodvisnosti institucije, v kateri opravljajo vlogo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je podala stališče do javnih nastopov funkcionarjev v predvolilnem času, v katerem poudarja, da morajo vsi funkcionarji ob upoštevanju ustavne pravice do svobode izražanja, zbiranja in združevanja ne glede na politično pripadnost ali simpatiziranje z določeno politično opcijo pri opravljanju položaja in javnem nastopanju ravnati profesionalno, odgovorno, transparentno in v javno korist ter tako prispevati h krepitvi lastnega ugleda, ugleda organa, v katerem opravljajo položaj, in ugleda Republike Slovenije.

Kot so poudarili na KPK, to velja tako za funkcionarje s politično funkcijo kot tiste iz neodvisnih institucij.

Odgovornost še posebej velika v predvolilnem času

“V obdobjih pred volitvami, ko je javnost posebej občutljiva na politično pripadnost in okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom o nepristranskosti, ima funkcionar neodvisne institucije še posebej veliko odgovornost za ohranjanje, ne samo dejanske neodvisnosti, ampak tudi videza neodvisnosti funkcionarja samega in institucije, v kateri opravlja funkcijo,” so sporočili s KPK.

Dodali so, da mora funkcionar vsakokrat oceniti, ali lahko njegovo ravnanje, na primer udeležba na nekem dogodku, negativno vpliva na omenjeni videz neodvisnosti institucije. “Pri odločanju o tovrstnem javnem udejstvovanju mora vedno tehtati, ali je njegova udeležba na dogodku dejansko v javnem interesu ali prevladuje njegov zasebni interes,” menijo na KPK. Dodajajo, da je predstavljanje poslanstva in zastopanje vrednot institucije, v kateri posamezen funkcionar opravlja funkcijo, neodtujljiv del opravljanja funkcije vsakega funkcionarja.

“Z izjemo tehtnih primerov – ko gre za izvajanje poslanstva institucije, ki je transparentno in enakopravno vključuje vse – lahko aktivna udeležba in sodelovanje funkcionarjev neodvisnih institucij na dogodkih političnih strank nedvomno ogroža vsaj videz neodvisnosti funkcionarja in institucije, ki jo predstavlja,” so zapisali na KPK. Predvsem je videz neodvisnosti lahko okrnjen pri sodelovanju na dogodkih, ki jih v predvolilnem obdobju organizira civilna družba, menijo. Predvolilno obdobje je po mnenju KPK namreč še posebej “občutljivo”.

“V teh primerih je za presojo negativnih učinkov treba pretehtati več dejavnikov in tovrstnega sodelovanja ni mogoče vnaprej označiti kot problematičnega,” so zapisali na KPK.

“Ugled in integriteta javnega sektorja ne smeta biti žrtev predvolilnih bojev”

Komisija poziva tudi funkcionarje, katerih funkcije so že v osnovi politične, da skrbijo za ustrezno raven politične debate in se vzdržijo ravnanj, ki bi dodatno krnila tako osebni ugled kot tudi ugled institucije ter dodatno poglabljala nezaupanje javnosti v delovanje javnega sektorja. “Tudi ti funkcionarji namreč v predvolilnih aktivnostih predstavljajo ne le sebe kot političnega kandidata, pač pa tudi institucijo, v kateri opravljajo funkcijo. Hkrati je pomembno, da izvajanje aktivnosti v svojstvu opravljanja funkcije ustrezno ločijo od aktivnosti, povezanih s politično kampanjo, in zasebnih interesov ne vpletajo v opravljanje javne funkcije,” so zapisali na KPK.

Dodajajo, da so vsi funkcionarji dolžni ravnati in se vesti tako, da krepijo zaupanje javnosti v lastno integriteto in v integriteto institucij, ki jih predstavljajo, ter prispevajo h krepitvi integritete javnega sektorja. “Ugled in integriteta javnega sektorja ne smeta biti vsakokratna žrtev predvolilnih bojev,” so še zapisali na KPK.

Se opozorilo KPK nanaša na Veselov nastop na tribuni z Golobom?

Opozorilo KPK je mogoče povezati z nedavnim nastopom predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela na javni tribuni z Robertom Golobom. Veselu so nekateri očitali, da je tovrsten nastop za predsednika institucije, ki mora biti neodvisna, neprimeren. Tudi predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da mu kolegi iz Evropske unije pravijo, da bi moral, če bi kaj takšnega storil v Avstriji ali Nemčiji, predsednik računskega sodišča odstopiti še isti dan.

Vesel je takrat odgovoril, da je tribuno organiziralo društvo, torej civilna družba, in sicer na temo V kakšni državi želimo živeti, ter da je zato tudi logično, da lahko glavni državni revizor, ki vodi institucijo, ki je naredila več kot 2.000 revizij, govori o temah, ki so pomembne za državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje