Nekdanja novinarka N1 Lea Udovč med finalisti za prestižno evropsko nagrado

Slovenija 16. Avg 202311:54 1 komentar
Lea Udovč
Lea Udovč (Foto: N1)

V ožjem izboru za evropskega znanstvenega novinarja leta 2023 se je uvrstila tudi nekdanja novinarka N1 Lea Udovč, ki je danes novinarka in urednica na STA. Zmagovalca prestižne novinarske nagrade bodo razglasili 25. oktobra v Freiburgu.

Evropska zveza za znanstveno novinarstvo je razkrila imena novinarjev, ki so se uvrstili v ožji izbor za nagrado za evropskega znanstvenega novinarja leta 2023. Med tremi finalisti je tudi nekdanja novinarka N1 Slovenija ter zdajšnja novinarka in urednica portala STAznanost Lea Udovč.

Nagrada, ki jo podeljuje Evropska zveza za znanstveno novinarstvo (European federation for science journalism – EFSJ) ob podpori podjetja Elsevier, priznava in spodbuja odličnost in inovacije na področju znanstvenega novinarstva po vsej Evropi. Nominacije prispevajo nacionalna in regionalna združenja znanstvenih novinarjev in posamezniki.

V ožji izbor za prestižno nagrado sta se poleg Lee Udovč iz Slovenske tiskovne agencije (STA), ki jo je za nagrado nominiralo Združenje znanstvenih novinarjev iz jugovzhodne Evrope (Balkan Network of Science Journalists), uvrstila še novinar in urednik madžarskega portala Telex.hu Daniel Bolcso ter znanstvena novinarka pri nizozemskem časopisu NRC Niki Korteweg.

Lea Udovč je novinarka in urednica portala STAznanost ter vodja video servisa STA. Že več kot osem let se posveča poročanju s področja znanosti. Z leti se je začela intenzivno ukvarjati tudi z video vidikom novinarske produkcije, zaradi česar je postala vodja novoustanovljenega video oddelka STA.

Ekipi N1 se je pridružila na začetku delovanja portala v Sloveniji. Za rubriko Poglobljeno je pisala daljše prispevke, v katerih ni obravnavala le znanstvenih tematik. Med drugim je pisala o izginjanju Triglavskega ledenika, Slovenki, ki je pomagala pri razvoju teleskopa James Webb, transspolnosti, nasilju nad ženskami, Krasu, endometriozi, težavah študentov med epidemijo, platformi OnlyFans

Njeno novinarsko delo obsega intervjuje in poglobljene zgodbe o različnih temah. Opravila je več intervjujev z nekaterimi najvidnejšimi imeni v znanosti, in sicer z Nobelovimi nagrajenci, kot so Stanley Whittingham, John C. Mather in Rainer Weiss,očetom interneta” Vintonom Cerfom, astronavtom Chrisom Hadfieldom itd.

Leta 2018 je bila med nominiranci za izbor evropskega znanstvenega novinarja, prejela pa je tudi nacionalno nagrado Čuvaj/Watchdog za dosežke mladih novinarjev, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. V zadnjem času svoje znanje prenaša na mlajše generacije kot gostujoča predavateljica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in Mednarodni podiplomski šoli Instituta Jožef Stefan.

Zmagovalec ter drugo in tretjeuvrščeni bodo razglašeni na slovesnosti 25. oktobra 2023 v okviru srečanja nemškega združenja znanstvenega novinarstva v Freiburgu v Nemčiji.

Nagrado je leta 2014 ustanovilo Britansko združenje znanstvenih piscev, od leta 2020 pa jo organizira Evropska zveza znanstvenega novinarstva. Prejšnji zmagovalci so prihajali iz Hrvaške, Nemčije, Slovenije, Španije, Rusije, Nizozemske in Združenega kraljestva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje