Kaže, da omikron redkeje povzroča večorganski vnetni sindrom

Koronavirus 10. Feb 202219:20 > 11. Feb 2022 07:23 1 komentar
deček, otrok, otroci, gugalnica, duševno zdravje otrok
Žiga Živulović jr./BOBO

V Sloveniji smo glede na število prebivalcev v svetovnem vrhu po številu primerov večorganskega vnetnega sindroma po prebolelem covidu-19 pri otrocih. Lanski december je bile glede sprejemov novih bolnikov s tem življenje ogrožajočim stanjem na ljubljansko Pediatrično kliniko rekorden. Odkar je na prelomu leta prevladala različica omikron, se je pritok novih bolnikov precej upočasnil.

Decembra lani so na ljubljansko Pediatrično kliniko, na klinični oddelek za otroško alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo, sprejeli 17 otrok, pri katerih se je po preboleli okužbi s covid-19 razvil večorganski vnetni sindorm. Šlo je za rekorden mesec in dr. Tadej Avčin, vodja oddelka, je bil zaskrbljen. Življenjsko ogroženi bolniki so, nam je v intervjuju dejal januarja, njihov oddelek “preplavili kot cunami”.

Tadej Avčin imunolog
Prof. dr. Tadej Avčin (Denis Sadiković/N1)

Večji del decembra je med prebivalstvom krožila virusna različica delta, ki pa jo je proti koncu meseca na hitro izpodrinila različica omikron.

Ko smo dr. Avčina med intervjujem vprašali, ali je omikron z vidika razvoja večorganskega vnetnega sindroma kaj manj nevaren kot delta, je bil previdno optimističen. “Želimo si in prvi indici kažejo, da bi lahko bili zapleti z večorganskim vnetnim sindromom pri omikronu redkejši, je pa še prezgodaj za trdnejše zaključke.”

Ker se večorganski vnetni sindrom pojavi nekaj tednov po preboleli okužbi, je povedal, bo treba za bolj zanesljive podatke glede vpliva omikrona počakati do februarja.

Ta teden smo ga spet povprašali, kakšno je stanje glede večorganskega vnetnega sindroma na njihovem oddelku. In odpisal nam je še nekoliko bolj optimistično. “Zaenkrat kaže, da omikron redkeje povzroča večorganski vnetni sindrom.”

Pediatrična klinika
Pediatrična klinika v Ljubljani (Denis Sadiković/N1)

Če so decembra na Pediatrično kliniko sprejeli rekordnih 17 novih bolnikov s tem sindromom, so jih namreč januarja le sedem, v februarju pa za zdaj le enega.

Število vseh otrok, pri katerih se je od začetka epidemije razvil večorganski vnetni sindrom, se je sicer z novimi primeri povečalo na 73. In večina prizadetih otrok je bila zdravih, brez pridruženih bolezni. K sreči so vsi preživeli, dolgoročnih posledic pa pri vseh še ne morejo izključiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje