Poplavljena vozila: ne hitite, tudi nekatere dele je mogoče popraviti (VIDEO)

Slovenija 27. Avg 202319:27 2 komentarja

Na stotine poplavljenih avtomobilov je tri tedne po poplavah nevoznih. Glede na napovedi, da je v ponedeljek spet velika možnost poplav, jih utegne biti še več. Nekateri lastniki so jih že prodali ali to poskušajo, prek zavarovalnic potekajo tudi spletne dražbe. Toda to ni edina možnost. Mehaniki so nam razložili, v katerih primerih je avto – ali vsaj nekatere njegove dele – mogoče rešiti tudi, če je bil deloma zalit.

AMZS je v preteklih tednih okrog 150 vozil prepeljal izpred poplavljenih domov lastnikov in garaž, ki jih je zalila voda. V AMZS-jevih delavnicah ne popravljajo poškodovanih vozil, ta so – če niso bila popolnoma uničena – na željo strank prepeljali k specializiranim avtomehanikom.

V katerem primeru je avto, ki ga je zalilo, smiselno popravljati? Vprašanje je, do kam je segala voda, pravi vodja servisne dejavnosti AMZS Jurij Kočar. “To je odvisno od vrste vozila, na splošno pa velja, da je, če je voda presegla prag vozila, vdrla v notranjost in prišla do sedišča sedeža, smiselnost popravila zelo vprašljiva.

V večini, ob vsej sodobni tehnologiji, vgrajeni v avtomobile, je škoda tolikšna, da je vozilo nesmiselno popravljati,” pravi Kočar in opozarja, da je s “popravljenimi” poplavljenimi avtomobili pozneje veliko težav, tudi neklasičnih.

Posebej na udaru je vsa elektronika. “Je veliko krmilnih modulov, ki skrbijo za krmiljenje varnostnih, asistenčnih in komfortnih sistemov, ki jih kot uporabniki želimo imeti,” pojasnjuje Kočar.

“V vozilu je kup električne napeljave, ki jo sestavljata kovinski vodnik in izolacija. Vsa ta električna napeljava služi kot ‘vodovod’, in tako je v teh instalacijah še vedno prisotna voda, ki učinkuje.” Tudi na dolgi rok. “Ti deli korodirajo in sčasoma izgubljajo stik. Nekatere posledice se lahko pokažejo šele čez leto ali dve,” velja opozorilo tudi za morebitne kupce takih avtomobilov.

poplave 2023, avtomobil
Žiga Živulović, Bobo

Podobno pravijo na servisu Avtotehna VIS. “Tudi kasneje lahko pride do oksidacije na senzorjih, računalnikih … Zaradi napake na enem senzorju se lahko pojavi napaka na drugem, kar je zelo težko ugotoviti,” opozarja vodja poprodaje Sašo Mihič. To se lahko zgodi več mesecev po tem, ko se je najprej zdelo, da avto deluje.

Žal je večina avtomobilov tako poškodovana, da se jih ne izplača popravljati, pravi. V novejših avtomobilih so številni med seboj prepleteni elektronski sistemi. “V starejših vozilih je sicer manj elektronike, a ker je njihova vrednost nižja, je toliko bolj verjetno, da bi bilo popravilo predrago,” dodaja.

“Ker je zasedenost servisov precejšnja, smo se dogovorili, da se vozila cenijo tam, kjer so. Stranke oddajo spletno prijavo, zavarovalnice se dogovorijo s stranko in opravijo cenitev, nato se odločijo, ali se bo vozilo popravilo ali ne,” pojasnjuje Mihič.

Kaj je mogoče rešiti?

Med deli, ki jih je mogoče rešiti, Jurij Kočar iz AMZS našteje motor (če ni bil zalit) oziroma njegove komponente, iz katerih se iztoči tekočine in jih zamenja z novimi. “Ob ustreznem čiščenju in zaščiti so uporabni tudi večinoma vsi karoserijski deli. In seveda tudi pnevmatike,” ki so, kot pravi, Kočar “navajene blata in vode”.

Mihič pravi, da je možno za nadomestne dele uporabiti nepoškodovane pločevinaste dele avtomobila, vrata, plastične zunanje dele, odbijače in “morebiti ogledala, čeprav so tudi ta povezana z elektroniko”.

Avtoelektrikar iz Ljubljane nam je povedal, da vozil, ki so bila poplavljena, ne servisirajo, je pa mogoče popraviti nekatere dele, med njimi zaganjač (starter) in alternator, ki ju vzamejo iz vozila.

Več o tem, katere dele poplavljenega avtomobila je mogoče rešiti, si oglejte v videu na vrhu članka.

Kočar lastnikom svetuje, na ne hitijo, saj je v vozilu lahko tudi še kaj uporabnega. “Svetujemo, da vozila čim prej operejo, če jih še niso, saj je mulj vsak dan bolj zažrt, in posušijo. Dokler ga strokovnjak ne pregleda, ga ne zaganjajte, saj bo to povzročilo dodatno škodo,” opozarja.

Kakšne so možnosti pri zavarovalnicah?

Tisti, ki so imeli avtomobil ustrezno zavarovan, imajo več možnosti. Na naša vprašanja so odgovorili v dveh zavarovalnicah, Triglavu in Generaliju.

Ali in koliko boste za vozilo dobili, je odvisno od pogodbe. Zavarovanje proti poplavam ni nujno del standardnega kasko zavarovanja. Pri Zavarovalnici Triglav splošni kasko ne krije škode, ki je posledica poplav.

“Škodo zaradi poškodovanja ali uničenja vozila, ki nastane kot posledica naravnih nesreč, krije kombinacija B delnega kaska,” pojasnjuje direktor službe za avtomobilske škode pri Triglavu Boštjan Rošker.

“Kombinacijo lahko stranke sklenejo skupaj s splošnim kaskom ali z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti (AO),” še dodaja. Pri Triglavu, pravi, ima več kot polovica tistih, ki ima sklenjeno avtomobilsko odgovornost, zavarovano tudi poplavo. Ne pripada pa lastniku vozila, ki je imel sklenjeno to zavarovanje, nadomestno vozilo. Odvoz vozila pripada tistim, ki imajo sklenjeno B-kombinacijo.

Naplavine v Medvodah
Žiga Živulović jr./BOBO

Pri Generaliju je škoda zaradi poplav vključena v splošno kasko zavarovanje. “Možna pa so tudi plačila iz delnih kombinacij, če ima stranka denimo zavarovana samo stekla ali žaromete.

V tem primeru zavarovanje krije škodo stekel ali žarometov, ki so bili poškodovani,” pravi direktor avtomobilskih škod Miha Klun. Če ima stranka zavarovano asistenco, ta krije stroške reševanja vozila (če ga je na primer treba izvleči iz potoka ali garaže), odvoz vozila na popravilo oziroma na odpad, pripada ji tudi nadomestno vozilo.

Cenitev vozila je odvisna od tega, koliko je bilo vozilo poškodovano, do kam je voda segala, pravi Rošker. “Če je voda segala do praga, se morda lahko pogovarjamo o popravilu. Je pa odvisno od primera do primera, tudi starost vozila igra vlogo. Potrebno je intenzivno čiščenje, menjava sedežev in tapet ter morda kakšnih elektronskih delov. Če je voda segala više, je verjetnost popolne škode (totalke) večja,” ocenjuje. Totalno škodo razglasijo, če je vrednost vozila pred poškodbo, zmanjšana za vrednost poškodovanega vozila, nižja od stroškov popravila.

“Stranki ponujamo dve možnosti,” pravi Rošker. “Ena je, da ponudimo poravnavo. Vzamemo vrednost vozila pred poškodbo in ji odštejemo vrednost poškodovanega vozila, stranki ostane poškodovano vozilo. Nudimo tudi možnost, da se poškodovano vozilo proda na spletni dražbi. Stranka v tem primeru prejme vrednost ‘totalke’ in vrednost, ki jo pridobi vozilo najboljšemu ponudniku na dražbi.

Enako je pri Generaliju. “Mi strankam ponujamo možnost, da vozila prevzame naš partner in jih proda na licitaciji. Ob tem gre izkupiček stranki oziroma je to stvar dogovora. Druga možnost pa je, da stranka prodaja to vozilo sama. V tem primeru zavarovalnica oceni, koliko bi znašala vrednost preostanka razbitine, ki je ostala stranki, in razliko dobi v denarju,” pojasnjuje Klun. Pri Generaliju so doslej ocenili okrog 400 vozil, v katera je vdrla voda. “Na žalost so večinoma totalke,” pravi Klun.

Če je avto za na odpad

Ko drugih možnosti ni več, mora lastnik poskrbeti za razgradnjo. Izrabljeno motorno vozilo je lastnik dolžan dostaviti do prevzemnega mesta ali v center za obdelavo izrabljenih motornih vozil, kjer z osebnim dokumentom in prometnim dovoljenjem izkaže lastništvo in prejme potrdilo o razgradnji, ki je brezplačna. S tem potrdilom lahko vozilo odjavi iz prometa.

AVTOODPAD
Avtoodpad v Bosni in Hercegovini; Žiga Živulović, BOBO

Številni, ki se ukvarjajo s preprodajo nadomestnih delov, “so se že znašli in že odšli na teren”, pravi sogovornik iz AMZS, med njimi so ponudniki ekoloških razgradenj, zaposleni pri avtoodpadih in “drugi, ki se ukvarjajo s surovinami”.

Med največjimi je Dinos, ki ima obrat za razgradnjo izrabljenih vozil v Naklem. “Zadnji lastnik lahko sam pripelje vozilo k nam ali pa ga pridemo iskat, za lastnike poplavljenih vozil ga pridemo iskat brezplačno,” pravi vodja sektorja ekologije pri Dinosu Brigita Šarc.

Člani AMZS imajo možnost vleke poplavljenega vozila. “Če je avto še popravljiv, ga bo mehanik z avtovleko odpeljal do izbrane servisne delavnice, specializirane za čiščenje vozil, sicer pa na avtomobilski odpad oziroma ustrezno deponijo,” so sporočili.

In kaj se zgodi z avtomobilom, ki konča na odpadu? V prvi fazi ročno demontirajo nenevarne sestavne dele, med njimi akumulator, pri vozilih na plinski pogon pa rezervoar (jeklenko) utekočinjenega plina. Z ustrezno opremo aktivirajo pirotehnična sredstva v zračnih blazinah.

Druga faza je osuševanje. S posebno osuševalno napravo ter ročnim, pnevmatskim in hidravličnim orodjem ločeno odstranijo vse tekoče nevarne snovi: bencin ali dizel, utekočinjen naftni plin, motorno olje, zavorne tekočine, olje za servo volan, hladilne tekočine, tekočine za čiščenje stekla, oljne filtre … “Naprava omogoča izsuševanje do stopnje 97 %, pri čemer se vsaka vrsta nevarnih tekočin prečrpa v ločen rezervoar,” pravi Brigita Šarc.

V tretji fazi ročno demontirajo določene sestavne dele, za katere obstaja povpraševanje na trgu ali jih je mogoče reciklirati. Med drugim so to katalizator, zavorni elementi, stekla, ohišje armature, plastični odbijači, motor z menjalnikom, zavorne obloge, kolesa. Kolesa odstranijo in ločijo gume od platišč, prav tako, odvisno od ohranjenosti, odstranijo ostale dele. Vse odstranjene materiale ločeno zbirajo v namenskih v zabojnikih in jih dodatno obdelajo oziroma reciklirajo.

Zadnja faza je mletje v drobilniku. Očiščeno in osušeno izrabljeno vozilo zmeljejo, nato izločijo železo, barvne kovine in druge materiale. “Odpadno železo gre na recikliranje v železarne.

Izločene barvne kovine pošljemo še na dodatno sortiranje po vrstah barvnih kovin v tujino, nato pa v reciklažo. Drobljeni ostanek dodatno presejemo, del ga gre na še bolj specialno sortiranje v tujino, da se v največji meri izloči barvne kovine, preostanek pa običajno na energetsko izrabo ali na odlagališče,” zaključuje predstavnica Dinosa.

“Poleg tistih vozil, ki bodo pristala v ustreznih organizacijah in ekološki razgradnji, jih bo šlo nekaj za namene rabljenih nadomestnih delov, veliko pa tudi v tujino,” pravi Jurij Kočar iz AMZS.

“Me pa je strah, da jih bo nekaj našlo tudi pot nazaj na slovenske ceste. Pri tem svetujem vsem potencialnim kupcem, da so zelo previdni, saj se lahko tovrstne poškodbe reflektirajo še dolgo v prihodnosti in so povezane z dokaj nerazumljivimi in težje rešljivimi zapleti, ki jih prinaša voda,” opozarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje