Pospešeno lobiranje za vodenje državnega sveta

Državni svet
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na ponedeljkovi ustanovni seji bodo novoizvoljeni državni svetniki odločali o novem predsedniku državnega sveta. Zanimanje za to funkcijo je veliko. V tekmo se nameravata podati župan Zagorja Matjaž Švagan in ljubljanski podžupan Dejan Crnek, h kandidaturi se nagiba dolgoletni državni svetnik iz vrst SDS Bojan Kekec, interesna skupina negospodarskih dejavnosti naj bi predlagala nekdanjega predsednika državnega zbora Jožefa Školča, kandidat interesne skupine delodajalcev bi utegnil biti direktor družinskega podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič. Pozivov h kandidaturi naj bi bila deležna tudi nekdanja poslanka SLS Jasmina Opec Vöröš, v zadnjih dneh je zakrožilo še ime nekdanje poslanke SDS Elene Zavadlav Ušaj. Naši sogovorniki so enotni: razpleta tekme za vodenje državnega sveta ni mogoče napovedati.

Novoizvoljeni državni svetniki se bodo v ponedeljek opoldne sestali na ustanovni seji. Po potrditvi mandatov bodo na vrsti volitve predsednika državnega sveta. Napoveduje se ostra tekma – državnih svetnikov, ki se vidijo na čelu nepopolnega drugega doma parlamenta, je namreč veliko.

Ti ostale svetnike v zadnjih dneh pospešeno nagovarjajo, naj prispevajo podpis za njihovo kandidaturo oziroma naj jim v ponedeljek namenijo svoj glas. Za nekaterimi stojijo močni politični botri. Prisotna naj bi bila tudi vezana trgovina med posamezniki in strankami z različnih polov političnega prostora v slogu: vi podprete našega kandidata za predsednika, mi pa bomo vašega za podpredsednika oziroma bomo svoje glasove namenili vašemu izbrancu za sekretarja državnega sveta.

Zaradi te trgovine in nekaj pragmatičnih posameznikov po besedah naših virov razpleta tajnega glasovanja v sicer rahlo levo nagnjenem novoizvoljenem državnem svetu ni mogoče predvideti. Vrhunec prepričevanja in lobiranja pričakujejo v ponedeljek dopoldne. Tedaj naj bi se kdo, ki se mu izvolitev ne bo nakazovala, od predsedniške ambicije poslovil, po nekaterih namigih pa bi se utegnilo pojaviti še kakšno ime, ki se ga trenutno glasno ne omenja.  Naši sogovorniki ne izključeno niti možnosti, da v dveh krogih glasovanja nikomur od kandidatov ne bo uspelo zbrati za izvolitev potrebnih 21 glasov in bo treba kandidacijski postopek ponoviti.

V tekmo za predsednika državnega sveta se namerava podati dolgoletni državni svetnik Matjaž Švagan, ki je bil na zadnjih lokalnih volitvah ponovno izvoljen za župana občine Zagorje. Ker je vodenje državnega sveta profesionalna funkcija, je občina Zagorje na ministrstvo za javno upravo naslovila vprašanje, ali je ta funkcija združljiva z nepoklicnim županovanjem, za katero se namerava Švagan odločiti v primeru izvolitve na čelo državnega sveta. Odgovor ministrstva se je glasil, da sta funkciji (nepoklicnega) župana in predsednika državnega sveta združljivi.

Kako se bo podal v kandidaturo za vodenje državnega sveta, se Švagan še pogovarja – po poslovniku kandidata predlaga bodisi skupina vsaj osmih državnih svetnikov bodisi interesna skupina. Kot  oteževalno okoliščino na poti do izvolitve Švagan izpostavlja to, da za sabo nima stranke oziroma političnih botrov. Nekateri naši sogovorniki pa menijo, da bi lahko župan Zagorja, ki se opredeljuje kot sredinski kandidat, nagovoril tako del levosredinskih kot tudi nekatere desnosredinske državne svetnike. Slednje tudi zato, ker je bil kot podpredsednik državnega sveta v zadnjem mandatu precej lojalen njegovemu predsedniku Alojzu Kovšci.

Matjaž Švagan
Borut Živulović/BOBO

Nekdanjega predsednika državnega zbora Jožefa Školča naj bi kot kandidata za vodenje državnega sveta nameravala predlagati interesna skupina negospodarskih dejavnosti, vendar pa sam pravi, da se glede kandidature še ni dokončno odločil. Po njegovih besedah namreč obstaja še vrsta neznank: ni jasno, kdo vse bo kandidiral, kakšne so njegove možnosti za izvolitev …

“V ožjem kolegiju župana Zorana Jankovića smo sprejeli odločitev, da se podam v kandidaturo za predsednika državnega sveta. Zdaj moram zanjo zbrati podpise svetnikov, lahko pa me predlaga tudi katera od interesnih skupin. V ponedeljek bomo videli, kako se bo razpletlo,” nam je dejal ljubljanski podžupan in državni svetnik v iztekajočem mandatu Dejan Crnek.

Na odločitev za kandidaturo je po njegovih navedbah pomembno vplivala potrditev, da je vodenje državnega sveta združljivo s funkcijo mestnega svetnika, na katero je bil na letošnjih lokalnih volitvah na Jankovićevi listi ponovno izvoljen. Če namreč ti dve funkciji ne bi bili združljivi, bi morali v primeru njegovega prevzema vodenja drugega doma parlamenta za člana ljubljanskega mestnega sveta izpeljati nadomestne volitve. O tem, ali bo kljub morebitnemu vodenju državnega sveta tudi v prihodnje podžupan Ljubljane, se po besedah Crneka še niso pogovarjali, meni pa, da je dve tako zahtevni funkciji težko hkrati opravljati. Ker se za njegovo izvolitev močno trudi Janković, bi lahko imel po oceni nekaterih državnih svetnikov kar precej možnosti za uspeh.

Zanimanje, da bi postal naslednik Alojza Kovšce, je po besedah več naših virov v zadnjih dneh izrazil tudi  direktor visokotehnološkega podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič. Gre za novinca v državnem svetu, ki bi ga utegnila na njegovo čelo predlagati interesna skupina delodajalcev.

Za razliko od Lotriča ima direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec v državnem svetu dolgoletne izkušnje. Kot nam je potrdil, se nagiba h kandidaturi za predsednika, njegova končna odločitev pa bo odvisna od ponedeljkove ocene možnosti za izvolitev.  Kekec je sicer član SDS, prav Janševa stranka pa je z osmimi državnimi svetniki, ki so bili izvoljeni kot predstavniki lokalnih interesov, v drugem domu parlamenta med političnimi strankami najmočnejša. Včeraj se je sicer pojavila nekoliko presenetljiva informacija, da bi se utegnila v tekmo za  vodenje državnega sveta podati  Elena Zavadlav Ušaj, ki prav tako kot Kekec sodi v vrste SDS in je bila v preteklem mandatu poslanka Janševe stranke. Na vprašanje, ali informacija o njeni kandidaturi drži, nam je Zavadlav Ušaj odgovorila:  “Tega ne bom niti zanikala niti potrdila. O tem ne želim dajati informacij.”

Med državne svetnike, ki jih je mogoče uvrstiti na desni pol političnega prostora in se jih omenja kot možne kandidate za naslednika Kovšce, sodi tudi Jasmina Opec Vöröš. Ta nam je dejala, da so jo h kandidaturi nagovarjali, a se zanjo še ni odločila. Opec Vöröš je nekdanja poslanka in podpredsednica SLS, ki je nato prestopila v najožji krog Aleksandre Pivec. Na novembrskih državnosvetniških volitvah je v Prekmurju gladko premagala favorita SLS in dosedanjega državnega svetnika Marjana Maučeca, ki je bil sicer v preteklosti tudi dolgoletni sekretar državnega sveta. Po besedah naših virov naj bi za mesto sekretarja tokrat obstajalo skoraj tolikšno zanimanje kot za funkcijo predsednika državnega sveta:  poleg Maučeca naj bi se zanj potegoval še sekretar v iztekajočem mandatu Dušan Štrus, nekateri na tem mestu vidijo Bogomirja Vnučca iz vrst SDS, ki  – tako kot Maučec – na letošnjih volitvah ni bil ponovno izvoljen v državni svet …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.