Upravni odbor Zdusa še naprej podpira predsednika Sušnika

Slovenija 18. Avg 202120:05 > 20:07 0 komentarjev
ZDUS, Janez Sušnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Upravni odbor Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) je danes ponovno razpravljal o pozivu k odstopu predsednika zveze Janeza Sušnika. Kot je po seji dejal Sušnik, je upravni odbor odločil, da ostaja pri sklepu s prejšnje seje in da je torej vseh 13 predstavnikov pokrajinskih zvez društev upokojencev za to, da Sušnik ostane predsednik.

Nekateri nekdanji funkcionarji Zdusa so ocenili, da zdajšnje vodstvo zveze v javnosti podpira ukrepe vlade in DZ, ki niso v korist prebivalstvu, predsednika zveze Janeza Sušnika pa so zato pozvali, da odstopi in s tem omogoči prostor novemu zagonu zveze. Sušnik je poziv zavrnil.

Upravni odbor se je na današnji seji, ki je potekala v Logatcu in na kateri so sodelovali vsi člani, po njegovih besedah zavzel za to, da je treba mandat pripeljati do konca, torej še slabi dve leti.

upokojenci
Žiga Živulović/BOBO

“Ne vemo, kaj so pravi vzroki, da se je proti meni pričela gonja,” je po seji dejal Sušnik. Ugovarja očitkom, da dela mimo statuta in organov Zdusa, prav tako zavrača očitke, da je njegovo ravnanje “preveč popustljivo” do aktualne vlade. Kot potrditev je izpostavil, da ima Zdus negativno stališče do več vladnih predlogov zakonov.

Sredinska politika in pogovori

Sušnik v pozivih k njegovemu odstopu ugotavlja politične pritiske. Ob tem je izpostavil, da Zdus združuje okoli 200.000 članov, ki imajo različna politična in verska prepričanja, zaradi česar morajo v zvezi voditi sredinsko politiko in se pogovarjati, če želijo s svojimi predlogi doseči izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.

Ocenjuje, da se je v zadnjih letih veliko naredilo na gmotnem položaju upokojencev, medtem ko se je po njegovem premalo naredilo na zakonodajnem področju. “Zelo pogrešamo zakon o dolgotrajni oskrbi,” je dejal Sušnik in povedal, da so danes potrdili dopolnila k predlogu tega zakona, ki jih bodo posredovali poslancem DZ. V Zdusu ocenjujejo, da je ta zakon bolj pomemben kot zakon o demografskem skladu. Z dopolnili bodo skušali prepričati poslance DZ, da “zadeva gre naprej”, je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!