Ustavno sodišče še brez odločitve o predlogih za izločitev sodnikov

Slovenija 06. Apr 202316:03 5 komentarjev
Ustavno sodišče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ustavno sodišče na današnji seji ni sprejelo nobene odločitve, ki bi se nanašala na novelo zakona o RTVS. Tako tudi ni odločilo o zahtevah za izločitev sodnikov Neže Kogovšek Šalamon, Klemna Jakliča in Mateja Accetta. Po besedah nekaterih naših virov pa bi utegnilo v prihodnje najprej presojati o zahtevi za izločitev predsednika ustavnega sodišča Accetta.

Ustavno sodišče je imelo na dnevnem redu današnje seje zopet pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, pod katero se je kot prvi podpisal predsednik programskega sveta javne radiotelevizije Peter Gregorčič. Kot so nam povedali na ustavnem sodišču, pa v tej zadevi danes ni bila sprejeta nobena odločitve, tudi ne o zahtevah za izločitev sodnikov iz odločanja. Na mizi imajo sicer predloge za izločitev treh ustavnih sodnikov: Neže Kogovšek Šalamon, Klemna Jakliča in Mateja Accetta.

Na ustavnem sodišču so še navedli, da bodo obravnavo nadaljevali predvidoma na naslednji seji. Nekateri viri pa so nam dejali, da so ustavni sodniki razpravo o izločitvi sodnikov danes zgolj odprli; šla naj bi menda v smeri, da bi najprej odločali o predlogu za izločitev sodnika Mateja Accetta, ki je sicer predsednik ustavnega sodišča.

Njegovo izločitev je predlagal vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija. Zmotilo naj bi ga Accettovo srečanje s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo v začetku marca. Jourova je zagotovila, da s predsednikom ustavnega sodišča nista govorila o ustavnem presojanju novele zakona o RTVS, nasprotniki novele pa niso varčevali z obtožbami, da je bilo njeno srečanje z Accettom prav v funkciji pritiska na sodnikovo odločanje. Spomnimo, da je sicer predsednik ustavnega sodišča februarja glasoval za zadržanje izvajanja (dela) novele zakona o RTVS, kar so predlagali pobudniki ustavne presoje.

Če bo ustavno sodišče res najprej odločalo o predlogu za izločitev Accetta, pomeni, da ne bo šlo po vrstnem redu prispelih predlogov. Najprej je namreč zahtevo za izločitev podal prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTVS Peter Gregorčič, nanašala pa se je na sodnico Nežo Kogovšek Šalamon. Gregorčiča je zmotilo njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu. Ta inštitut je sodeloval v referendumski kampanji o noveli zakona o RTVS in pri pripravi analize stanja na javnem zavodu, ki so jo na ustavno sodišče pred kratkim vložile nevladne organizacije. Zapisale so, da je za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti nujna takojšnja uveljavitev novele.

Za izločitev sodnika Klemna Jakliča pa sta na ustavno sodišče prispela dva predloga. Prvega je v imenu državnega zbora podpisala njegova predsednica Urška Klakočar Zupančič. V njem je izpostavila, da je Jaklič v času referendumskih aktivnosti pri sprejemanju doslej veljavnega (Grimsovega) zakona o RTVS leta 2005 volilce aktivno nagovarjal k podpori oziroma sprejemu tega zakona. Spomnila je tudi, da je na tej zakonski podlagi temeljilo imenovanje Jakliča za člana nadzornega sveta RTVS – na to mesto ga je leta 2006 predlagala poslanska skupina SDS.

A se je s predlogom Klakočar Zupančič začelo zapletati. Sodnik poročevalec v zadevi Rok Svetlič je namreč državni zbor v torek povprašal, kje ima predsednik državnega zbora pravno podlago za samostojno vlaganje zahteve za izločitev sodnikov v postopkih, v katerih je nasprotni udeleženec državni zbor. Za odgovor je dal državnemu zboru tri dni časa. Kot so nam dejali v kabinetu Urške Klakočar Zupančič, odgovor še pripravljajo.

Vmes pa je vskočila vlada. Na včerajšnji večerni seji je sprejela predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemena Jakliča iz odločanja o pobudi za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija in ga poslala ustavnemu sodišču. Njegova vsebina je identična vsebini predloga predsednice državnega zbora.

Kot je znano, pa je bil že v začetku leta iz odločanja o tej zadevi izločen sodnik Rok Čeferin. Svojo izločitev je predlagal zaradi sodelovanja odvetniška družbe Čeferin, katere solastnik je, z javnim zavodom RTVS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje