Dež bo zvečer prešel v sneg, burja bo gradila snežne zamete

Slovenija 05. Jan 202201:00 > 08:45 0 komentarjev
Sneg na Veliki Planini
Profimedia

Ponoči je v zahodni polovici države rahlo deževalo, drugod je ostalo suho. Pričakujemo lahko, da bodo padavine do večera zajele vso Slovenijo, potem pa bo dež zvečer prešel v sneg do nižin. Največ ga bo zapadlo na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem, Ljubljanske kotline pa ne bo preveč pobelilo. Arso opozarja na burjo, ki bo danes zvečer in v noči na četrtek na Primorskem dosegala hitrost od 100 do 120 km/h, med Notranjsko in Primorsko pa bo gradila snežne zamete.

Noč s torka na sredo je bila oblačna, predvsem v zahodni polovici države je občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal je okrepljen jugozahodni veter, ki je bil najmočnejši v višjih legah ter v severovzhodni Sloveniji.

Zbudili smo se v za ta čas zelo toplo jutro, s temperaturami do 10 stopinj Celzija. A zaradi prehoda hladne fronte nas čaka izrazita ohladitev. Kot je v torek za N1 ponazoril meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter: “Če bo v Beli krajini podnevi 13 ali 14 stopinj Celzija, bo zvečer že snežilo. Ohladilo se bo za 15 stopinj Celzija.”

Padavine bodo do večera zajele vso Slovenijo, zvečer pa se bo meja sneženja postopno spustila do nižin. Dopoldanske temperature bodo od 8 do 16 stopinj Celzija, popoldne pa se bo od severa občutno hladilo. Na Primorskem in Notranjskem bo večino dneva še pihal južni veter, drugod pa bo popoldne zapihal veter severnih smeri.

Arso opozarja, da bodo danes zvečer in v noči na četrtek najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Burja bo na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter v višjeležečih krajih Primorske gradila snežne zamete.

Opozorilo Arsa
Arso

V četrtek hladneje, a jasneje

Ponoči bo v večjem delu Slovenije snežilo, le po nižinah Primorske deževalo. V bližini morja lahko tudi zagrmi. Zmerna do močna burja bo vztrajala, a bo proti jutru začela slabeti.

V četrtek se bomo zbudili v jutro s temperaturami, bolj primernimi za januar. Od tri stopinje pod ničlo do 1 stopinje bo, na Primorskem od 2 do 5 stopinj Celzija. Sprva bo oblačno, sneženje pa bo ponehalo tudi v južnih krajih.

Sredi dneva in popoldne se bo od severa delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Goriškem in ob morju okoli.

Kakšno bo vreme med 8. in 13. januarjem

V petek in soboto bomo pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki bo v nedeljo prehodno oslabelo in se nato spet okrepilo. V nedeljo bo nad osrednjim Sredozemljem prehodno nastal ciklon, ki predvidoma ne bo veliko vplival na vreme pri nas.

Večinoma suho bo, le med nedeljo in ponedeljkom bo nekaj možnosti za rahle padavine, po nižinah v notranjosti kot rahel sneg. Jutranje temperature bodo pod lediščem, najvišje dnevne pa nekaj stopinj nad ničlo, še napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!