Zaradi stavke zdravnikov težave tudi v domovih za starejše

Slovenija 20. Feb 202412:22 0 komentarjev
Starejši
Foto: PROFIMEDIA

Skupnost socialnih zavodov Slovenije opozarja na težave pri komunikaciji z zdravniki med stavko, ki traja že več kot en mesec. Svojci stanovalcev domov za starejše v več krajih po Sloveniji namreč opažajo, da se ne morejo pravočasno posvetovati z domskim zdravnikom in pridobiti informacij o zdravstvenem stanju svojih bližnjih, prav tako zdravniki ne izdajajo potrdil, ki jih starejši in njihovi svojci potrebujejo. Pristojne so pozvali, naj zagotovijo, da stavka ne bodo dodatno prizadela starejših, ki so ranljiva skupina.

Pred več kot enim mesecem je zdravniški sindikat Fides začel stavko, ki jo vse bolj občutijo tudi starejši. 

Čeprav bo šele marca v veljavo stopil umik soglasij za nadurno delo, gre za ukrep, ki so ga med zaostrovanjem zdravniške stavke ubrali številni zdravniki in zobozdravniki, Skupnost socialnih zavodov Slovenije že zdaj poroča o težavah, predvsem pomanjkljivi komunikaciji z zdravniki, ki jih imajo v domovih za starejše.

Svojci stanovalcev domov za starejše v več krajih po Sloveniji opažajo, da se ne morejo pravočasno posvetovati z domskim zdravnikom in pridobiti informacij o zdravstvenem stanju svojih bližnjih, je opozoril sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. “Posamezni zdravniki prav tako ne izdajajo zdravniških potrdil ali druge dokumentacije, ki jo stanovalci in svojci potrebujejo, recimo za oddajo vlog za pridobitev dodatka za pomoč in postrežbo,” je zapisano v sporočilu za javnost.

Po navedbah Sahernika domovi za starejše svojcem ne morejo pomagati, “saj sta organizacija in izvajanje zdravniške oskrbe v domovih za starejše v pristojnosti zdravstvenih zavodov”.

Socialni zavodi sicer že dlje časa “opozarjajo na nezadostno dostopnost zdravniške oskrbe v domovih”. Pristojne, tako zdravstveno ministrstvo in zdravstvene zavodna oziroma tiste, ki so odgovorni za organizacijo zdravniške službe v domovih, pozivajo, naj zagotovijo, da stavkovne aktivnosti ne bodo dodatno prizadele starejših, ki so ranljiva skupina.

Starejši v DSO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zapirajo se lahko tudi porodnišnice

Kot smo že poročali, je Fides stavko do preklica po enodnevni opozorilni stavki začel 15. januarja.

Sindikat zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigom plač starejšim zdravnikom.

Da se stanje marca, torej z umikom soglasij, lahko poslabša, je pred dnevi opozoril predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič. Takrat se bo najprej deloma zmanjšala nenujna dejavnost, ki bo postopno ugašala, saj bodo zdravniki prerazporejeni k zagotavljanju neprekinjene zdravstvene oskrbe. “Posledično to lahko pomeni premik pacientov tako v urgentne službe kot v obe terciarni bolnišnici, ki nista v tolikšni meri odvisni od zunanjih zdravnikov,” je takrat pojasnil in dodal, da pričakujejo domino efekt zmanjševanja storitev po bolnišnicah. “Kakovost storitev bo padla, zaradi pomanjkanja osebja se bodo ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice,” je še opozoril.

Na enega od scenarijev je danes opozoril Boštjan Kersnič, predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije. Kot je sporočil po izrednem zasedanju s strokovnimi direktorji slovenskih bolnišnic, kjer so preučili projekcije ministrstva za delo preko zakonskih omejitev v času umika soglasij, so zdravniki v več zavodih prekomerno delo doslej opravljali brez predpisanih soglasij, kar v praksi pomeni, da bi lahko nadurno delo praktično prenehali takoj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!