Donald Trump potezo Vladimirja Putina označil za genialno

Svet 23. Feb 202207:52 > 01. Mar 2022 14:47
Trump Putin
PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je potezo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna neodvisnost dveh regij v Ukrajini, označil za genialno potezo.

Donald Trump je bil gost na enem od ameriških podkastov, kjer je pogovor tekel tudi o trenutno najbolj vročem dogajanju v svetu – ukrajinski krizi. Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek pozno zvečer priznal doslej samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk in s tem še poglobil konflikt v Ukrajini ter sprožil številne sankcije držav po svetu.

Trump je dejanje Putina označil za pametno potezo. “To je genialno. Putin je razglasil dve ukrajinski pokrajini za neodvisni. Oh, to je čudovito,” je dejal Trump. Nekdanji ameriški predsednik je prepričan, da se je Putin za ta korak ni odločil med njegovim vodenjem ZDA zato, ker je imel z njim boljši odnos kot zdajšnji predsednik Joe Biden. “Putina sem zelo dobro poznal. Z njim sem se odlično razumel. Všeč mi je bil in jaz njemu,” je razložil Trump in dodal, da je Putin zelo ponosen in šarmanten ter da ljubi svojo državo.

Trump v pogovoru ni pozabil poudariti, da so mu ukradli predsedniške volitve leta 2020 in da se ruska invazija na Ukrajino, če bi on sedel v Beli hiši, ne bi nikoli zgodila. Ob tem je še dodal, da bi morale ZDA večjo pozornost namesto v Ukrajino usmerjati v mejo med ZDA in Mehiko ter zagotoviti varnost. Nekdanji ameriški predsednik se je v svojem mandatu med leti 2017 in 2021 s Putinom večkrat pogovarjal o Ukrajini. Dejal je, da si je ruski voditelj vedno želel invazijo na sosednjo državo. “Vedel sem, da si želi Ukrajino. Rekel sem mu tudi, da tega ne sme narediti, vendar sem videl, da si to želi,” je o pogovorih s Putinom med svojim vodenjem ZDA dejal Trump.