Evrovizijski finale napadli hekerji. Je šlo za prorusko skupino?

Magazin 15. Maj 202211:00 > 11:08 2 komentarja
evrovizija 2022
PROFIMEDIA

Hekerski napadi so vse pogostejši, običajno pa so njihovi cilji uradne inštitucije. V zadnjih dneh pa se je več napadov zgodilo v Torinu, kjer so hekerji skušali zmotiti Evrovizijske večere.

Italijanska policija je v zadnjih dneh uspešno odbila več hekerskih napadov, katerih tarča je bila Evrovizija. Hekerji so z napadi želeli motiti signal in drugo oddajniško infrastrukturo med nastopi ter glasovanjem, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA. Hekerske napade so zaznali tako med otvoritvenimi nastopi kot med sobotnim finalom, vendar nobeden izmed poskusov ni bil uspešen. Za napadi naj bi stali povezani hekerski skupini Legion in Killnet, predvsem slednjo pa se pogosto označuje za prorusko.

Po prvih ugotovitvah pristojnih je šlo za tako imenovane napade Ddos, ki tarče skušajo preobremeniti ter jih s tem upočasniti ali pa jih narediti nedostopne za uporabnike. Točne lokacije izvora napada na policiji niso razkrili, so pa potrdili, da so hekerji Evrovizijo napadli iz tujine, še poroča ANSA.

Za kibernetsko varnost je na letošnjem tekmovanju skrbelo več kot 100 strokovnjakov iz nacionalnega centra za boj proti informacijskemu kriminalu in specialistov italijanske poštne policije. V operativnem centru so opravili več kot tisoč ur nadzora ter v sodelovanju z italijansko radiotelevizijo Rai in Eurovision TV uspešno odbili več hekerskih napadov.

Težave pri glasovanju strokovnih žirij

Evrovizijski finale pa so spremljali tudi manjši zapleti, povezani z glasovanjem. Z nekaterimi državami namreč iz Torina ni bilo mogoče vzpostaviti videopovezave, njihove glasove pa je zato razkril kar glavni izvršni direktor Evrovizije Martin Österdahl. Pozneje so vodilni sporočili, da so nepravilnosti pri glasovanju zaznali v šestih državah, zato so njihove glasove strokovnih žirij v polfinalu in finalu nadomestili s preračunanimi glasovi. Te so dobili s pomočjo računalniškega algoritma, ki je temeljil na preteklih glasovanjih. Ali so bili zapleti pri glasovanju posledica hekerskih napadov in motenj ni znano.

Hekerji pa so težave v Italiji povzročali že v sredo, ko so napadli več uradnih institucij. Tako dalj časa niso delovale spletne strani nekaterih ministrstev, senata in inštituta za zdravje. Večje škode napadi niso pustili, je pa odgovornost zanje prevzela prav skupina Killnet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje