Izstrelitev rakete na Jupiter v drugem poskusu uspešna (VIDEO)

N1 video 14. Apr 202316:24 1 komentar
Izstrelitev rakete na Jupiter, april 2023
PROFIMEDIA

Potem ko so morali zaradi slabega vremena izstrelitev rakete Ariane 5 na Jupiter preložiti, je bil vzlet tokrat uspešen. Iz Francoske Gvajane je tako poletela raziskovalna sonda, Evropska vesoljska agencija pa želi na tak način odkriti, ali ledene lune na Jupitru skrivajo oceane s tekočo vodo.

Raziskovalna sonda Evropske vesoljske agencije (ESA) je poletela na dolgo pot proti Jupitru, potem ko so v četrtek zaradi slabega vremena izstrelitev preložili za 24 ur. ESA je izstrelitev izvedla v okviru misije Juice, s katero želijo ugotoviti, ali bi lahko oceani na Jupitrovih ledenih lunah nudili pogoje za obstoj življenja.

Raketa Ariane 5 s svojim tovorom, raziskovalno sondo Jupiter Icy Moons Explorer oziroma Juice, je iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani vzletela po načrtu, ob 09.14 po lokalnem oziroma 14.14 po srednjeevropskem času.

Sonda Evropske vesoljske agencije v drugem poskusu poletela proti Jupitru
PROFIMEDIA

Tako je ESA izvedla izstrelitev, ki so jo v četrtek le nekaj minut pred načrtovanim vzletom zaradi grozečih neviht in poslabšanja vremena preložili za 24 ur. Ekipe v Kourouju so povedale, da je raketa Ariane 5 kljub oblačnemu nebu poletela v pravi smeri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj manj kot pol ure po vzletu se je šesttonsko vesoljsko plovilo Juice brez posadke ločilo od rakete na višini 1500 kilometrov, s čimer so lahko izstrelitev dokončno razglasili za uspešno.

Raziskovalna sonda Juice se je tako podala na osemletno potovanje, katerega končni cilj je Jupiter, največji planet našega osončja, ki je od Zemlje oddaljen 628 milijonov kilometrov. Na poti bo sonda Juice uporabila več gravitacijskih pospeškov.

Po načrtih naj bi julija 2031 končno vstopila v Jupitrovo orbito, nato pa bo njenih 10 znanstvenih instrumentov analiziralo planet ter njegove tri ledene lune: Evropo, Ganimed in Kalisto. Po besedah znanstvenikov namreč obstajajo dokazi, da ledene lune v globini skrivajo oceane s tekočo vodo, ki bi morda lahko nudili pogoje za obstoj življenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje