Na drug dan protestov pred tržaškim pristaniščem zbranih 2000 ljudi

Svet 16. Okt 202116:54 0 komentarjev
Protest v Trstu
Borut Zivulovic/REUTERS

V Trstu se nadaljujejo protesti proti uvedbi covidnega potrdila. Pred pristaniščem se je zbralo 2000 protestnikov, manjša skupina je tam tudi prenočila. Pristanišče sicer deluje nemoteno, dostop ni oviran.

Pristaniški delavci v Trstu danes nadaljujejo s protesti proti uvedbi covidnega potrdila, ki je v Italiji v veljavi od petka. Večja skupina pristaniških delavcev je pred vhodom v pristanišče tudi prenočila, dostop do pristanišča, ki deluje nemoteno, pa ni oviran, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od petka je v Italiji potrdilo PCT obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Vsak, ki pride na delo brez covidnega potrdila, je lahko kaznovan z globo do 1500 evrov. Tisti, ki bi bili iz tega razloga odsotni, pa morajo računati na neplačano odsotnost z dela.

Pristaniški delavci v Trstu, ki so protestirali že v petek, so zato že zagrozili s stavko za nedoločen čas, čeprav so jim ponudili brezplačno testiranje.

Pred tržaškim pristaniščem 2000 protestnikov, v Genovi ovirajo odvoz smeti

Približno 2000 ljudi se je danes zbralo pred četrtim vhodom v tržaško pristanišče, pri sedmem pomolu, nekateri so tam tudi preživeli noč. Med njimi je vodja neodvisnega sindikata Clpt Stefano Puzzer. Delovanje pristanišča poteka normalno, avtomobili in tovornjaki vozijo v pristanišče brez težav, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

Podobni protesti so v petek potekali tudi pred pristanišči v Genovi in Anconi. Odvoz smeti v Genovi bo v naslednjih dneh močno otežen, saj protestniki od petka blokirajo vhode v pristanišče in preprečujejo tovornjakom, da bi odpeljali smeti v objekt, ki je na območju pristanišča, je po poročanju APA sporočilo mestno podjetje za odvoz smeti.

Protesti so v Trstu, Rimu in drugih mestih potekali že pred tem, nekatere je zaznamovalo tudi nasilje. V Rimu je denimo skupina desničarskih skrajnežev preteklo soboto vdrla v prostore sindikalnega združenja CGIL.

Sicer pa je po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje več kot 85 odstotkov Italijanov, starejših od dvanajst let, prejelo vsaj en odmerek cepiva. Ocenjuje pa se, da je do tri milijone zaposlenih še vedno necepljenih, še poroča APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!