Najstarejši dnevni časopis po 320 letih še zadnjič izšel v tiskani obliki

Svet 01. Jul 202306:02 1 komentar
Wiener Zeitung
PROFIMEDIA

Najstarejši dnevni časopis na svetu, Wiener Zeitung, je v petek še zadnjič v tiskani obliki izšel kot dnevnik. Bralci ga bodo lahko v prihodnje brali v digitalni obliki, enkrat mesečno pa predvidoma v tiskani.

Avstrijski Wiener Zeitung je v petek še zadnjič izšel kot dnevni časopis na Dunaju in drugod. Časopis je od leta 1703 izhajal vsak dan in je veljal za najstarejši dnevnik na svetu.

“116.840 dni, 3.839 mesecev, 320 let, 12 predsednikov, 10 cesarjev, 2 republiki, 1 časopis,” je pisalo na naslovnici petkovega časopisa.

V zadnji izdaji so objavili intervju z avstrijskim pionirjem bodybuildinga, igralcem in nekdanjim kalifornijskim guvernerjem Arnoldom Schwarzeneggerjem, ki je promoviral svojo novo biografijo in partnerstvo z Netflixom. V pogovoru je obžaloval, da časopis, v nasprotju z njegovim likom iz filma Terminator, ne more zatrditi: Vrnil se bom (I’ll be back).

Wiener Zeitung Wiener Zeitung
Zadnja tiskana izdaja časopisa Wiener Zeitung. (PROFIMEDIA)
Wiener Zeitung Wiener Zeitung
Zadnja tiskana izdaja časopisa Wiener Zeitung. (PROFIMEDIA)

Dnevnik je bil ustanovljen leta 1703 pod imenom Wienerisches Diarium (Dunajski dnevnik, op. a.) in je bil uradni časopis habsburške monarhije. Leta 2021 je koalicija odločila, da bo časopis prenehal objavljati oglase podjetij, ki so bili tudi glavni vir njegovega financiranja. Ta sprememba je časopis prisilila v ukinitev 63 delovnih mest in zmanjšanje števila novinarjev s 55 na 20.

27. aprila letos je avstrijski parlament kljub ostrim kritikam opozicije in številnih vidnih kulturnikov sprejel odločitev o ukinitvi tiskane izdaje časopisa. Čeprav je bil časopis uredniško neodvisen, je bil namreč v lasti avstrijske vlade. Na koncu je imel naklado 20.000 izvodov ob delavnikih in približno dvakratno ob koncih tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje