Nova študija o naših negativnih mislih, ki postavlja na glavo Sigmunda Freuda

Svet 24. Sep 202311:57 1 komentar
Endometrioza, bolezen, bolečina, trebuh
Denis Sadikovć/N1

Nova raziskava avtorjev z Univerze v Cambridgeu kaže, da bi blokiranje negativnih misli lahko zmanjšalo simptome tesnobe, depresije in posttravmatske stresne motnje.

Eden izmed ciljev psihoterapije je ugotoviti, kaj ste potlačili in se s tem spopasti. Vendar nova raziskava Michaela Andersona, kognitivnega nevroznanstvenika z univerze v Cambridgeu, izpodbija to idejo in namesto tega kaže, da bi lahko zatiranje negativnih misli izboljšalo simptome tesnobe, depresije in posttravmatske stresne motnje.

V študiji, objavljeni v reviji Science Advances, sta Anderson in njegova soavtorica Zulkayda Mamat ugotovila, da lahko treniranje možganov za blokiranje negativnih misli izboljša naše duševno zdravje.

V njuni raziskavi je sodelovalo 120 odraslih iz 16 držav, ki so morali našteti 20 negativnih misli, v bistvu strahov glede stvari, ki bi se lahko zgodile v prihodnosti. Našteti so morali tudi 20 stvari, na katere upajo, in 36 nevtralnih dogodkov, kot je recimo obisk optike.

Nato so udeleženci poiskali besedo, ki jih je spominjala na vsako vrsto dogodka. Če se je na primer oseba bala, da bodo njeni starši hudo zboleli za covidom, je bila beseda “bolnišnica”.

Polovica udeležencev je morala nekaj sekund strmeti v eno od svojih negativnih besed in preprečiti, da bi jim misli uhajale na še bolj črne scenarije. Druga polovica je dobila enako nalogo, le da je šlo za nevtralne besede.

Vajo so ponovili 12-krat na dan tri dni zapored. Ob koncu poskusa so udeleženci, ki so blokirali negativne misli, poročali, da so bili ti strahovi manj živi in da se je njihovo duševno zdravje izboljšalo v primerjavi s skupino, ki je imela nalogo zatirati nevtralne misli. Rezultati so se ohranili tudi tri mesece po koncu poskusa.

Pri udeležencih, ki so na začetku poročali o visoki stopnji tesnobe, so se skrbi v povprečju zmanjšale za 44 odstotkov. Med osebami s posttravmatskim stresom se je njihovo slabo duševno zdravje (merjeno kot kombinacija anksioznosti, depresije in skrbi, o katerih so poročali sami) v povprečju zmanjšalo za 16 odstotkov, medtem ko se je njihovo pozitivno duševno zdravje povečalo za skoraj 10 odstotkov.

Negativne misli
PROFIMEDIA

Sigmund Freud, ki velja za utemeljitelja psihoanalize, je bil prepričan, da bi se morali ljudje o svojih negativnih mislih pogovarjati, namesto da jih zatirajo. “Freud je dejal, da je zatiranje obrambni mehanizem. Zaradi tega se v danem trenutku počutiš bolje, vendar stvari potisneš v nezavedno, kjer se bodo vrnile in posredno vplivale nate,” pravi Anderson.

Njegova študija prav to postavlja nekoliko na glavo. Kot je dejala ekipa s Cambridgea, so ljudje s slabšim duševnim zdravjem po študiji opazili večjo izboljšavo po treningu zatiranja negativnih misli, a le, če so zatrli svoje strahove.

Anderson pravi, da njegova študija ne pomeni, da govorjenje o negativnih mislih nikomur ne koristi. “Vsekakor ne mislim, da je karkoli narobe s tem, da obdelujemo pomembne stvari v našem življenju,” je dejal. “Toda za večino negativnih misli, ki jih imamo, nisem prepričan, da je to najboljši način.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje