Obup in jeza, ker so si politiki plače zvišali, ljudem pa pustili draginjo

Svet 03. Jul 202220:39 3 komentarji
Sarajevo
PROFIMEDIA

V državi, kjer večina ljudi, ki dela, zasluži do 350 evrov mesečno, dizel in bencin staneta skoraj toliko kot pri nas. Ker se poleg goriva višajo tudi cene drugih osnovnih življenjskih potrebščin, so ljudje vedno bolj obupani. Še bolj pa jezni, saj so si na drugi strani politiki povišali plače. V Bosni in Hercegovini so se manjši protesti že začeli, izključeni pa niso niti veliki.

Rastoče cene dobrin po žepih nikakor ne udarjajo le prebivalcev evroobmočja, kjer je po prvi oceni Eurostata v medletni primerjavi inflacija junija znašala rekordnih 8,6 odstotka.

Z inflacijo, za katero so največji razlog rastoče cene energije, se spopadajo tudi v Bosni in Hercegovini, kjer ljudi s precej nižjimi prihodki od slovenskih tepejo cene, ki so – vsaj nekatere – takšne kot pri nas.

V soboto zvečer je Sarajevčanom prekipelo in so se zaradi previsokih cen goriv odpravili na protestno vožnjo po bosanski prestolnici.

Sporočilo udeležencev protesta vladajočim uradnikom, aktualnim in vsem, ki se bodo jeseni potegovali za funkcije na splošnih volitvah, je bilo preprosto – cena goriva se ne sme povečati na štiri konvertibilne marke na liter (dva evra na liter), navaja N1 Sarajevo.

“Zaslužim okoli 800 mark (400 evrov). Sem oče dveh otrok in poročen,” je svoje okoliščine opisal eden od udeležencev protestne vožnje, ki se mu nadaljnje podražitve goriv nikakor ne zdijo sprejemljive.

Medtem ko sta minimalna in povprečna plača v BiH precej nižji kot v Sloveniji – po podatkih Agencije za statistiko BiH je povprečna neto plača v BiH 1.083 mark (dobrih 540 evrov) –, so cene 95-oktanskega bencina in dizla povsem primerljive s slovenskimi.

Po podatkih, ki jih vodi AMZS, liter 95-oktanskega bencina v BiH v povprečju stane 1,78 evra, liter dizla pa 1,76 evra. Za primerjavo: trenutno veljavne regulirane cene v Sloveniji izven avtocestnega obroča so 1,755 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,848 evra za liter dizla.

Druga udeleženka protesta, mlajša ženska, se je v odgovorih ekipi N1 Sarajevo obregnila ob to, da so se plače izvoljenih funkcionarjev dvignile za 500 mark (250 evrov), kar je veliko več od povišice, ki so jo bili deležni drugi javni uslužbenci. “Kamorkoli sem šla na razgovor, so mi ponudili plačo v višini 500 mark,” je dejala, dokaj vidno razburjena. “Ne rastejo le cene goriva, temveč tudi druge potrebščine, ki jih uporabljamo vsak dan,” je dodala.

Kako ljudje zmorejo?

“Iskreno ne vem, kako ljudje živijo glede na to, da večina ljudi, ki delajo, zasluži 600 in 700 markami mesečno (300-250 evri). Ne vem, kako živijo družine,” nam je povedala Sarajevčanka Samra, ki je nekaj časa študirala v Ljubljani.

Po njeni oceni se je od živil največ podražilo meso, olje, moka, sadje in zelenjava, pa tudi kava. Zelo verjetno je, da prebivalci BiH, da lahko kolikor toliko normalno preživijo, porabljajo svoje prihranke. Po navedbah portala Sarajevo Times se je hrana v BiH v primerjavi z lanskim letom podražila za skoraj 23 odstotkov.

Ob hitrem porastu cen in pa tudi povišanju plač politikom in drugim visokim funkcionarjem predsednik Zveze neodvisnih sindikatov BIH Selvedin Šatorović ne izključuje možnosti protesta, na katerem bi v tem mesecu zahtevali zvišanje minimalne plače na 1.000 mark (500 evrov).

Sarajevo
N1

V pogovoru za bosansko televizijo N1 Šatorović ni skoparil s kritiko na račun bosanskih oblasti, povišanje funkcionarskih plač, ki jo je prineslo sprejetje proračuna, je denimo opisal kot “predrzno in nesramno” potezo.

Povedal je, da je najnižja plača v Federaciji BiH 543 mark (dobrih 270 evrov), kar je malo več od zgolj povišice, ki so jo dobili politiki. Sindikalist je v pogovoru izpostavil tudi madžarsko vlado, ki da je z omejitvijo cen nekaterih osnovnih živil in goriva “zaščitila svoje državljane”. Po njegovih besedah več kot 70 odstotkov zaposlenih v BiH prejema plačo do 700 mark (350 evrov), cene osnovnih življenjskih potrebščin pa se vztrajno višajo.

Na Hrvaškem se v torek izteče vladni ukrep za zamrznitev cen goriva. Po nekaterih napovednih bi se lahko cena goriva, če ne bo novega sklepa, povzpela čez dva evra. Medtem lastniki malih bencinskih servisov grozijo z zaprtjem, če jih vlada ne bo zaščitila. Več v prispevku Če gorivo prebije dva evra, Hrvaški grozi zaprtje malih bencinskih servisov.

Analiza stanja, morda celo zamrznitve cen?

Vladi Federacije BiH in Republike srbske sicer sprejemata nekatere ukrepe za blažitev posledic inflacije. “Vlada federacije BiH redno spremlja in analizira stanje v svetovnem merilu in sprejema ukrepe v okviru svojih pristojnosti,” je zapisano v odgovoru vlade Federacije BiH, ki so ga prejeli v uredništvo bosanske N1.

Sarajevo
PROFIMEDIA

Vlada Federacije je tako pred dnevi svetu ministrov predlagala začasno prepoved izvoza lesenih produktov, med drugim peletov (ukrep je bil nato sprejet), prav tako je določila najvišjo višino določenih marž, skladno z redno in izredno uskladitvijo pokojnin pa naj bi bila zagotovljena skupna rast pokojnin za 11 odstotkov.

Vlada Republike srbske, ki prav tako pravi, da redno spremlja dogajanje na mednarodnih trgih, medtem ne izključuje možnosti omejitve ali zamrznitve cen, a opozarja, da bi to lahko povzročilo pomanjkanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje