Ogroženih je 25 odstotkov živalskih vrst, stanje pa se še slabša

Svet 03. Mar 202308:53 1 komentar
Ogrožene živalske vrste
PROFIMEDIA

Obeležujemo svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst, ki je letos posvečen partnerstvu pri ohranjanju teh bitij na mednarodni in lokalni ravni. Kot so poudarili pri Organizaciji združenih narodov, bo letošnji dan minil tudi v znamenju praznovanja 50. obletnice podpisa konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi vrstami.

V luči tega, da je okoli 70 odstotkov Zemlje pokrite z vodo, ZN letos posebno pozornost namenjajo ohranitvi živih bitij v morjih in oceanih ter financiranju mednarodnih in lokalnih ukrepov na tem področju. “Ta prizadevanja morajo biti financirana na globalni ravni skupaj z gospodarstvom,” so poudarili v svetovni organizaciji in dodali, da bomo lahko le tako obrnili trende glede izgub na področju biotske raznovrstnosti.

Generalna skupščina ZN je 3. marec za svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst razglasila, ker je bila ravno na ta dan leta 1973 podpisana konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Letošnji svetovni dan bo minil tudi ob praznovanju 50. obletnice podpisa omenjene mednarodne pogodbe.

“Letošnja tema ponuja priložnost, da izpostavimo ljudi, ki na tem področju delajo spremembe, in proslavimo vez, ki jo konvencija predstavlja za oblikovanje partnerstev. Ta pomembno prispevajo k trajnosti, ohranjanju divjih živali in biotske raznovrstnosti,” so še izpostavili pri ZN.

Biotska raznovrstnost sicer v svetovnem merilu še vedno upada. Ogroženih je 25 odstotkov živalskih vrst, v svetovnem merilu izumrtje preti milijonom rastlinskih in živalskih vrst, stanje pa se še slabša. Slovenija je medtem biotsko izredno bogata in je z več kot 37 odstotkov ozemlja, vključenega v omrežje evropsko pomembnih habitatov in vrst Natura 2000, vodilna v EU.

Preberite še: Vse več živalskim vrstam grozi izumrtje

Človeška ribica
Srdjan Zivulovic /BOBO

“Pri nas živi okoli 850 živalskih endemitov, od katerih je veliko jamskih živali. Te vrste so posebno občutljive na spremembe in mnoge med njimi so v neugodnem stanju. V 50. letu konvencije smo na prelomni točki ohranjanja biotske raznovrstnosti,” so ob svetovnem dnevu ocenili na ministrstvu za naravne vire in prostor.

V Sloveniji skušamo po pojasnilih ministrstva poleg nadzora nad prepovedano trgovino v partnerstvu s sosednjimi državami izboljšati stanje vrst. Trenutno v okviru tega poteka več projektov, kot so na primer integriran projekt LIFE-IP Natura za okrepljeno upravljanje Nature 2000, doseljevanje risa v Sloveniji v okviru projekta LIFE Lynx in projekt za ohranjanje dvoživk in obnovo njihovih habitatov LIFE Amphicon.

Preberite še: Veličastna vrnitev risa v slovenske gozdove

Ris iz Goteniške gore
Ris z Goteniške gore (Foto: Lan Hočevar)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje