Pet Rusov, ki so zbežali pred mobilizacijo, že več mesecev ujetih na letališču

Svet 28. Jan 202320:47 6 komentarjev
Inšeon, letališče, južna koreja
PROFIMEDIA

Na južnokorejskem letališču je že več mesecev ujetih pet Rusov, ki so se želeli izogniti vpoklicu v rusko vojsko. Južnokorejsko ministrstvo o njihovi prošnji za podelitev statusa begunca ni odločalo, peterica pa se je na to pritožila. Odločitev je sedaj v rokah sodišča, do razsodbe pa moški ne smejo zapustiti letališkega terminala.

Od septembrske napovedi delne mobilizacije je iz Rusije pobegnilo na tisoče moških in njihovih bližnjih. Podatki ameriške televizije CNN kažejo, da je v prvih tednih po razglasu več kot 200.000 ljudi zbežalo iz Rusije v Gruzijo, Kazahstan in Evropsko unijo. Rusi pa si zatočišče iščejo tudi na vzhodu Azije. Kot poroča CNN, se je namreč peterica moških želela pred vpoklicem zateči v Južno Korejo, kjer pa so zaradi pravnih zapletov že več mesecev ujeti na letališču.

Preberite še: Rus, ki je pribežal v Slovenijo, za N1: “Mene bi zaprli, mojo punco pa posilili”

Oktobra lani so na letališču Inšeon pristali trije ruski državljani, ki so se želeli izogniti mobilizaciji in na novo zaživeti v Južni Koreji. Dva sta se jim pridružila le mesec dni kasneje. Letališkega terminala vse do danes še niso zapustili, saj jim oblasti niso podelile statusa beguncev. Kot je za CNN povedal njihov odvetnik Džong-Šan Lee, tamkajšnje pravosodno ministrstvo o njihovi prošnji za podelitev statusa begunca sploh ni odločalo. Označili so jo kot brezpredmetno.

Peterica se je na odločitev ministrstva pritožila, do razrešitve zadeve pa letališča ne smejo zapustiti. Njihovo gibanje je po besedah odvetnika omejeno na območje letalskih odhodov, ki ga ne smejo zapustiti. “Zagotovljen jim je en obrok na dan, in sicer kosilo. Preostanek dneva preživijo ob kruhu in nekaj pijače,” je Lee povedal za CNN.

Moški lahko v letaliških prostorih tuširajo, svoja oblačila pa perejo ročno. Njihov odvetnik je ob tem opozoril, da imajo omejen dostop do zdravstvene oskrbe in nobene psihološke podpore.

Peterica Rusov se je na potezo pravosodnega ministrstva pritožila, sodišče pa bo konec meseca odločalo o utemeljenosti njihove prošnje za status begunca. Če bo odločilo v njihovo korist, bo ministrstvo moralo odločiti o vlogi.

Odvetnik ruskih mož Lee je prepričan, da bi se to moralo zgoditi. “Njihovo zavrnitev služenja v ruski vojski je treba priznati kot politični razlog, saj je invazijo na Ukrajino obsodilo mednarodno pravo, je povedal za CNN. Da se peterici podeli status begunca, pozivajo tudi nekatere južnokorejske nevladne organizacije.

Pri odločanju sodišča in pravosodnega ministrstva pa bi lahko pomembno vlogo igralo prav vprašanje mobilizacije in obveznega služenja v vojski. To je namreč v Južni Koreji občutljivo vprašanje, saj je 18-mesečni vojaški rok obvezen za vse moške med 18. in 35. letom starosti. Korejske oblasti so pri tem zelo stroge, saj izjeme niso niti svetovno znani glasbeniki in športniki. Do nedavnega tako služenja niso oprostile niti tistih, ki so izrazili ugovor vesti, kar je leta 2018 izsilila šele ustavno sodišče.

Avtorja: in

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje