Prva zvezna ameriška država prepovedala TikTok. Uporabniki v tožbo

Digitalno 19. Maj 202321:06 2 komentarja
TikTok
PROFIMEDIA

Po tem, ko je ameriška zvezna država Montana v sredo sprejela prepoved uporabe družbenega omrežja TikTok, je pet tamkajšnjih uporabnikov aplikacije, ki imajo veliko sledilcev in s pomočjo platforme tudi ustvarjajo prihodke, na zvezno sodišče vložilo tožbo za razveljavitev te prepovedi. Prepričani so, da jim je s tem kršena pravica do svobode govora.

Tožbo so vložili le nekaj ur po tistem, ko je guverner zvezne države Montana Greg Gianforte podpisal to prepoved. S tem je Montana postala prva ameriška zvezna država, ki se je odločila za kaj takšnega, prepoved pa naj bi začela veljati prihodnje leto.

Glede na določila zakona bi lahko bila razveljavljena v primeru, da TikTok prevzame podjetje, ustanovljeno v državi, ki ni označena kot nasprotnik ZDA. Kršitev prepovedi bo veljala vsakič, ko bo uporabnik dostopal do aplikacije, pri čemer se vsaka kršitev kaznuje z globo v višini 10.000 dolarjev (9.200 evrov). Po zakonu bosta morala Apple in Google odstraniti TikTok iz svojih trgovin z aplikacijami, sicer se bosta morala soočiti z morebitnimi dnevnimi kaznimi. Guverner Gianforte je prek Twitterja pojasnil, da je namen prepovedi “zaščita osebnih in zasebnih podatkov prebivalcev Montane pred kitajsko komunistično partijo”.

Uporabniki TikToka pa na drugi strani v tožbi navajajo, da poskuša zvezna država s tem zagotavljati nacionalno varnost, kar pa je v pristojnosti le vlade v Washingtonu, pri tem pa po njihovih besedah krši pravico do svobode govora. Gre sicer za tožnike, ki imajo na TikToku veliko sledilcev in s pomočjo platforme tudi ustvarjajo prihodke.

“Montana svojim prebivalcem ne more prepovedati ogledovanja ali objavljanja na TikToku nič bolj, kot ne more prepovedati časnika Wall Street Journal zaradi tega, kdo je njegov lastnik, ali vsebin, ki jih objavlja,” med drugim izpostavljajo v tožbi. Prepoved bo poročanju francoske tiskovne agencije služila kot pravni preizkus za prepoved platforme, ki je v lasti kitajskega podjetja Bytedance, k čemur vedno glasneje poziva tudi vlada v Washingtonu.

Gre sicer za zadnjega v vrsti spopadov med lastniki TikToka in zahodnimi vladami, pri čemer je aplikacija že prepovedana na napravah v uporabi vladnih uradnikov v Evropski komisiji, ZDA, Kanadi, Franciji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Avstriji in na Novi Zelandiji. Marca je uporabo TikToka vsem državnim uslužbencem na službenih napravah odsvetoval tudi slovenski vladni urad za informacijsko varnost.

Osrednji argument za omejevanje uporabe TikToka je sicer strah pred zlorabami podatkov uporabnikov s strani Kitajske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.