Rojen prvi evropski otrok z DNK treh ljudi. Kako poteka tovrstna oploditev?

Svet 10. Maj 202320:50 0 komentarjev
noge dojenčka
PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji se je rodil prvi evropski otrok z DNK treh ljudi. Namen tovrstnega postopka oploditve, znanega kot mitohondrijska darovalna terapija (MRT), je preprečiti dedovanje resnih neozdravljivih bolezni, ki so za malčke pogosto usodne.

V Veliki Britaniji se je s pomočjo revolucionarnega postopka zunajtelesne oploditve rodil prvi otrok z DNK treh ljudi.

Namen tovrstnega postopka oploditve, znanega kot mitohondrijska darovalna terapija (MRT), je sicer preprečiti dedovanje resnih neozdravljivih bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Postopek oploditve MRT je namenjen preprečevanju rojstva otrok z nevarnimi mitohondrijskimi boleznimi. To so dolgotrajne genetske in pogosto dedne bolezni, ki se pojavijo, kadar mitohondriji ne opravljajo svoje funkcije proizvajanja energije za celice v telesu. Tovrstne bolezni so lahko zelo resne in pogosto celo usodne.

DNK darovalke vpliva le na mitohondrije

Postopek nadomeščanja okvarjenih mitohondrijev poteka tako, da ženska, ki ima katero od mitohondrijskih bolezni in si želi otroke, priskrbi svoj genski material, ki ga v laboratoriju izločijo iz celice.

Druga ženska, ki nima mitohondrijskih bolezni, prispeva jajčece brez jedra. Edini genski material v celici darovalke je tako v mitohondrijih. Jedro iz jajčeca matere nato vstavijo v jajčece darovalke in to oplodijo s spermo očeta, oplojeno celico pa vstavijo v maternico matere kot pri običajni umetni oploditvi. Otrok ima tako 0,1 odstotka DNK darovalke. DNK tretje osebe pa vpliva le na mitohondrije, ne pa tudi na druge ključne lastnosti otroka, kot je videz.

Nekatere družine so zaradi dednih mitohondrijskih bolezni izgubile več otrok, nova tehnika z darovanjem mitohondrijev pa velja za njihovo edino možnost, da dobijo zdravega otroka, pojasnjuje Peter Thompson, glavni izvršni direktor britanskega urada za oploditev in embriologijo (HFEA).

“MRT zagotavlja, da se darovanje mitohondrijev izvaja na varen in etičen način. Vse vloge za zdravljenje se ocenjujejo individualno na podlagi testov,” je dejal Thompson. Ob tem je še poudaril, da je zdravljenje z darovanjem mitohondrijev še vedno v začetni fazi razvoja.

Profesor z britanskega raziskovalnega inštituta Robin Lovell Badge je ob tem ocenil, da bo zanimivo, kako bo ta tehnika delovala v praksi. “Ali so novorojenčki res brez bolezni in ali obstaja kakšno tveganje, da se bolezni razvijejo pozneje med odraščanjem,” je strnil Lovell Badge.

Britanski znanstveniki ocenjujejo, da bi z metodo nadomeščanja okvarjenih mitohondrijev pri ustvarjanju družine v prihodnje lahko pomagali vsaj 150 parom na leto.

Velika Britanija je leta 2015 sicer postala prva država na svetu, ki dovoljuje terapijo MRT, piše BBC. A pred kratkim rojen britanski novorojenček ni prvi prvi, rojen s to metodo. Začetki tovrstnih postopkov namreč segajo v začetek 90. let minulega stoletja, prvi otrok z DNK treh ljudi pa se je rodil v ameriški bolnišnici leta 2016.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!