Twitter omilil omejitve in znova prikazuje objave Vladimirja Putina

Svet 09. Apr 202311:23 0 komentarjev
twitter, putin
Profimedia

Potem ko je podjetje Twitter prevzel Elon Musk, je družbeno omrežje doživelo vrsto sprememb – po besedah Muska v želji po spodbujanju svobode govora. Nazadnje je omilil omejitve za profile ruskih in kitajskih državnih medijev ter oblasti, tudi Vladimirja Putina.

Novinarji, ki so prejšnji teden testirali iskalnik družbenega omrežja Twitter, so ugotovili, da se računi ruskih oblasti znova pojavljajo na vrhu seznama zadetkov. Med njimi so računi ruskega predsednika Vladimirja Putina, ruskega zunanjega ministrstva in ruskega veleposlaništva v Združenem kraljestvu, piše Telegraph.

Vsi omenjeni računi so bili pred letom dni, po ruski invaziji na Ukrajino, podvrženi omejitvam. Aprila lani je Twitter sporočil, da “ne bo razširjal ali priporočal vladnih računov, ki pripadajo državam, ki omejujejo dostop do informacij in so vpletene v oborožene meddržavne konflikte”.

Kot kaže, je Twitter odstranil omejitve za račune, povezane s Kremljem, potem ko ga je lani kupil milijarder Elon Musk.

Če odprete nov uporabniški račun, se bodo tviti ruske vlade pojavili med predlogi v zavihku “For You” (zate), tudi če jim ne sledite.

Eden od nekdanjih vodilnih zaposlenih pri Twitterju je potrdil, da je to preobrat v primerjavi z lanskimi ukrepi. “Zelo malo verjetno bi bilo, da bi se ta sprememba zgodila po naključju ali brez vednosti in navodil osebja podjetja,” je pojasnil.

Družbeni mediji so ena od ključnih poti za širjenje dezinformacij Kremlja. V preteklem letu je bilo obsodb deležno rusko veleposlaništvo v Združenem kraljestvu, ki je trdilo, da ukrajinske sile streljajo na lastne državljane in da si vojaki “zaslužijo smrt z obešanjem”.

Spremembe v prid svobode govora?

Elon Musk je lani oktobra kupil Twitter za 44 milijard evrov. Od takrat je družbeno omrežje doživelo kar nekaj sprememb z Muskovim argumentom, da želi spodbujati svobodo govora.

Med drugim so obnovili račun bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga je prejšnje vodstvo podjetja ukinilo zaradi spodbujanja privržencev k napadu na kongres in drugih spornih objav, ter prenehali označevati zavajajoče tvite o covidu-19 in odstranjevati uporabnike, ki so vztrajali pri širjenju dezinformacij.

Po poročanju Telegrapha se je prejšnji teden izkazalo še, da je Twitter omilil leta 2020 uvedene omejitve za račune ruskih in kitajskih državnih medijev, kot sta RT.com (Russia Today) in Global Times.

Elon Musk
Mike Blake/REUTERS

Wenhao Ma, novinar ameriške televizijske hiše Voice of America, je ugotovil, da mu Twitter znova priporoča objave medijev, ki jih financira Peking. Prav tako ob njih Twitter uporabnikov ne obvešča več, naj “ostanejo obveščeni” (stay informed), s čimer jih je prej opozarjal na možnost zavajajočih objav.

Študija Twitterjeve izvorne kode pa je prejšnji teden pokazala tudi, da algoritem objave, povezane z ukrajinsko krizo, po novem uvršča nižje med zadetke.

Muskov sistem Starlink v Ukrajini, ki deluje tako, da prek omrežja satelitov zagotavlja širokopasovni internet, se je lani izkazal kot pomemben za ukrajinsko vojsko. Takrat mu je Ukrajina pripisala zasluge za pomoč pri ponovnem zagonu ključne infrastrukture, potem ko je državo pretreslo več ruskih raketnih napadov.

Nato pa je podjetje SpaceX, ki upravlja s satelitskim omrežjem, letos februarja omejilo njegovo uporabo pri nadzoru brezpilotnih letal ukrajinske vojske.

“Starlink je komunikacijska hrbtenica Ukrajine, še posebej na frontnih črtah, kjer je bila uničena skoraj vsa druga infrastruktura, ki omogoča internetno povezljivost,” je zapisal Musk. “Vendar ne bomo omogočili stopnjevanja konflikta, ki bi lahko pripeljal do 3. svetovne vojne,” je poudaril.

“Močno se trudimo, da bi naredili, kar je prav, v situaciji, kjer je ‘prav’ izjemno težko moralno vprašanje,” je še dodal Musk.

Lani jeseni je Elon Musk razjezil ukrajinski vrh s svojim predlogom mirovne pogodbe, ki ga je objavil na Twitterju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!