Veliko odkritje: smo bližje odgovorom o nastanku planetov in izvoru vode?

Svet 17. Mar 202318:00 2 komentarja
protoplanetni disk
PROFIMEDIA

Astronomi so v ozvezdju Orion odkrili oblak oziroma protoplanetni disk, ki vsebuje dve vrsti vode. Oblak predstavlja prvo fazo nastanka planeta, znanstvenikom pa bi to odkritje lahko ponudilo vrsto odgovorov na do zdaj še neodgovorjena vprašanja.

Astronomi so globoko v vesolju odkrili ogromen protoplanetni disk oziroma oblak, ki vsebuje dve vrsti vode. Sestavljen je tako iz vode, ki jo poznamo na Zemlji, kot iz tako imenovane težke vode. Slednja ima namesto ene molekule vodika molekulo devterija oziroma težkega vodika. Znanstveniki so prepričani, da bi to odkritje lahko ponudilo nove odgovore na vprašanja o izvoru vode v našem osončju.

Odkritje je toliko bolj zanimivo, ker je znanstvenikom prvič uspelo izmeriti sestavo vode v planetnem sestavu, kot je ta protoplanetni disk.

Znanstveniki so oblak odkrili v ozvezdju Orion (V883 Orionis), ki je oddaljeno približno 1.300 svetlobnih let. Poleg novih odgovorov o izvoru vode bi lahko odkritje ponudilo tudi nova dognanja o nastanku zvezd.

Kot so raziskovalci zapisali v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature, bodo podatki o tem, kakšne količine vode vsebuje “vodni” protoplanetni disk, pojasnili tudi, kaj se dogaja med fazo formiranja protozvezd in fazo oblikovanja kometov, ki se pojavijo ob nastajanju planetov. Z besedo protozvezda opisujemo prvo fazo nastanka zvezde, ko gravitacija pline oblikuje v kroglo.

To veliko odkritje bo znanstvenikom ponudilo nov vpogled v nastajanje zvezd in planetov.

Koncentracije vode in ledu

Z odkritjem so bližje tudi odgovori o izvoru vode. V večini primerov je bila doslej voda v vesolju namreč odkrita v obliki ledu, in sicer največkrat na asteroidnih poljih oziroma obročih okoli planetov in kometih. Iz slednjih naj bi po prepričanju mnogih tudi izvirala voda, ki jo imamo na Zemlji. Pri tem pa ostaja neodgovorjeno bistveno vprašanje, kako se voda znajde na kometih?

Ravno odkritje tega oblaka bi znanstvenike lahko pripeljalo bližje do odgovora. Kometi so namreč običajno ostanki, ki se pojavijo med nastajanjem planetov, kakršen bo nastal tudi iz odkritega protoplanetnega diska. Koncentracija vode v tem oblaku bi lahko odgovorila tudi na vprašanje, zakaj so na nekaterih planetih tako velike koncentracije ledu. Za znanstvenike bo prav tako pomembna informacija o tem, kako voda v oblaku reagira na preostali del diska.

Oblak so znanstveniki sicer odkrili s pomočjo največjega optičnega teleskopa na svetu, ki se nahaja v Čilu in omogoča vpogled v kemijsko sestavo protoplanetnih diskov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje