Von der Leyen Varšavi: Pravo EU ima prednost pred nacionalnim

Svet 08. Okt 202115:35 > 15:43 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Stephanie Lecocq/REUTERS

V Bruslju še vedno močno odmeva odločitev poljskega ustavnega sodišča, ki je s četrtkovo sodbo postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes izrazila globoko zaskrbljenost in zagotovila, da bo Komisija uporabila vsa pooblastila, da zagotovi primarnost prava EU.

“Globoko sem zaskrbljena zaradi včerajšnje odločitve poljskega ustavnega sodišča. Službam Komisije sem naročila, naj jo temeljito in hitro analizirajo. Na podlagi tega se bomo odločili o naslednjih korakih,” je sporočila Ursula von der Leyen v uradni izjavi.

Evropska unija je skupnost vrednot in zakonov. “Zagovarjali bomo temeljna načela pravnega reda EU,” je še navedla v izjavi. Glavna prednostna naloga je zagotoviti, da bodo pravice poljskih državljanov zaščitene in da bodo uživali ugodnosti, ki jih podeljuje članstvo v EU, tako kot vsi državljani unije.

Von der Leyen: Naše pogodbe so zelo jasne

Predsednica je ob tem ponovila, kar je Komisija sporočila že ob objavi odločitve poljskega ustavnega sodišča v četrtek: “Naše pogodbe so zelo jasne. Vse odločitve sodišča EU so zavezujoče za vse organe držav članic, vključno z nacionalnimi sodišči. Pravo EU ima prednost pred nacionalnim pravom, vključno z ustavnimi določbami.” Da to zagotovi, bo Evropska komisija uporabila vsa pooblastila, ki jih ima na podlagi pogodb EU.

O tem, kakšne konkretne ukrepe bi lahko Komisija sprejela in kdaj jih pričakovati, se v Bruslju niso želeli izrekati. Zatrdili so, da bodo odločitev sodišča najprej natančno in hitro proučili. “Vzeli si bomo čas, potreben za analizo odločitve, preden damo dodatne izjave o možnih naslednjih korakih,” je dejal glavni govorec komisije Eric Mamer.

Da odločitev poljskega sodišča ne more ostati brez posledic, je prepričan tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. “Primarnost prava EU mora biti nesporna. Kršitev pomeni izpodbijanje enega od temeljnih načel naše unije,” je zapisal na Twitterju in Komisijo pozval, naj sprejme potrebne ukrepe.

“Odločitev sodišča pomeni napad na EU”

Poljsko ustavno sodišče je v četrtek presodilo, da so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo. S tem so sodniki pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med pravom EU in nacionalnim prevlada prvo. Na odločitev sodišča, ki bi po ocenah nekaterih analitikov lahko vodila do “polexita”, so se danes odzvali tudi v Berlinu in Parizu.

Poljska
Jacek Marczewski/Agencja Gazeta via REUTERS

Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da mora Poljska kot članica povezave izvajati zakone EU. “Če se država politično odloči, da bo del EU, mora zagotoviti, da se dogovorjena pravila v celoti in povsem izvajajo,” je dejal za časopisno skupino Funke. Pri tem je Evropski komisiji ponudil “popolno podporo pri njenem poslanstvu, da podpre evropsko zakonodajo po vsej EU”.

Po mnenju francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beaunea odločitev sodišča pomeni napad na Evropsko unijo. “Gre za napad ustavnega sodišča, ki je bilo oblikovano po vzoru poljske vlade, na EU,” je izjavil Beaune. Po njegovem mnenju obstaja “nevarnost de facto izstopa” Poljske iz EU, je še dejal za francosko televizijo BFM in dodal, da si tega ne želi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje