Recept: klasičen francoski jabolčni tart

Magazin 06. Sep 202104:00 0 komentarjev
Jabolčni tart
PROFIMEDIA

Idealen kolač za tiste, ki imajo radi jabolka.

Sestavine:

Testo:

– 120 g masla

– 1 žlica sladkorja

– 1/4 žličke soli

– 1 rumenjak

– 2 žlici ali 30 ml hladne vode

– 150 g moke

Nadev:

– 3 velika jabolka

– 2 žlici sladkorja

– 50 ml jabolčnega soka

– 50 ml vode

– 2 žlički cimeta

– ščepec mletih nageljnovih žbic

– ščepec mletega muškatnega oreščka

– limonina lupina

In še:

– 2 jabolki

– 2 žlički marelične marmelade

– 1/2 limone

– 1/2 žličke sladkorja

Priprava:

Maslo sobne temperature in ostale sestavine zamesite v gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za približno 30 minut.

Olupljena jabolka narežite na kocke, zalijte z jabolčnim sokom ali drugim svetlim bistrim sokom, lahko tudi s sladkim belim vinom, dodajte vodo, sladkor, malo naribane limonine lupine (polovice limone) in kuhajte, dokler tekočina ne izhlapi. Dodajte cimet, ščepec muškatnega oreščka, 2–3 sesekljane nageljnove žbice. Z vilicami pretlačite jabolka in pustite, da se popolnoma ohladijo.

Razvijte testo, da bo malo večje od velikosti pekača (velikosti 24 cm). Pekač dobro namažite z maslom in vanj položite testo tako, da bodo konice gledale čez rob. Nadevajte ga.

Preostali jabolki narežite na tanke kose, čez pokapajte limonin sok, da ne bi potemnili, in položite čez nadev. Posujte z malo sladkorja ( 1/2 žličke).

Pecite pri 200 stopinj Celzija deset minut, potem znižajte temperaturo na 175 stopinj in pecite še 20 minut oziroma dokler testo ne porjavi. Koščki jabolka na vrhu bodo ostali svetli in mehki.

Dve žlički marelične marmelade stopite s sokom polovice limone (lahko tudi v mikrovalovni pečici) in premažite pečen tart zaradi lepšega sijaja.

Lahko ga postrežete z malo stepene smetane.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!