Bolniki zaskrbljeni, napeti in prestrašeni, a nasilje nad zdravniki ni dopustno

Slovenija 30. Sep 202214:57 3 komentarji
Zdravnik
BOBO

Pred svetovnim dnevom nenasilja je danes potekala novinarska konferenca Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) o pojavu in preprečevanju nasilja v zdravstvu. Strokovnjaki so poudarili, da je kakovostna zdravstvena oskrba bolnikov možna le v varnem, prijaznem in spoštljivem okolju in opozorili na mnoge žalitve, grožnje ter nasilno vedenje bolnikov.

O nasilju nad zdravniki je spregovorila družinska zdravnica in vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja Nena Kopčavar Guček. Po njenih besedah je razumljivo, da so bolniki včasih zaskrbljeni, žalostni, napeti ali prestrašeni, a za kulturen dialog se morata potruditi obe strani. “Od leta 2019, ko v skupini sprejemamo prijave, je bilo prijavljenih 62 primerov nasilnega vedenja, letos pa že 18 primerov,” je poudarila. Cilj delovne skupine je sicer preprečiti nasilne dogodke.

V anketi, izvedeni letos spomladi, v kateri je 1761 zdravnikov in zobozdravnikov opozorilo na napetosti pri obravnavi bolnikov v zvezi s cepljenjem proti covidu-19, je dobra četrtina izkusila grožnje s strani bolnikov, petina je bila žrtev ali priča fizičnega nasilja, javnega žaljenja zaradi izraženih stališč o priporočljivosti cepljenja pa je bila deležna tretjina vprašanih, je razložila družinska zdravnica.

Takšno nasilje je izkusila tudi zobozdravnica za otroško in preventivno zobozdravstvo Tanja Tomaževič. “Ponavadi gre za verbalno nasilje, ker starši želijo posebno obravnavo ali hitrejše termine, prihaja tudi do groženj z odvzemom licence in zmerjanjem. Po takem dogodku se v ambulanto vrnem pretresena in težko nadaljujem svoje delo, z večanjem števila primerov nasilja pa postajam tudi apatična,” je stres, ki spremlja nasilje s strani bolnikov, opisala zobozdravnica. Dodala je, da jo najbolj žalosti to, da se zaradi takšnih primerov njen motiv za delo manjša.

V primeru nasilja varnost zdravnikov na prvem mestu

Specialist psihiatrije Rok Tavčar je vzroke za nastanek nasilnega vedenja uvrstil v tri velike skupine. Razmeroma redek je razlog, ko do nasilja pride zaradi možganskih bolezenskih procesov bolnikov, drugo skupino predstavljajo odzivi ljudi na zunanje dražljaje, tretji razlog za nasilno vedenje pa predstavlja odziv bolnika na njegova bolezenska doživetja.

Zdravniki morajo po Tavčarjevih besedah v primeru nasilja najprej zagotoviti varnost sebi, imeti primerno opremljen prostor, kjer imajo možnost umika skozi svoja vrata ali panični gumb za klic na pomoč. Pomembno pri obravnavanju razburjenega bolnika pa je tudi to, da zdravnik deluje odprto in nenapadalno.

Vodja pravne službe zbornice Vesna Habe Pranjič je razložila, da v zbornici nudijo tudi oporo zdravnikom, ki so žrtve nasilja. Poudarila je, da zdravniki razlog za nasilje večkrat iščejo tudi v sebi, kar pa se ne bi smelo dogajati, saj je vsakršno nasilje neopravičljivo. Prav tako je poudarila, da sta komunikacija in izobraževanje o nasilju zelo pomembna. Spregovorila je tudi o želji po spremembi zakonodaje, ki bi zdravnikom dovoljevala status uradne osebe, saj bi v tem primeru za njihovo varnost skrbela država. Ta postopek pa je še v teku, je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje