Hrana in pijača na novoletnih sejmih, kot kaže, ne bosta več dovoljeni

Gospodarstvo 03. Dec 202112:40 > 13:49 4 komentarji
kuhano vino
Miloš Vujinovič/BOBO

Po novem bodo na novoletnih sejmih v Sloveniji obvezne tudi maske. Hrana in pijača, torej tudi priljubljeno kuhano vino, pa – kot kaže – vsaj za zdaj ne bosta dovoljeni.

V odloku, ki se pripravlja, novoletni sejmi ostajajo odprti, je za N1 dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Sejmi bodo morali biti zagrajeni, obiskovalci bodo morali nositi maske in vzdrževati razdaljo ter izpolnjevati pogoj PCT, je še dejal.

“Večina se nagiba k temu, da strežba hrane in pijače na novoletnih sejmih ne bosta dovoljeni,” nam je še povedal. Če pa se bo epidemiološka slika izboljšala, bodo pravočasno ukrepali še pred novim letom, je dodal.

Nov odlok bodo po pričakovanjih na dopisni seji vlade sprejeli danes, v veljavo pa bo najverjetneje stopil v ponedeljek.

Novoletni sejmi v nekaterih mestih, tudi v Ljubljani, so sicer že odprti. Na njih trenutno strežejo tudi hrano in pijačo.

V soboto zjutraj bomo na n1info.si objavili celotno oddajo N1 STUDIO, v kateri Zdravko Počivalšek govori o združitvenem kongresu strank SMC in GAS ter komentira aktualno dogajanje v državi.

Svetovalna skupina za popolno prepoved sejmov

Svetovalna skupina za covid-19 se je sicer zavzemala za popolno prepoved sejmov, je v ponedeljkovi oddaji N1 STUDIO povedala vodja skupine Mateja Logar. Tudi pogoj PCT je po mnenju strokovne skupine bistveno preslaba varovalka. Na sestanku strokovne skupine bodo to še enkrat naslovili, a ostajajo pri mnenju, da božični sejmi pod temi pogoji niso varni, je še povedala. Več v članku Strokovna skupina predlagala odpoved božičnih sejmov, vlada jo je preslišala.

Kaj je trenutno v veljavi

Trenutno veljavni odlok, ki ga je vlada sprejela pred tednom dni, določa:
– adventni sejmi morajo biti ograjeni z ločenim vhodom in izhodom,
– treba je izpolnjevati pogoj PCT,
– ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.
– pod temi pogoji je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje