Janša žuga s prvo interpelacijo, ministrica pravi, da se “niti slučajno ne boji”

Slovenija 08. Avg 202218:55 > 21:36 30 komentarjev
Janša in Bobnar
PROFIMEDIA, BOBO

Zaradi načina, kako se nova vlada loteva vprašanja migracij, je v največji opozicijski stranki zavrelo. Predsednik SDS Janez Janša je večkrat celo že napovedal možnost interpelacije notranje ministrice Tatjane Bobnar. Njeno ministrstvo mu medtem odgovarja na omrežju, kjer je Janša zažugal z interpelacijo. Preverili smo, ali je besedilo interpelacije že v pripravi in kaj o tem pravi ministrica.

Ena od prvih potez nove vlade Roberta Goloba je bila izpolnitev predvolilne obljube o odstranjevanju ograje z južne meje. Slovenska vojska je z odstranjevanjem pričela sredi prejšnjega meseca, že takrat pa so se na notranje ministrstvo zlasti iz vrst prej vladajoče SDS zgrnili očitki, da s tem spodbujajo prihod ilegalnih migrantov in pred začetkom odstranjevanja niso naredili varnostne ocene. Očitke je ministrica za notranje zadeve iz kvote Gibanja Svoboda Tatjana Bobnar, tudi nekdanja generalna direktorica policije, zavrnila.

Minuli konec tedna pa je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) na svoji spletni strani in družbenih omrežjih objavilo zapis z naslovom “Temelja migracijske politike sta spoštovanje človekovih pravic in zagotavljanje varnosti za vse”. V njem napovedujejo številne aktivnosti “v smeri priprave nove migracijske politike, ki bo velik poudarek posvetila spoštovanju človekovih pravic in vladavini prava, to je vrednotam, ki so temelj vsake demokratične družbe”.

Ob tem so tudi nanizali “dejstva o migracijah”. Te so po mnenju MNZ “del realnosti in stalnica sodobnih družb, ograje jih ne morejo zaustaviti in jih nikoli niso”, nezakonite migracije pa da so primerljive s predkoronskim letom 2019.

Med člani in podporniki opozicijskih strank, zlasti SDS, je završalo. Na zapis so se odzvali poslanec SDS Branko Grims, prejšnji notranji minister Aleš Hojs ter tudi predsednik stranke in nekdanji premier Janez Janša, ki je policijo in MNZ na Twitterju “uradno javno” povprašal, ali sedaj “že kar vlada poziva na kršenje zakona in vabi storilce kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, naj mirno nadaljujejo z raboto? Na stroške vseh davkoplačevalcev?”. Na koncu zapisa je Janša prvič ocenil, da je to zrelo za interpelacijo.

Ministrstvo mu je odgovorilo kar na Twitterju in ponovilo, da so migracije običajen pojav sodobnih družb. “Migranti so pomembno prispevali k razvoju slovenske družbe: v gradbeništvu, turizmu, gostinstvu”, so še zapisali in dodali, da “migrantske delavce danes najdemo v številnih deficitarnih poklicih, ključnih za normalno delovanje naše družbe”, kar piše tudi v prej omenjenem sporočilu, objavljenem na spletni strani.

Ob tem so poudarili, da zakonitih migracij ne enačijo z nezakonitimi in ocenili, da je tu policija zelo uspešna, “kar se kaže v številu prijetih oseb, ki so nezakonito prestopile mejo, in njihovih sprovajalcev”. Navedli so tudi podatek, da je policija letos obravnavala 106 primerov (v enakem obdobju lani 84), v katerih je prijela 130 tihotapcev ljudi.

Janša je to označil kot “prazno sprenevedanje nekompetentnih” in se vprašal, kako naj policija dobro varuje mejo in davkoplačevalce pred ilegalnimi migracijami, “če MNZ javno zagovarja, da so legalne in ilegalne migracije eno in isto?” Ob tem je ponovno uporabil ključnik #interpelacija.

Na SDS smo se danes obrnili z vprašanjem, ali gre za dejansko napoved interpelacije notranje ministrice Bobnar in ali besedilo že pripravljajo. Vodja poslanske skupine Jelka Godec nam klica ni vrnila, v službi za odnose z javnostmi pa so dejali, da zadeve ne komentirajo. Neuradno pa viri iz SDS pravijo, da se o interpelaciji še niso pogovarjali, a da je po dogajanju sodeč “povsem mogoče, da bo to prva interpelacija v tej vladi”.

Kot piše v 118. členu ustave, lahko najmanj deset poslancev “sproži v državnem zboru interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra”. “Če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev izreče nezaupnico vladi ali posameznemu ministru, državni zbor vlado ali ministre razreši.” Interpelacijo lahko torej poslanska skupina SDS vloži sama, saj šteje 27 poslank in poslancev.

Da bi interpelacija uspela, potrebujejo 46 glasov, a jim jih opozicijski kolegi v Novi Sloveniji lahko dodajo zgolj osem. Kot nam je povedala podpredsednica in poslanka NSi Vida Čadonič Špelič, jih v SDS s svojimi namerami za zdaj še niso seznanili, za možnost interpelacije pa je izvedela od novinarjev. “Vsekakor pa v NSi od notranjega ministrstva in te vlade pričakujemo, da bodo zagotovili varnost, najprej ljudi ob meji, od koder izhajam tudi sama, in tudi v notranjosti države,” je dejala Čadonič Špelič.

Na vprašanje, ali gredo vladni načrti in poteze v pravo smer, je odgovorila s številkami, ki kažejo, da so se migracije povečale. Vzroke za to vidi v boljši epidemiološki situaciji in tudi v napovedi odstranjevanja ograje na južni meji. Zato pričakuje, da bodo na vladi te številke zdaj vzeli resno in ukrepali. Šele v primeru, če vlada tudi zdaj ne bo naredila ničesar, bo treba po besedah poslanke NSi razmisliti o posledicah “takega neukrepanja”. “Veste, ljudje ob meji ne bodo nič imeli od interpelacije, ljudje potrebujejo zdaj in takoj občutek, da jih država varuje. To edino šteje”, še pravi Čadonič Špelič, ki se tako v tem trenutku še ni mogla izreči, ali bo Nova Slovenija morebitno interpelacijo notranje ministrice sopodpisala oz. podprla.

Na notranjem ministrstvu so medtem v odzivu zapisali, da se bo ministrica Tatjana Bobnar “na vsebino ali očitke interpelacije lahko odzvala, če in ko bo ta vložena”. Dodali pa so še, da “se ministrica interpelacije, ki ji očita solidarnost in spoštovanje človekovih pravic, niti slučajno ne boji”. Odzivu je bilo sicer dodanih tudi nekaj vsebinskih pojasnil, ki pa so bila enaka kot v sobotnem sporočilu ministrstva o novi migracijski politiki.

Na Twitterju se je oglasil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar in zapisal, da je zaveza policije, “da bo zavarovala življenje in premoženje prebivalcev in krepila občutek varnosti tudi, ko rezilne žice na meji ne bo več”.

V zadnjih 30 letih so se sicer največkrat na interpelacijah zagovarjali prav ministri in ministrice za notranje zadeve. Nekateri celo po dvakrat, in sicer Katarina Kresal, Gregor Virant in Aleš Hojs. Ena interpelacija je uspela – Mirko Bandelj je moral 2. novembra 1998 po izglasovani nezaupnici s položaja notranjega ministra oditi. Prvopodpisani pod interpelacijo je bil Janez Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje