Kako so iskali naslednika Švarc Pipan in koliko zarečenega kruha so pojedli

Slovenija 26. Feb 202421:04 15 komentarjev
Dominika Švarc Pipan in Andreja Katič
Foto: BOBO

Pri iskanju naslednika Dominike Švarc Pipan na čelu pravosodnega ministrstva ni manjkalo obljub, da bo edini kriterij pri izbiri strokovnost, nikakor pa ne strankarska izkaznica. A se je na koncu premier odločil za zvesti strankarski kader Socialnih demokratov. Kako je torej prišlo do izbire Andreje Katič in kdo je snedel največ obljub?

Konec januarja je predsedstvo Socialnih demokratov soglasno sklenilo: nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani je tako sporen, da mora pravosodna ministrica takoj odstopiti, če tega ne bo storila, pa mora predsednik vlade nemudoma predlagati njeno razrešitev. A Dominika Švarc Pipan tej zahtevi ni prisluhnila, prav tako ne premier Robert Golob.

Pravosodna ministrica, ki je podpisala pogodbo o nakupu, je spremenila svoje izjave o dobrem delu njenih najožjih sodelavcev na ministrstvu in začela izpostavljati, da je bila zavedena. S prstom je kazala na več vodij služb in generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča ter poudarjala, da mora zadeve raziskati. Še zlasti, ker so po njenih navedbah sledi o vpletanju v sporni nakup vodile do glavnega tajnika SD Klemna Žiberta – novi minister iz te stranke pa bi lahko zadevo pometel pod preprogo. Žibert je sicer kasneje nepreklicno odstopil s položaja.

Premier Golob je stopil na stran Švarc Pipan. Dal ji je še nekaj časa, da zadevo preišče, od Socialnih demokratov pa zahteval odgovore na njene obtožbe o domnevni korupciji in nezakonitem ravnanju članov SD. Po besedah naših virov je želel Golob dati Socialnim demokratom tudi jasno vedeti, da na kadrovska pogojevanja ne bo pristal. Da torej on kot predsednik vlade predlaga in odpoklicuje ministre ter je odgovoren za delovanje vlade.

Socialni demokrati Golobu odgovora na hude obtožbe Švarc Pipan niso podali. Poudarili so, da za to stranka ni pristojna, temveč morajo zadeve preiskati pristojni organi. In vztrajali, da mora premier spoštovati soglasno odločitev njihovega predsedstva o takojšnjem odhodu pravosodne ministrice.

Sledil je “pomiritveni” sestanek najvišjih predstavnikov Socialnih demokratov in Gibanja Svoboda. Po njem je predsednica SD Tanja Fajon sporočila, da se je premier strinjal s predlogom njene stranke, da po odhodu Švarc Pipan začasno sam prevzame vodenje pravosodnega ministrstva. Dogovorili so se še, da stranki v najkrajšem možnem času skupaj poiščeta novega kandidata, pri čemer bo v ospredju njegova strokovnost. Ali bo ta resor ostal v rokah SD, pa na omenjenem sestanku niso dorekli.

Tanja Fajon in Robert Golob.
Tanja Fajon in Robert Golob. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ko je Švarc Pipan predsedniku vlade le podala pisno odstopno izjavo, pa je postalo jasno, da Golob ne želi začasno stopiti na čelo pravosodnega ministrstva. V državni zbor je namreč poslal zgolj obvestilo o odstopu Švarc Pipan, ne pa tudi obvestila, da vodenje tega resorja začasno, za največ tri mesece, prevzema sam. V SD in v premierjevem krogu so se lotili iskanja možnih kandidatov za naslednika Švarc Pipan, ki še vedno opravlja tekoče posle pravosodne ministrice.

V drugi največji koalicijski stranki je vse bolj prevladovalo stališče, da naj bo kandidat njihov član – tudi zato, ker jim je iskanje strokovnjaka izven njihovih vrst spodletelo. Košarico so jim dajali odvetniki, sodniki, profesorji …

Tako so naši viri na seji predsedstva SD prejšnji teden prepoznali, da se tehtnica nagiba v prid Andreje Katič, ki je funkcijo pravosodne ministrice že opravljala v vladi Marjana Šarca. A je bilo v Golobovih krogih mogoče slišati, da predsednik vlade Katič na čelu pravosodnega ministrstva nikakor ne vidi, prav tako tudi ne poslanke in podpredsednice SD Meire Hot, ki so jo v SD tudi omenjali kot možno kandidatko. “Iščemo strokovnjaka in ne enega od naših ali njihovih ljudi,” so nam tedaj govorili ljudje blizu Goloba.

Očitno so pričakovali, da bo premierju uspelo h kandidaturi nagovoriti koga od svojih izbrancev. Po besedah naših virov je še v nedeljo zvečer upal, da bo eden od možnih kandidatov, s katerimi se je pogovarjal, le pristal. A se to ni zgodilo. Na mizo pa je dobil seznam SD, na katerem sta bili dve imeni: poleg poslanke Hot še javnosti neznanega odvetnika z Obale Marka Butinarja.

Tedaj pa je premier naredil obrat. Na čelu pravosodnega ministrstva si je po novem zaželel Andrejo Katič, ki ni bila na seznamu kandidatov SD, so mu jo pa nekateri predstavniki te stranke v pogovorih omenili. Kot nam je dejala Katič, ob prihodu na današnjo sejo vlade, na kateri naj bi kot državna sekretarka nadomeščala kohezijskega ministra Aleksandra Jevška, ni razmišljala o tem, da bi pristala na ministrsko kandidaturo. Ko je odhajala z Gregorčičeve, pa so jo poklicali, naj se vrne, saj da želi premier govoriti z njo.

Iz Golobovega kabineta so medijem kasneje sporočili, da so pri njegovi izbiri pretehtale dosedanje izkušnje Katič na čelu pravosodnega resorja. Sama pa nam je kot razlog, da je Golobu rekla “da”, navedla njuno soglasje, da želite oba dobro temu ministrstvu.

Andreja Katič
Andreja Katič je bila pravosodna ministrica že v vladi Marjana Šarca (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Golob je predlog njene kandidature nemudoma poslal v državni zbor, s tem pa ujel zadnji rok, da mu ni treba uresničiti dogovora s SD o svojem začasnem prevzemu vodenja pravosodnega ministrstva. Ker bo Dominiko Švarc Pipan nasledila kandidatka SD in torej ne kandidat iz Svobode, pa med tema dvema strankama ne bo prišlo do menjave resorjev.

Med Socialnimi demokrati sicer naklonjenosti menjavi ni manjkalo. Poudarjali so, da si resorja, ki je pomembno oslabil njihovo stranko, ne želijo več imeti v svojih rokah. Pogledovali so proti šolskemu ministrstvu, saj da premier Golob o delu ministra Darja Felde nima najboljšega mnenja, ta resor pa da bi bil tudi bolj po meri socialne demokracije kot pravosodni.

Je pa premierjeva izbira Andreja Katič tako pri nekaterih Socialnih demokratih kot tudi v delu Svobode povzročila kar nekaj začudenja in tudi nezadovoljstva. Naši viri iz Svobode pravijo, da je Golob ponovno snedel obljubo, saj da je napovedoval, da bo v ospredju strokovnost kandidata, nato pa se je odločil za izrazito strankarsko ime.

Med nezadovoljnimi v SD pa je mogoče slišati, da je predsednik vlade izbral kandidatko, ki ji volilci že na dvojih volitvah zapored niso podelili poslanskega mandata. Bojijo pa se tudi, da bi s postavitvijo Katič na čelo pravosodnega ministrstva oživeli očitki, da želi SD vpletenost svojih članov v afero sodna stavba pomesti pod preprogo. Na večernem sestanku vodstva stranke s članstvom pa so po besedah naših virov Andrejo Katič vsi podprli, še zlasti, ker je dolgoletna članica Socialnih demokratov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje