Tudi danes bo še snežilo

Slovenija 11. Dec 202201:01 > 14:08
sneg, zima
PROFIMEDIA

Po vremensko pestri soboti tudi danes ponekod sneži. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 2 stopinji Celzija.

Tudi danes bo oblačno, ponekod pa že sneži. Na Primorskem bo pihala povečini šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

Dežurni meteorolog z agencije za okolje Andrej Velkavrh je za N1 povedal, da bodo današnje snežne plohe predvsem krajevne, sneženje pa ne bo dolgotrajno. “Težišče sneženja bo proti poldnevu in popoldne. Temperature bodo malce nad ničlo, snežne padavine pa tudi ne bodo tako dolgotrajne, da bi se sneg že lahko začel prijemati,” je še dodal.

Sneg, ki je v soboto in ponoči zapadel po nižinah, se po večini ni prijel, saj smo, kot pojasnjujejo na Arsu, še vedno v toplem območju južnih vetrov, ki pa se počasi obračajo na severovzhodno smer. “To pa pomeni, da s severne strani Alp doteka hladnejši zrak. Postopoma se bo ozračje toliko ohladilo, da je marsikje mogoče, da bo sneg, če je zapadel, ostal. Pred nami so nato še vsaj trije razmeroma hladni dnevi,” pojasnjuje Luka Ravnik z agencije za okolje. Ocenjuje, da bi lahko novozapadli sneg pri takšnih temperaturah vztrajal nekje do sredine prihodnjega tedna.

Največ, okoli 15 centimetrov, ga je sicer zapadlo v nekoliko višjih legah v vzhodni polovici Slovenije, med nižinskimi postajami Arso pa so minimalno snežno odejo ob 7. uri izmerili le v Kočevju (3 cm), Celju (2 cm) in Letališču Jožeta Pučnika na Brniku (1 cm).

V začetku prihodnjega tedna na Arsu novih padavin ne napovedujejo, te se bodo znova pojavile sredi tedna. V ponedeljek in torek bo deloma jasno in hladno, z jutranjo meglo po nižinah. V noči na sredo se bo od zahoda pooblačilo, v južni polovici Slovenije bodo možne manjše padavine.

Previdno na cestah

Zaradi deževja in snega pa je potrebna previdnost tudi na slovenskih cestah. Ponekod po Sloveniji, predvsem na območju Postojne sneži. Zaradi tega je zmanjšana vidljivost. Prometnoinformacijski center poziva voznike, naj vozijo previdno, prilagodijo hitrost in povečajo varnostno razdaljo.

Zaradi zimskih razmer je zaprta cesta čez prelaz Vršič, za pot čez prelaz Korensko sedlo boste na avstrijski strani morali na pnevmatike morali namestiti snežne verige. Na cesti Črni Vrh-Col velja prepoved vožnje za priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi poplavljenih cestišč so zaprte ceste Podpeč-Ig, pri Podkraju, in Smednik-Zameško-Kostanjevica, v Koprivniku.

Reke upadajo

V večjem delu države so pretoki rek veliki, le v severni Sloveniji so reke večinoma že upadle. Popoldan se bosta Kolpa v spodnjem toku in Lahinja vrnili v strugo. Vodostaj Ljubljanice na Ljubljanskem barju se bo začel počasi zniževali, vodostaj Krke v spodnjem toku pa bo še ustaljen. Drugod bodo reke danes upadale.

Krka, Posavje
Krka, Posavje (Foto: N1)

Agencija RS za okolje v hidrološkem poročilu navaja, da se Krka s pritoki in Ljubljanica razlivata na običajnih poplavnih območjih, njun pretok pa se je že ustalil. V manjšem obsegu se v spodnjem toku razliva tudi Kolpa. Planinsko in Cerkniško polje sta ojezerjena, pri čemer se vodostaj Cerkniškega jezera še počasi povišuje. Gladina morja bo dopoldne povišana.

Kolpa je sinoči poplavljala na območjih pogostih poplav, stanje pa se je nekoliko umirilo proti večeru. Že pozno popoldne je v srednjem toku reka upadala, vendar se je v manjšem delu še vedno nekoliko razlivala.

Kakšno bo vreme od 14. do 19. decembra?

V sredo bo na zahodu in jugu oblačno, na severovzhodu pa bo nekaj sonca. Zapihal bo jugozahodni veter, nekoliko topleje bo. Predvsem na jugu je povečana verjetnost za padavine. V četrtek kaže na oblačno vreme povsod z nekoliko povečano verjetnostjo za rahle padavine. V petek in soboto kaže na oblačno vreme s povečano verjetnostjo za sneg. V nadaljevanju tedna kaže na suho in letnemu času primerno hladno vreme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.