Ker ni odgovarjal na vprašanja komisije, mora poslanec SDS plačati kazen

Slovenija 29. Avg 202320:47 15 komentarjev
Zoran Mojškerc
Foto: Matija Sušnik/DZ

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo poslanca SDS Zorana Mojškerca na sklep, da mora plačati kazen, ker ni odgovarjal na vprašanja parlamentarne preiskovalne komisije. Čaka ga torej plačilo kazni v višini 279,88 evra.

Konec marca je parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank in jo vodi poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, kot pričo zaslišala poslanca SDS Zorana Mojškerca.

Večina vprašanj članov komisije se je nanašala na poslovanje podjetja Geopolar d.o.o., katerega lastnik in direktor je bil Mojškerc do lanskega nastopa poslanskega mandata.

Vendar pa poslanec SDS na vprašanja članov preiskovalne komisije v glavnem ni hotel odgovarjati, niti na vprašanja o porabi javnih sredstev, ki jih je pridobilo nekdanje Mojškerčevo podjetje. Navajal je, da podjetje Geopolar ni predmet preiskave, da se članov preiskovalne komisije njegovo poslovanje ne tiče, da gre za poslovne skrivnosti, da se posameznih dogodkov ne spominja, da je komisija žalitev za institut preiskovalne komisije … Ker torej Mojškerc ni želel pričati pred parlamentarno preiskovalno komisijo, se je ta odločila, da mu naloži globo, preiskovalna sodnica pa ga je kaznovala z denarno kaznijo v višini 279,88 evra, kar je znašalo petino takratne povprečne mesečne neto plače v Sloveniji.

“Pritožba se kot neutemeljena zavrne”

Mojškerc se je prek pooblaščenca na sklep pritožil, vendar mu sodišče ni pritrdilo. “Pritožba pooblaščenca priče Zorana Mojškerca se kot neutemeljena zavrne,” je sklenil senat Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Mojškerčev pooblaščenec je v pritožbi med drugim navedel, da mora parlamentarna preiskovalna komisija pri izvrševanju svojih pooblastil upoštevati omejitve in zagotavljati pravna jamstva, kot to velja za pravosodne organe. Izpostavljal je, da je komisija pričo zasliševala oziroma obravnavala kot preiskovanca in da bi torej morala Mojškercu najkasneje tedaj, ko je na zaslišanju na to prvič opozoril, priznati položaj preiskovanca. Poslanec SDS in njegov odvetnik sta tudi prepričana, da preiskovalna komisija v delu, ki se je nanašal na financiranje in poslovno sodelovanje podjetja Geopolar, ni imela pristojnosti oziroma pooblastil priči postavljati vprašanj ter Mojškercu zaradi odrekanja odgovorov torej tudi ne bi smela biti izrečena denarna kazen.

Vendar pa je senat ljubljanskega okrožnega sodišča po pregledu podatkov spisa, pritožbenih razlogov in razlogov izpodbijanega sklepa ugotovil, da je izrek denarne kazni v omenjenem primeru zakonit. Po njegovih navedbah iz prepisa zvočnega zapisa seje preiskovalne komisije, na kateri je bil zaslišan Mojškerc, izhaja, da ga je predsednica komisije seznanila, da je dolžan odgovarjati na vprašanja, razen če bi lahko s tem spravil sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Prav tako ga je Šetinc Pašek izrecno opozorila, da ga bo komisija, če bo nadaljeval z zavračanjem odgovorov, denarno kaznovala. Vse to pa je skladno z zakonom.

Mojškerc: Posvetoval se bom s strokovnjaki s področja človekovih pravic

Iz spisovne dokumentacije po navedbah sodišča tudi izhaja, da se je priča pri zavračanju odgovorov na vprašanja sklicevala, da preiskovalna komisija ni pristojna za preiskovanje zasebnega podjetja, čeprav so ji člani komisije večkrat pojasnili, da podjetje Geopolar preiskujejo na podlagi akta o odreditvi parlamentarne preiskave in da to podjetje predstavlja jedro postopka parlamentarne preiskave. Senat je poudaril, da zakon o parlamentarni preiskavi izrecno in natančno določa, v katerih primerih lahko priča odkloni odgovore, tega pa ne more storiti s tem, da oporeka predmetu preiskave, ki ga je določil in odredil državni zbor, da oporeka dokaznemu sklepu, s katerim je bila določena za pričo, in da oporeka pooblastilom komisije.

Sodišče je tudi pritrdilo navedbam, ki jih je v odgovoru na poslančevo pritožbo zapisala parlamentarna preiskovalna komisija, da Mojškerc ne more dobiti statusa preiskovanca, saj da se preiskava niti v celoti niti deloma ne nanaša nanj. Status preiskovanca se lahko podeli zgolj nosilcu javnih funkcij, kar pa Mojškerc v času, ko je bil direktor gospodarske družbe, ni bil in se torej zanj v tem delu politična odgovornost ne more ugotavljati. Kot je še poudaril senat ljubljanskega okrožnega sodišča, Mojškerc ni izkazal nobenega zakonskega razloga za zavračanje odgovorov na zastavljena vprašanja preiskovalne komisije, tehtni razlogi pa niso bili izpostavljeni niti v pritožbi.

O sklepu sodišča in o tem, kdaj bo plačal denarno kazen, smo želeli vprašati poslanca Mojškerca, a z nami ni želel govoriti. Nam je pa prek službe za odnose z javnostmi SDS sporočil, da se mu zdi zelo čudno, da je sodišče zadevo vročalo sredi sodnih počitnic, oziroma da se sprašuje, ali gre res za tako nujno stvar. “O nadaljnjih ravnanjih se bom posvetoval s strokovnjaki s področja človekovih pravic, saj sklep sodišča v nekaterih delih odstopa od dosedanje prakse,” je še navedel Mojškerc.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje