Levica predala podpise za referendum o nakupu oklepnikov

Slovenija 09. Feb 202211:58 > 15:53 9 komentarjev

Levica je danes v državni zbor predala 6.800 podpisov, s čimer je začela aktivnosti za referendum o zakonu, ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Kot opozarjajo v stranki, želi vlada tik pred koncem mandata izpeljati najdražji nakup orožja v zgodovini Slovenije, ki je za povrh še netransparenten in nepotreben.

Levici se zdi problematičen zakon o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), saj bo pridružitev podlaga za podpis pogodbe o nakupu 53 oklepnikov boxer v vrednosti 412 milijonov evrov. Oklepniki naj bi bili namenjeni oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine, ki naj bi sodelovala v Natovih operacijah.

Ker je koalicija zakon že spravila skozi DZ in zavrnila predlog posvetovalnega referenduma, je po navedbah Levice edina preostala možnost zakonodajni zavrnitveni referendum. “Naš cilj je jasen, zavleči postopke in na ta način preprečiti vladi nakup oklepnikov tik pred koncem mandata, denar pa nameniti za gradnjo javnih najemnih stanovanj, domov za starejše in zdravstvo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Koordinator Levice Luka Mesec je v izjavi za medije povedal, da so 6.800 podpisov, ki so jih danes predali v DZ, zbrali v samo nekaj dneh, kar pomeni, da se državljani strinjajo z zahtevo, naj država ne zapravlja denarja za orožje – še posebej ne v času, “ko imamo zdravstvo na kolenih, ko primanjkuje stanovanj in ko se v državi pojavlja draginja, zaradi katere trpijo številna gospodinjstva”.

“Nezaslišano je, da bi vlada v tem času in tik pred volitvami nabavila oklepnike, ki so se ne nazadnje še enkrat podražili glede na prvotno ceno,” je poudaril Mesec.

Ali je referendum dopusten?

Mesec je še povedal, da se pojavlja vprašanje, kako bodo referendum branili. Obrambni minister Matej Tonin je namreč opozoril, da gre za mednarodno pogodbo, o kateri ni dopustno razpisovati referenduma. Mesec je njegove besede označil za zavajanje. “Mednarodno pogodbo Tonin podpisuje zato, da bi zlorabil slovensko ustavo, ki pravi, da je referendum o mednarodnih pogodbah nedopusten. A ne gre za mednarodno pogodbo, ampak za orožarsko nabavo, ki se odvija pod krinko mednarodne pogodbe. Ta pogodba ne more imeti statusa, ki ga ima lahko pristop k Evropski uniji ali OECD.” Mesec je poudaril, da bodo svoje stališče branili tudi pred ustavnim sodiščem, če bo to potrebno.

V ustavi sicer po njegovih besedah piše, da izvedbo in pogoje, pod katerimi se referendum izvede, določa zakon o referendumu in ljudski iniciativi. Ta pa po novem določa, da referendum ni dopusten, samo če tako odloči 46 poslank in poslancev. “Če koalicija v državnem zboru ne bo izvedla glasovanja o nedopustnosti referenduma, ustavnemu sodišču ne bo treba o tem presojati,” je še dejal. “Pokazati morajo, ali so toliko demokratični, da bodo ljudem dovolili odgovoriti na vprašanje, ali država te oklepnike potrebuje in ali lahko teh 400 milijonov evrov porabimo pametneje.”

Vlada že oblikovala sklep

Vlada je po današnji dopisni seji sporočila, da so že oblikovali predloga sklepa o nedopustnosti razpisa omenjenega referenduma in da ga bodo posredovali DZ. V sklepu utemeljuje, da gre v primeru zakona o ratifikaciji tega sporazuma “za zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe, zato v skladu s tretjo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave RS zakonodajnega referenduma o tem zakonu ni dopustno razpisati”.

Na vladi poudarjajo, da se z zakonom o ratifikaciji sporazuma med vlado Slovenije in organizacijo OCCAR zgolj “vzpostavlja pravna podlaga za upravljanje programa boxer za Slovenijo s strani OCCAR in opredeli pogoje njunega sodelovanja v programu”.

V skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora zdaj DZ po vloženi referendumski pobudi v naslednjih 14 dneh odločiti, ali referendumska pobuda v skladu z 90. členom ustave morda ni dopustna. Za slednji sklep pa je, kot je omenil Mesec, potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

Pred leti se je pri nakupu zalomilo

Nakup osemkolesnikov ima sicer že dolgo brado. Postopek je tik pred zaključkom mandata sprožila vlada Mira Cerarja. Na dan, ko so v državnem zboru potrjevali Marjana Šarca za novega mandatarja, je obrambno ministrstvo predlagalo sejo odbora za zunanje zadeve, na kateri so poslanci obravnavali pobudo za sodelovanje med Slovenijo in OCCAR. Ministrstvo je takrat želelo kupiti 48 nemških osemkolesnikov, vrednost investicije pa je bila ocenjena na 306 milijonov evrov. Levica je zagrozila z umikom podpore Šarcu, LMŠ pa je umaknila točko z dnevnega reda.

Sprva je bil predviden nakup 56 oklepnikov v vrednosti 207 milijonov evrov, cena pa je v zgolj sedmih mesecih narasla na 306 milijonov za 48 vozil. Mediji so poročali celo o ceni 392 milijonov evrov, a je takrat vlada to informacijo zanikala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje