N1 STUDIO: Kako na poteze bodoče opozicije gleda Sanja Ajanović Hovnik?

N1 video 19. Maj 202213:02 > 07. Jun 2022 20:35 1 komentar

V oddaji N1 STUDIO smo gostili kandidatko za ministrico za javno upravo ter eno glavnih pogajalk in avtoric koalicijske pogodbe Sanjo Ajanović Hovnik iz Gibanja Svoboda. Še nikoli v zgodovini se ni zgodilo, da bi imela vlada takšne težave že pri samem sestavljanju. Ali pa, da bi opozicija na lasten zakon vložila predlog za razpis referenduma, kar je SDS storila v sredo. Gostja v studiu je poteze bodoče opozicije označila za komične.

Koalicijska pogodba je obsežna kot že dolgo ne in hkrati netipična. Tudi odzivov nanjo je že kar precej. Podpisana bo v torek, takrat bo tudi uradno nastala levosredinska koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica. V oddaji N1 STUDIO smo gostili Sanjo Ajanović Hovnik iz Gibanja Svoboda, eno glavnih pogajalk in avtoric tega besedila ter kandidatko za ministrico za javno upravo.

Ajanović Hovnik se je uvodoma dotaknila sredinega dogajanja na prvi izredni seji državnega zbora. “Nenavadno je. Bili smo priča, ko se strankam ni uspelo dogovoriti, a zdaj je situacija popolnoma drugačna, saj so se bodoče koalicijske stranke hitro dogovorile. A opozicija nagaja, da bi vlada lahko začela s svojim delom,” je dejala. Po njenem mnenju je komično, da SDS, ki je vložila zakon o RTV, zdaj na lastni zakon vlaga še posvetovalni referendum. “Nenavadno je, da po volitvah, ko so volilci jasno povedali, kakšno pot želijo, vlagajo zakone, ki nimajo realne podlage. Če bi opozicija dejansko mislila, da je ta zakon potreben, bi ga vložila že pred tem,” je povedala.

“Koalicijska pogodba jasno kaže, v katero smer želi nova vlada”

Ajanović Hovnik je ena izmed glavnih avtoric koalicijske pogodbe, ki je obsežna kot že dolgo ne. Zadnja različica ima 84 strani – kar je kar veliko v primerjavi s prejšnjimi koalicijskimi pogodbami – sestavljali pa so jo deset dni. “Zavedamo se, da je ena obsežnejših koalicijskih pogodb, a zelo jasno kaže, v katero smer želi nova vlado. Želimo zagotoviti politično stabilnost, želimo imeti vlado dva mandata. Tudi besedilo je pisano na ta način,” je strnila. Na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, zakaj v koalicijski pogodbi niso določili konkretnih časovnih okvirjev, Ajanović Hovnik odgovarja, da – če želiš vključiti tako strokovno javnost kot druge deležnike – to terja čas.

V koalicijski pogodbi so precej pozornosti namenili področju zdravstva. Med strankami bodoče koalicije usklajena pogodba predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov, kar je med zdravniki sprožilo nekaj odpora. Kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan je po drugi strani v medijih večkrat poudaril, da popoldansko delo zdravnikov ne bo prepovedano. Ajanović Hovnik pojasnjuje, da bo zdravstveni sistem deležen sprememb, a da konkretne prepovedi popoldanskega dela zdravnikov koalicijska pogodba ne predvideva. “Zdravstveni sistem bo naravnan tako, da bo zaposlenim zagotavljal konkurenčnost znotraj sistema. Da ne bodo imeli potrebe po tem, da se zaposlijo še pri zasebniku,” je dejala. Po njenih besedah želijo dovolj konkurenčen javni sistem, da zaposleni ne bodo čutili potreb, da se zaposlijo pri zasebnikih.

O spremembah v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja je povedala, da sistem, ki je bil uveden leta 2008, ni bil nikoli dokončno uveden. Sledile so razne spremembe, a v zdajšnjem sistemu – v katerem je 180 tisoč ljudi – po njenih besedah ni zadovoljnih prav veliko. “Takoj bomo odprli dialog s sindikati in poskušali najti skupni jezik. Da vidimo, kaj lahko naredimo in kje se lahko najdemo,” je dejala Ajanović Hovnik. “Podlaga mora biti enaka za vse. Kako bomo nato posamezne kategorije vrednotili, pa je stvar dogovora,” je komentirala enotni plačni sistem.

Beseda je tekla tudi o progresivni obdavčitvi premoženja. Več ekonomistov je namreč razburil del koalicijske pogodbe, ki govori o progresivni obdavčitvi premoženja. Profesor Marko Pahor z Ekonomske fakultete v Ljubljani je to točko označil za precej nevarno. “Dejstvo je, da je v Sloveniji premoženje proporcionalno podobdavčeno, a progresija pri premoženju je precej unikatna rešitev,” je dejal. Koalicija v nastajanju namreč govori o progresivni obdavčitvi celotnega premoženja in ne le obdavčitvi nepremičnin – obdavčitvi vsega, kar človek ima. Ajanović Hovnik je spomnila, da gre tudi za obdavčitev premoženja pravnih oseb. “To je ena tipičnih zadev, za katere sem rekla, da se bodo v našem prvem mandatu začele pripravljati podlage,” je ponovila sogovornica in tako nakazala, da bodo koraki za uvedbo progresivne obdavčitve premoženja postopni. Več najdete na tej povezavi. 

Medtem je ekonomist Mitja Kovač o koalicijski pogodbi dejal, da “namesto prejšnjega desnega populizma dobivamo zdaj očitno ekstremno levi populizem”. Predlagana koalicijska pogodba po njegovem mnenju predstavlja primer “pravega, sicer popolnoma preživetega, centralno-planskega reguliranja celotnih ekonomskih sektorjev in družbenih sistemov, morebitna uveljavitev takšne koalicijske pogodbe pa prava receptura za ekonomsko katastrofo”. Da želijo pravično družbo, je potrdila gostja v N1 STUDIO Ajanović Hovnik.

“Ne moremo biti zadovoljni z družbo, v kateri 70 tisoč upokojencev živi pod pragom revščine, 70 odstotkov zaposlenih pa ne dosega povprečne plače v Sloveniji,” je povedala in dodala, da je cilj bodoče vlade poštena, solidarna in tržno naravnana družba. Več najdete v članku Po desnem zdaj levi populizem? Kako odgovarja bodoča ministrica. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje