Pred poslanci odločanje o zakonu Inštituta 8. marec in zakonu o RTV

Slovenija 10. Jul 202220:32 > 11. Jul 2022 06:39 2 komentarja
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

Tik pred parlamentarnimi počitnicami, ki se začnejo 15. julija, bo na poslanskih klopeh več pomembnih zakonskih predlogov. Med drugim bodo na delovnih telesih obravnavali vladno novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in t. i. zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti. Po pričakovanjih bi utegnil na klopeh matičnega odbora pristati tudi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu.

Predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim se bo vlada med drugim lotila krajšanja čakalnih vrst in izboljšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, je ta konec tedna poslala v obravnavo DZ po nujnem postopku. Želja vlade je, da zakon, ocenjen na dobrih 200 milijonov evrov, začne veljati s 1. septembrom.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem v pogovoru za STA še izrazil pričakovanje, da bo predlog zakona na poslanskih klopeh še pred parlamentarnimi počitnicami. Po pričakovanjih bi tako matični odbor DZ za zdravstvo tega utegnil obravnavati že v prihodnjem tednu. Seja odbora sicer za zdaj ni sklicana.

Člani odbora DZ za kulturo o predlogu vladne novele zakona o RTVS

Odbor DZ za kulturo bo danes obravnaval predlog dopolnitve zakona o medijih in predlog vladne novele zakona o RTVS. Vlada predlaga spremembe upravljanja in vodenja zavoda z uvedbo sveta RTVS, v katerem bodo imeli odločilno vlogo civilna družba in zaposleni. Namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta novela zakona uvaja enoten organ upravljanja in nadzora – svet RTVS, ki bi štel 17 članov.

Zaposleni bi iz svojih vrst izbrali pet članov, preostalih 12 članov pa bi na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, DZ, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter varuh človekovih pravic.

Predlog kot posvetovalno telo sveta RTVS predvideva uvedbo finančnega odbora, ki ga bo sestavljalo pet članov, strokovno usposobljenih in z delovnimi izkušnjami na finančnem področju. Uvaja se tudi štiričlanski upravni organ, v katerem bo tudi delavski direktor.

Še pred sejo odbora pa bodo poslanci na izredni seji DZ na zahtevo SDS odločali o odločitvi kolegija predsednice DZ, da DZ vladni predlog novele obravnava po nujnem postopku.

Pred poslanci tudi t. i. zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti

Na klopeh članov odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo v torek “predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države”, ki so ga v parlamentarni postopek vložili v inštitutu 8. marec skupaj s skoraj 15.000 overjenimi podpisi. Predlog zakona je na seji pretekli teden podprla tudi vlada.

Vlagatelji zakona so sicer v predlog vključili 11 zakonov, spremenjenih pod vlado Janeza Janše. V preteklo stanje vračajo ureditve na področju sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z varstvom narave, iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Predlog med drugim ukinja tudi pravno podlago za vstop podjetja Uber, zmanjšuje vpliv odločanja ministra za kulturo na področju kulturnih programskih in projektnih razpisov in povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje