Sestali so se novi člani sveta RTVS: o čem so govorili?

Slovenija 08. Mar 202320:02 3 komentarji
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Danes se je na lastno pobudo sestalo 13 od 15 novih članov sveta RTVS. "Zavedamo se, da zaradi zadržanja zakona in njegove obravnave pred ustavnim sodiščem nimamo možnosti za polno opravljanje svojih mandatov. Kljub temu pa izražamo pripravljenost konstruktivnega dela v javnem interesu," so zapisali v izjavi za javnost po današnjem prvem srečanju

Trinajst članov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki so bili imenovani na podlagi novele zakona o RTVS, a zaradi odločitve ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele ne morejo začeti delovati, se je na lastno pobudo sešlo na spoznavnem srečanju.

Kot so napovedali, se bodo do odločitve ustavnega sodišča pripravljali na prevzem nalog.

Preberite še: Ustavno sodišče zadržalo tri člene novele zakona o RTVS. Kakšne bodo posledice?

“Zavedamo se, da zaradi zadržanja zakona in njegove obravnave pred ustavnim sodiščem nimamo možnosti za polno opravljanje svojih mandatov. Kljub temu pa izražamo pripravljenost konstruktivnega dela v javnem interesu,” so zapisali v izjavi za javnost po današnjem prvem srečanju.

Napovedali so, da se bodo v obdobju do odločitve ustavnega sodišča “seznanjali z ustrojem in delovanjem javnega medija in se pripravljali na prevzem nalog”. “Naš cilj je, da bomo ob odločitvi ustavnega sodišča že pripravljeni na operativno delo,” so pojasnili.

Ob tem ustavno sodišče pozivajo, “da čim prej sprejme končno odločitev in preseka pravno in sistemsko negotovost”.

Današnjega srečanja se je udeležilo 13 od 15 že imenovanih oziroma izvoljenih članov novega sveta RTVS. V skladu z novelo bo sicer v novem svetu zavoda 17 članov, a predstavnik madžarske narodne skupnosti in predstavnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije še nista bila imenovana.

Preberite še: Odzivi na odločitev ustavnega sodišča. Oglasila se je tudi predsednica republike

V skladu z novelo zakona o RTVS, ki predvideva 17-članski svet zavoda kot organ upravljanja in nadzora, je bil svet sicer konstituiran konec februarja, in sicer s tem, ko je bilo vanj imenovanih devet članov. A še ne more začeti delovati, saj je ustavno sodišče pred tem začasno zadržalo izvrševanje dela novele, ki med drugim govori tudi o konstituiranju novega sveta zavoda. Po odločitvi ustavnega sodišča lahko sicer postopki konstituiranja novih organov tečejo, zadržano pa je končno konstituiranje sveta. Tako delo še naprej opravlja dosedanji programski svet.

Novela zakona o RTVS, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, je sicer začela veljati konec decembra, a je več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje. Ustavno sodišče je ob objavi odločitve o začasnem zadržanju 20. februarja napovedalo, da bo takoj nadaljevalo z vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje