Sneg bo na vzhodu države padal tudi ponoči, vendar snežna odeja ne bo debela

Slovenija 10. Dec 202212:29 > 19:58
sneg
DARS

Marsikje v vzhodni polovici države je dež pozno popoldne prešel v sneg. Vendar pa snežna odeja ne bo prav debela. Po nižinah vzhodne Slovenije, kjer bo snežilo tudi ponoči, lahko pričakujemo največ 10 centimetrov snega.

Dež je v večernih urah v večjem delu Slovenije postopoma prešel v sneg. Meja sneženja se je predvsem v vzhodni Sloveniji spustila do nižin, ponekod v osrednji Sloveniji in po nižinah Gorenjske pa še vedno dežuje ali pada dež s snegom, saj je tu padavin manj. Kot napovedujejo na agenciji za okolje (Arso), bodo rahle do zmerne padavine vztrajale do sredine noči na nedeljo.

Vendar pa kljub temu, da v delu države sneži že nekaj časa, snežna odeja po nižinah ne bo prav debela. “Zaradi toplih tal in temperatur zraka malo nad lediščem, sneg do jutra ponekod sploh ne bo pobelil tal,” so na Arsu zapisali na Facebooku. Kot dodajajo, snega po nižinah ne bo veliko niti na vzhodu, kjer bo več padavin tudi ponoči. Pričakujemo lahko največ 10 centimetrov snega. Ta pa se bo bolje obdržal tam, kjer ga bo zapadlo več, so še dodali na Arsu.

Napoved agencije za okolje kaže, da bo tudi v nedeljo prevladovalo oblačno vreme. Popoldne bodo nastajale plohe, ki bodo zajele tudi notranjost Slovenije. Z izjemo Primorske bo šlo večinoma za sneg, vendar količina ne bo prav velika.

Zimske razmere na cestah

Družba za avtoceste (DARS) je na spletni strani promet.si sporočila, da sta zaradi zimskih razmer zaprta prelaza Vršič in Jezersi Vrh, na cestah čez prelaza Ljubelj in Korensko Sedlo pa so obvezne verige. Na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje je na hrvaški strani zaradi zimskih razmer prepoved za priklopnike in polpriklopnike, enaka omejitev pa velja tudi na cesti Črni Vrh – Col. “Po Sloveniji sneži in ponekod se sneg oprijema vozišča zato so na cestah posipne in plužne skupine. Voznikom priporočamo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.” so opozorili.

Zaradi obilnega deževja razlivanje Kolpe in Krke

Zaradi obilnega dežja so višji tudi vodostaji rek. Največ težav uprava za zaščito in reševanje pričakuje na območju Kolpe in Krke. Gasilci imajo že zdaj veliko dela zaradi poplav. Na upravi za zaščito in reševanje so po doslej zbranih podatkih zabeležili 13 dogodkov. Gasilci so črpali meteorne vode iz različnih objektov, čistili propuste in s protipoplavnimi vrečami varovali objekte, odstranjevali so tudi drevesa.

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved agencije za okolje reka Kolpa v spodnjem toku še vedno narašča in bo zvečer poplavljala na območjih pogostih poplav. Naraščanje na tem rečnem odseku se po podatkih Arsa sicer že upočasnjuje. Kolpa upada tudi v srednjem toku, kjer se sicer v manjšem obsegu še vedno razliva.

Zaradi obilnega deževja se v manjšem obsegu razlivajo tudi Krka in njeni pritoki. Kot navaja Arso, bo Krka naraščala tudi zvečer in ponoči, naraščanje v njenem spodnjem toku pa se bo predvidoma nadaljevalo do nedelje popoldan. V soboto se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, čez noč in v nedeljo zjutraj pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

V soboto zvečer se bo zmerno povečal tudi obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, v nedeljo pa se bo vodostaj na Barju počasi zniževal.

Vodostaj Ljubljanice je ustaljen, s trendom počasnega naraščanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.