Stvari, ki vas ne bodo zares osrečile, in tiste, ki vas najverjetneje bodo

Navdih 07. Mar 202317:30
ženska
Profimedia

Dodali smo tudi, kaj vas lahko osreči, predvsem pa se morate zavedati, da smo za svojo srečo odgovorni sami. Ne prelagajte tega na koga drugega!

Vsak je svoje sreče kovač, pravi pregovor, in to zares drži. Za srečo se ne morate zanašati na partnerja, prijatelje ali družino – za srečo lahko poskrbite samo sami. So pa tu stvari in ljudje, ki vas lahko osrečijo ali pa tudi ne – odvisno, kako nanje gledate in kako z njimi ravnate.

Delo

Pogosto slišimo, da smo preobremenjeni in si želimo delati manj, a ko pride dopust ali prost dan, razmišljamo le o delu in tem, kaj bomo naredili takoj, ko se vrnemo v službo. Skrivnost ni v tem, da bi delali manj, in to vas ne bo osrečilo, temveč v tem, da morate biti pri delu učinkovitejši. To zahteva rutino, osredotočenje, disciplino – imate vse 3 lastnosti?

Prijateljstva

Ne bo vas osrečilo, če imate več prijateljev in se vedno trudite pridobiti nove. To je v nasprotju s predstavo o sreči: obdani smo z velikim številom prijateljev in družino, a to je iluzija. Kar šteje, je kakovost odnosov: kakšne vezi imate s prijatelji? Osrečilo vas bo prijateljstvo, ki je preneslo že marsikaj in veste, da je zanesljivo. Imeti prijatelje, na katere se lahko vedno obrnete in zanesete, je nekaj neprecenljivega.

Preizkušnje

Življenje prinese veliko nepredvidljivih preizkušenj, tudi slabih. To prinese kar nekaj stresa in anksioznosti. Vendar vas ne bo osrečilo manj problemov, temveč to, kako se z njimi spopadete. Boste iskali rešitev in poskušali biti inovativni? Se boste iz njih nekaj naučili, postali močnejši in nekoč ponosno rekli, da vas je ta preizkušnja okrepila in pripravila na življenje? To vas lahko osreči.

Uspehi

Kako naj vas uspeh ne bi osrečil? Ne boste srečni, če boste zasledovali občutek nadrejenosti in vzvišenosti – če si boste želeli in menili, da ste boljši kot vsi drugi, boste precej osamljeni in predvsem nesrečni. Uspeh vas lahko osreči, ko ga slavite in delite z bližnjimi ter je dobra popotnica na poti do višjih ciljev.

Stres

Stresu se v celoti ne morete izogniti, saj vas spremlja tudi pri delu in opravkih. In ne bo vas osrečilo, če dovolite, da se kopiči in pripelje do izgorelosti. Lahko pa ga uporabite sebi v korist: naj vas spodbudi k napredku in inovativnosti. Najdite tudi ventile za sproščanje stresa, kot je telovadba. Tudi tako ga lahko izkoristite za svojo dobrobit.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.