Vodstvo Pošte Slovenije se je odzvalo na nezadovoljstvo zaposlenih

Slovenija 12. Jan 202317:08 2 komentarja
Poštar
BOBO

Na opozorila sindikata poštnih delavcev o izgorelosti in preobremenjenosti se je odzvalo vodstvo Pošte Slovenije. Dejali so, da sprejemajo vse potrebne ukrepe in si bodo v skladu s kolektivno pogodbo ter zmožnostmi še naprej prizadevali za izboljšanje delovnih pogojev in stimulativno plačilo.

Vodstvo Pošte Slovenije se je odzvalo na opozorila Sindikata poštnih delavcev o izgorelosti zaposlenih in nezadostnem nagrajevanju njihovega prekomernega dela. Kot so poudarili, sprejemajo vse potrebne ukrepe in si bodo v skladu s kolektivno pogodbo ter zmožnostmi še naprej prizadevali za izboljšanje delovnih pogojev in stimulativno plačilo.
Kot so ob tem pojasnili na Pošti, se zavedajo pomembne vloge, ki jo predstavljajo zaposleni v procesu ustvarjanja dodane vrednosti, a se razmere v poslovnem okolju, povezane z energetsko krizo in visoko inflacijo ter naraščajočimi stroški, odražajo tudi na poslovanju, zaradi česar družba beleži slabše poslovne rezultate od načrtovanih.

Kljub temu pravijo, da izvajajo vse potrebne poslovne ukrepe in s predstavniki reprezentativnih sindikatov ves čas aktivno vodijo socialni dialog, ki pa mora za uspešnost temeljiti na razumnih argumentih in realni oceni dejanskih okoliščin, dodaja poslovodstvo. Način uskladitve plač z inflacijo je po njihovem določen z veljavno kolektivno pogodbo.

Na Pošti spominjajo, da so se od oktobra 2021 vsem zaposlenim plače postopoma dvignile štirikrat, v skupni višini za 11,3 odstotka, od tega samo lani za 7,1 odstotka. Ob koncu leta so izplačali tudi del plače z naslova poslovne uspešnosti, in sicer v celotnem načrtovanem znesku, aprila lani pa tudi regres v višini 1.650 evrov neto, kar je več kot določa kolektivna pogodba. Ob tem se je lani zvišalo še povračilo stroškov za prehrano in prevoz, ta pa presega znesek, ki ga kot neobdavčenega določa vladna uredba.

Preberite še: Sindikat: Pošta Slovenije tone. Med zaposlenimi vlada skrajno nezadovoljstvo

Ob tem pa še dodajajo, da s podelitvijo dovoljenja za njeno izvajanje Pošti Slovenije, univerzalno poštno storitev uporabnikom regulira država. Slednja ob splošno znanem prehodu v digitalno družbo in precejšnjem upadu pisemskih storitev predstavlja vedno večje poslovno-finančno breme, zato bodo tudi v prihodnje z deležniki aktivno iskali ustrezne rešitve glede sprememb modela izvajanja univerzalne storitve.

Sindikata poštnih delavcev je ta teden vlado in upravo Pošte pozval, naj poskrbita za ustrezno financiranje in ovrednotenje izvajanja univerzalne poštne storitve. Ob tem so opozorili, da morajo primanjkljaj finančnih sredstev poštni delavci nadomeščati z izvajanjem konkurenčnih storitev, a se je ta sistem po njihovem izkazal za neuspešnega.

Kot so sporočili iz sindikata, je eden od razlogov za težave neustreznost zakona o poštnih storitvah oziroma neupoštevanje njegove določbe glede poplačila negativnega poslovanja iz naslova univerzalne poštne storitve.

Poskusi nadomeščanja manjka državnega financiranja s tržno dejavnostjo so bili po njihovih besedah do zdaj neuspešni, pomanjkanje delovne sile in težki delovni pogoji pa dodatno bremenijo Pošto Slovenije, ki ob slabih poslovnih rezultatih ne zmore niti ustrezno nadomestiti odhodov zaposlenih niti dostojno plačati tistih, ki še vztrajajo.

“Dovolj nam je zgodb naših članov, ki so delu tako predani, da dnevno izgorevajo, potem pa zaradi nedoslednosti pri izplačilu božičnice še svojim otrokom ne morejo pravočasno privoščiti prazničnega darila,” so še izpostavili in dodali, da zahtevajo jasno ločitev delavcev, ki izvajajo samo univerzalno poštno storitev, in tistih, ki izvajajo tudi storitve na trgu.

Če država kot lastnica Pošte ne bo uredila ustreznega financiranja poštne dejavnosti, za kar je po besedah sindikata odgovorna tudi uprava, so pripravljeni tudi stavkati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje