Vodstvo RTVS: “Ministrstvo naj namerno zavajajočo izjavo v celoti prekliče”

Slovenija 26. Apr 202310:12 7 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na očitke, ki jih je zaradi prodaje zadnjega svežnja delnic Eutelsat na njih usmerilo ministrstvo za kulturo. Tega poziva, da svojo nepravilno in namerno zavajajočo izjavo za javnost v celoti prekliče.

Pri prodaji zadnjega svežnja delnic Eutelsat na RTVS sta vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough in nadzorni svet RTVS z odločitvijo o prodaji marca ravnala v neskladju s postavljenimi merili za porabo sredstev, je ministrstvo za kulturo včeraj zapisalo v sporočilu za javnost. Dodali so, da so bila ta sredstva porabljena nenamensko, prihodki pa so bili manjši od načrtovanih.

Vodstvo RTVS se je danes odzvalo na očitke ministrstva za kulturo. Ministrstvu očita, da je “namerno zamolčalo člen internih meril, ki javnemu zavodu dovoljuje koriščenje sredstev za reševanje strateško pomembnih vprašanj, kot je finančna stabilizacija zavoda z znižanjem stroškov dela. Pri tem je ministrstvo tudi zamolčalo, da so bile delnice Eutelsat že leta 2015 odprodane ravno za pokritje odpravnin, povezanih z reševanjem kadrovskih vprašanj,” je zapisalo.

Opozorilo je tudi, da javno izrečene grožnje članom nadzornega sveta zavoda in vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Andreju Grahu Whatmoughu po uveljavljanju njihove odgovornosti predstavljajo nedopusten pritisk ministrstva za kulturo na avtonomni javni zavod. O teh in drugih pritiskih, ki so se intenzivirali po odločitvi ustavnega sodišča za začasno zadržanje dela novele RTVS, bo vodstvo obvestilo tudi zainteresirano evropsko javnost, je zatrdilo.

Ministrstvo očitno namerno izpustilo četrti člen

Zapisalo je, da je ministrstvo očitno namerno izpustilo četrti člen internih meril, ki med drugim navaja, da se lahko “kupnina od prodaje delnic ali obveznic po predhodni odobritvi nadzornega sveta nameni tudi za trajno reševanje strateško pomembnih vprašanj v zvezi s poslovanjem javnega zavoda”.

Merila so bila sprejeta leta 2015, v tem letu pa je nadzorni svet tudi že odobril koriščenje sredstev iz kupnine delnic Eutelsat Communications za uskladitev statusa 157 stalnih pogodbenih sodelavcev z določili Zakona o delovnih razmerjih in s tem tudi za odpravnine stalnim pogodbenim sodelavcem, je zapisalo vodstvo RTVS in dodalo, da obstaja nesporna predhodna praksa prodaje finančnih naložb za odpravnine, če te predstavljajo ukrep za trajno reševanje strateško pomembnih vprašanj.

Ob tem navajajo še, da je z ugotavljanjem tehnoloških viškov v letih 2021 in 2022 javni zavod zagotovil prihranke na masi za plače v višini več kot pet milijonov evrov na letni ravni in tako občutno prispeval k finančni stabilnosti zavoda. To , tako med drugim pišejo v odzivu, so izvajali na podlagi leta 2018 sprejetega sklepa, s katerim je odbor nadzornemu svetu RTVS predlagal, da v okviru svojih pristojnosti od vodstva RTVS zahteva “sprejem ustreznih ukrepov za znižanje stroškov dela ter za celovito finančno uravnoteženje poslovanja RTV Slovenija s ciljem dolgoročno pozitivnega poslovanja brez porabe finančnih naložb, in o tem Odboru poroča do konca marca 2018. Iz navedenega jasno izhaja, da gre pri ugotavljanju tehnoloških viškov, katerim so odpravnine, financirane iz prodaje delnic Eutelsat, namenjene, za reševanje strateško pomembnega vprašanja – dolgoročno znižanje stroškov dela,” je še zapisalo vodstvo. Da gre pri reševanju kadrovske problematike za strateško pomembno vprašanje poslovanja zavoda, so, kot je še zapisalo, prepoznali tudi vsi trije podpisniki Kolektivne pogodbe javnega zavoda RTV Slovenija.

“Ministrstvo naj namerno zavajajočo izjavo za javnost v celoti prekliče”

Vodstvo RTVS je še dejalo, da je bilo z vsem navedenim neposredno seznanjeno tudi ministrstvo za kulturo, ki prejema vse sklepe nadzornega sveta in tudi sodeluje na sejah delovnih teles v državnem zboru. “V obdobju, ko so bila nazadnje spremenjena merila (februarja 2015), je bila članica nadzornega sveta tudi predstavnica, zaposlena na ministrstvu za kulturo,” je dodalo in poudarilo, da so merila notranji akt, za izvajanje katerih je izključno pristojen nadzorni svet RTVS in ne ministrstvo.

Glede domnevno prenizke prodajne cene delnic pa je pojasnilo, da delnica Eutelsat Communications kotira na borzi in ima v vsakem trenutku znano tržno ceno. “Povprečna cena, po kateri so bile delnice prodane na borzi, je v skladu z uradno cenitvijo pooblaščenega cenilca. Cena delnic sicer relativno enakomerno pada že leta in iz vseh razpoložljivih podatkov tudi za prihodnje obdobje izhajajo negativni obeti gibanja cene delnice. Razlika, ki je nastala med dejansko doseženo borzno ceno in planirano ceno ob prodaji iz finančnega načrta, spada med običajne variance (odmike) pri uresničevanju vsakoletnega finančnega načrta, saj plan vedno odraža podatke, ki so znani oziroma jih je mogoče predvideti v času priprave in sprejema,” so še zapisali.

Zatrjujejo tudi, da so bili v primeru konkretne prodaje prehodno opravljeni vsi postopki, kot jih predvidevajo merila, postopek prodaje pa je vodila komisija, ustanovljena v skladu z Uredbo o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in občin.

“Ugotovitev ministrstva za kulturo, da gre v primeru prodaje 512.000 delnic Eutelsat Communications za nenamensko porabo ter da naj bi bila dosežena cena prenizka, je zato ne zgolj nepravilna, pač pa tudi zavajajoča, poleg tega pa je ministrstvo za takšno ugotovitev tudi nepristojno. Vodstvo RTV Slovenija zato poziva ministrstvo za kulturo, da svojo nepravilno in namerno zavajajočo izjavo za javnost v celoti prekliče,” je zaključilo vodstvo. Kot je še dodalo, z zaskrbljenostjo spremlja stopnjevanje nedopustnih političnih pritiskov na avtonomni javni zavod, in to v demokratični in pravni državi članici Evropske unije. Zadnje grožnje ministrstva pa razume “v kontekstu stalnih političnih pritiskov na javni zavod RTV Slovenija”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje