Znane so podrobnosti ministrove grožnje z odstopom, očitno je bila učinkovita

Slovenija 31. Mar 202319:06 1 komentar
Grožnja z odstopom, Danijel Bešić Loredan, Robert Golob, Erik Brecelj
Borut Živulović/BOBO

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in državni sekretar na ministrstvu Tadej Ostrc sta pojasnila okoliščine grožnje z odstopom. Zdaj je znano, s čim je bila grožnja pogojena, kaže pa tudi, da je dosegla svoj namen.

Na ministrstvu za zdravje so danes posredno priznali, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan zagrozil z odstopom. Sami tega sicer ne imenujejo s temi besedami, ampak poudarjajo dejstvo, da “se pač prevzame politična odgovornost, če zaveze niso izpolnjene”.

Po današnjih pojasnilih je jasno, kakšen ultimat so postavili, kaže pa tudi, da so z njim dosegli tisto, kar so želeli.

Sporno hitenje s spremembami upravljanja ZZZS

Ultimat se je nanašal na spremembe upravljanja zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Na ministrstvu so vztrajali, da se te zgodijo hitreje, kot je želel strateški svet za zdravstvo, ki deluje pod okriljem predsednika vlade Roberta Goloba in ga vodi Erik Brecelj.

Minister je izhodišča za prenovo ZZZS v začetku meseca najprej predstavil koalicijskim poslanskim skupinam in naletel je na negativen odziv. Koalicijski poslanci so ocenili, da bi šlo za pretirano povečevanje političnega vpliva nad delovanjem zdravstvene blagajne.

Podobno mnenje naj bi imelo več članov strateškega sveta, ki je začel ministrova izhodišča obravnavati pred nekaj tedni. Poleg pripomb glede predlaganega oblikovanja in sestave organov ZZZS pa je imel strateški svet še eno, morda najpomembnejšo pripombo. Želeli so, da se prenova upravljanja ZZZS izvede ob celoviti prenovi krovnega zdravstvenega zakona, torej zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ).

Po naših neuradnih informacijah nekateri člani sveta sumijo, da želi ministrstvo s svojim predlogom doseči samo menjavo vodstva zdravstvene blagajne, moralo pa bi se več ukvarjati s tem, kako izboljšati delovanje zdravstvenega sistema, v katerem bi morala imeti zdravstvena blagajna ključno vlogo.

Prav zaradi te pripombe je minister zagrozil z odstopom.

“Če je nekdo to razumel kot grožnjo, je to njegova stvar”

Svet je ministrova izhodišča obravnaval tudi na seji prejšnji četrtek. Ministra za seji ni bilo, sta pa državna sekretarja Tadej Ostrc in Tjaša Vidic članom prenesla ministrovo sporočilo, ki je dejansko pomenilo ultimat.

“Povedano je bilo, da ministrstvo sledi zavezam, ki jih je podpisalo 53 koalicijskih poslancev,” je danes pojasnil Ostrc, “če obstajajo neke zaveze, neka časovnica, je v normalnih demokracijah jasno, da če jih nekdo ne izpolni, pač prevzame politično odgovornost”.

“Če je nekdo to razumel kot grožnjo ali kakorkoli, je to njegova stvar,” je dodal.

Brecelj sicer ni pustil dvoma, da je bila članom sveta sporočena grožnja z odstopom.

Po koalicijski časovnici bi moral biti predlog prenove ZZZS pripravljen že 23. marca, nato pa bi se moral čim hitreje uveljaviti. Na to zavezo se je torej v ministrovem imenu skliceval Ostrc.

Uveljavitev prenove krovnega zdravstvenega zakona pa je po časovnici predvidena šele leta 2025.

“Ključno vlogo igra premier”

Na seji prejšnji četrtek so v štiriurni razpravi poenotili mnenje, je povedal državni sekretar. Nato se je ministrstvo na podlagi tega mnenja lotilo popravkov svojega predloga sprememb ZZZS.

Vendar stališča sveta, da bi bilo treba te spremembe združiti s prenovo krovnega zdravstvenega zakona, ministrstvo ni upoštevalo. Zakon bodo socialnim partnerjem in javnosti predstavili v torek, sledila bo javna razprava in nato parlamentarna obravnava, je danes napovedal Bešič Loredan.

V odgovoru na vprašanje N1 je potrdil, da je do razhajanj s člani strateškega sveta prišlo zaradi njihove želje po “radikalni spremembi ZZVZZ”. “Mi smo jasno razložili, da še vsak minister, ki je odprl ZZVZZ, mandata ni končal in do spremembe ni prišlo,” je dejal in spomnil na zaveze iz koalicijske časovnice.

Na včerajšnji seji sveta je člane v uvodu nagovoril premier Robert Golob ter podprl smernice za prenovo ZZZS, ki jih je predlagal strateški svet, nam je po seji povedal Brecelj. “Bili smo navdušeni,” je dodal.

Po naših neuradnih informacijah pa vsi člani sveta niso bili navdušeni, saj menijo, da še vedno ostajajo temeljna razhajanja med ministrom Bešičem Loredanom in strateškim svetom.

Pred včerajšnjo sejo sveta so se v kabinetu predsednika vlade sestali Golob, Bešič Loredan in Brecelj. “Ključno sporočilo je, da bodo mnenja vedno različna, naša želja pa je, da najdemo najboljši možni kompromis,” je danes dejal minister, “tukaj predsednik vlade igra ključno vlogo, ker posluša različna mnenja, daje navodila. Zame je on, če tako rečem, edini šef. Osebno mislim, da smo na dobri poti.”

Do začetka leta 2026 bomo v Sloveniji postopoma dobili popolnoma nov in dobro delujoč zdravstveni sistem, je napovedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje