Ameriška mornarica iz morja izvlekla pomembne ostanke sestreljenega balona

Svet 14. Feb 202310:03 0 komentarjev
Ameriška mornarica iz morja izvlekla ostanke sestreljenega balona
Kris Lindstrom/U.S. Navy/REUTERS

Iz morja ob Južni Karolini je ameriška mornarica potegnila večji del ostankov sestreljenega kitajskega balona, ki naj bi vohunil nad ZDA. Med ostanki naj bi bili tudi senzorji in elektronika, te pa bodo sedaj v laboratoriju pregledali agenti FBI. Balon, za katerega Kitajska trdi, da je civilni meteorološki balon, so nad ZDA opazili v začetku meseca.

Ameriška mornarica je našla pomembne dele z domnevnega kitajskega vohunskega balona, ki so ga ZDA v začetku meseca sestrelile nad Atlantskim oceanom, med njimi tudi senzor in dele elektronike, je v ponedeljek sporočila ameriška vojska.

Mornarici je uspelo najti veliko ostankov na kraju, kjer je bil balon sestreljen, vključno s senzorjem in deli elektronike ter velikimi deli strukture, je sporočilo Severno poveljstvo ZDA.

Po navedbah ameriškega zunanjega ministrstva je imel sestreljeni balon več anten in je verjetno lahko “zbiral in lociral komunikacije”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju ameriške televizije CBS gre za približno deset metrov visoko antensko napravo.

Ameriška vojska je kitajski balon sestrelila 4. februarja nad Atlantskim oceanom ob obali zvezne države Južna Karolina, sedaj pa skušajo pridobiti njegove ostanke za analizo.

Kitajski balon je v ameriški zračni prostor vstopil konec januarja in nato prečkal velik del ZDA od severozahoda proti jugovzhodu. Na svoji poti je preletel več občutljivih vojaških objektov.

Ameriška vlada je Kitajsko obtožila, da je balon del flote nadzornih balonov, s katerimi je Peking vohunil za več kot 40 državami na petih celinah. Kitajska obtožbe zavrača in vztraja, da je šlo za civilno zračno plovilo za opazovanje vremena.

Preberite še: Bela hiša odgovorila, ali gre pri letečih predmetih za Nezemljane

Ameriška vojska je po balonu sestrelila še tri leteče predmete, enega v bližini Aljaske, drugega nad Kanado in tretjega nad jezerom Huron, vendar pa oblasti niso identificirale njihovega izvora ali namena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!