Biden v ZDA razglasil konec covidnih ukrepov

Koronavirus 10. Maj 202308:04 komentar
Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal ukinitev določenih ukrepov, ki so jih v ZDA uvedli med pandemijo covida-19. V ZDA je bolezen, ki jo povzroča koronavirus, zahtevala 1,12 milijona življenj.

Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal odlok, ki s petkom, 12. majem, ukinja določene varnostne ukrepe, vzpostavljene zaradi pandemije covida-19. Gre za določilo o obveznem cepljenju tujcev, ki prihajajo v ZDA, in zveznih uslužbencev.

Biden je v odloku o odpravi ukrepov sporočil, da so ZDA sedaj v drugačni fazi odgovora na covid-19, kot so bile še nedavno. Potem ko so tamkajšnje zdravstvene oblasti ugotovile, da je najhuje mimo in da je zdravstveni sistem bolje opremljen na morebiten novi izbruh bolezni, se je Biden odločil, da odpravi potovalne omejitve.

Zaradi covida-19 je v ZDA od izbruha pandemije umrlo 1,12 milijona ljudi, z virusom pa se jih je okužilo več kot 104 milijone.

koronavirus
PROFIMEDIA

Je to konec pandemije covida?

Že v začetku maja je konec globalnih izrednih razmer razglasila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je ocenila, da covid-19 ne pomeni več izrednega stanja na področju javnega zdravja mednarodnega pomena.

Novica o razglasitvi konca pandemije prihaja več kot tri leta po tem, ko je WHO prvič razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti zaradi virusa.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob razglasitvi ocenil, da je zaradi pandemije covida-19 umrlo najmanj 20 milijonov ljudi, kar je skoraj trikrat več od uradnih ocen, saj zadnji podatki WHO kažejo, da je bolezen do 3. maja ubila 6,9 milijona ljudi po vsem svetu, za njo pa jih je zbolelo več kot 765 milijonov.

V Sloveniji je od 1. aprila covid-19 izenačen z drugimi okužbami dihal, zato okuženi osebi ni več treba v izolacijo, ampak zanjo lečeči zdravnik predpiše bolniški stalež.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.