Musk povabljen na zaslišanje in “odkrito izmenjavo mnenj” v Evropski parlament

Svet 20. Dec 202216:35 0 komentarjev
Roberta Metsola
PROFIMEDIA

Predsednica Evropskega parlamenta je lastnika Twitterja Elona Muska povabila na zaslišanje in "odkrito izmenjavo mnenj" s poslanci.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v ponedeljek lastnika Twitterja Elona Muska povabila na zaslišanje in “odkrito izmenjavo mnenj” s poslanci. To vplivno družbeno omrežje ima pomembno vlogo v demokratičnem življenju EU in ne bi smelo postati katalizator sovražnega govora in dezinformacij, je v pismu Musku opozorila Metsola.

“Twitter igra osrednjo vlogo v demokratičnem življenju Evropske unije in omogoča možnost civilnega diskurza,” je v pismu zapisala predsednica Metsola. Twitter po njenem prepričanju “ne bi smel nehote postati katalizator sovražnega govora, vmešavanja v volitve in dezinformacij”, je opozorila v ponedeljek poslanem pismu, ki ga povzema več tujih medijev.

Priložnost “za odprto javno izmenjavo”

Muskova navzočnost v Evropskem parlamentu bi bila priložnost “za odprto javno izmenjavo”, je prepričana Metsola.

Predsednica meni, da bi morala Muska zaslišati parlamentarna odbora za notranje zadeve in za notranji trg. Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izrazila prepričanje, da se bo Musk vabilu odzval.

Metsola je v pismu omenila tudi druge šefe ameriških podjetij, ki so že nastopili na zaslišanju v Evropskem parlamentu, med njimi leta 2018 tudi prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg. Musk se na pismo Metsole še ni odzval, poroča DPA.

Do njenega vabila Musku prihaja po vrsti spornih ukrepov prvega moža Twitterja, med katerimi je pred dnevi precej razburjenja povzročila odločitev, da zapre račune več ameriških novinarjev, ki so poročali o njem. Musk je sicer po kritikah račune novinarjev ponovno odprl.

Iz EU so ob tem opozorili, da bi zaradi zaskrbljujočega zaprtja računov novinarjev lahko uvedli sankcije proti Twitterju. V Evropi so zaskrbljeni tudi zaradi spreminjanja pravil platform.

“Platforme ne morejo kar naprej spreminjati politik,” je v ponedeljek na Twitterju opozoril evropski komisar Thierry Breton in se pri tem skliceval na uveljavitev evropskega zakona o digitalnih storitvah (DSA).

Zakon o digitalnih storitvah za strožji nadzor in večjo zaščito

Tudi Metsola v svojem pismu omenja zakon o digitalnih storitvah, katerega določila bodo v celotni EU veljala od sredine februarja 2024. Za posebej velike platforme bi morala pravila veljati od septembra prihodnje leto. DSA med drugim določa, da je treba sovražni govor in druge nezakonite vsebine na internetu v EU v prihodnje hitreje zbrisati. Zakon naj bi zagotovil strožji nadzor spletnih platform in večjo zaščito potrošnikov.

Musk je oktobra kupil Twitter za 44 milijard ameriških dolarjev. Od takrat je njegov stil upravljanja tega družbenega omrežja med uporabniki povzročil kar nekaj ogorčenja. Twitter je pod Muskom med drugim prenehal izvajati pravilnik, ki na družbenem omrežju prepoveduje širjenje dezinformacij v zvezi s covidom-19. Musk je tudi obnovil številne račune, ki so bili v preteklosti zaradi kršenja pravil o vsebini izključeni, med drugim tudi račun nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!