Kolikokrat morate prežvečiti vsak grižljaj: številka vas bo presenetila

Magazin 20. Mar 202419:23 0 komentarjev
Prehranjevanje
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi hitrega življenjskega tempa včasih ne namenimo dovolj časa prehranjevanju, a je to zelo pomembno. Ali veste, kolikokrat morate prežvečiti vsak grižljaj?

Nemško združenje zobotehnikov poudarja, da je zelo pomembno, da vsak grižljaj hrane prežvečimo do 30-krat. Gre za navado, ki zahteva precej samonadzora, a pomembno vpliva na zdravje.

Nekatere raziskave kažejo, da daljše žvečenje hrane razbremeni prebavni sistem in pomaga ohranjati zdrave zobe in dlesni.

Pri temeljitem žvečenju trde hrane, kot je surova zelenjava ali polnozrnati kruh, se dlesni zmasirajo, kar posledično izboljša prekrvavitev, piše N1 Bosna in Hercegovina.

Strokovnjaki za zobno higieno pravijo tudi, da intenzivno žvečenje lahko prepreči karies, saj se zobne obloge postrgajo in se izloči več sline, kar ima spet koristi za zdravje. Slina ščiti zobe pred kislinami in vsebuje minerale, ki ohranjajo sklenino močno in zdravo.

Prav tako ne smemo pozabiti, da pri prežvečeni hrani pride okus bolj do izraza, saj žleze v ustni votlini izločajo več sline, ki vpliva na brbončice, zato so okusi intenzivnejši.

V združenju zobotehnikov še svetujejo, da grižljaj hrane pogoltnete šele takrat, ko je tekstura hrane že kašasta.

Hvaležen vam bo tudi želodec, saj bo imel z dobro prežvečeno hrano manj dela pri razgradnji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!