Mednarodnemu kazenskemu sodišču predložili primer ubite novinarke

Svet 06. Dec 202213:15 2 komentarja
Širin Abu Akleh
PROFIMEDIA

Televizijska mreža Al Džazira je danes Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu predložila primer ubite novinarke Širin Abu Akleh, ki so jo maja v raciji na zasedenem Zahodnem bregu ubile izraelske sile. Ob tem so zatrdili, da imajo nove dokaze, ki jasno kažejo, da so izraelske sile streljale neposredno na novinarko in njene sodelavce.

“Trditev izraelskih oblasti, da je bila Širin ubita po pomoti v izmenjavi ognja, je popolnoma neutemeljena,” so zatrdili pri Al Džaziri in dodali, da so v svoji vlogi izpostavili “nove dokaze prič in videoposnetke, ki jasno kažejo, da so izraelske okupacijske sile neposredno streljale na Širin in njene sodelavce”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsaka oseba ali skupina lahko ICC predloži primer, vendar pa omenjeno sodišče ni zavezano k obravnavi teh primerov. ICC je lani začel preiskavo vojnih zločinov na palestinskih ozemljih, vendar pa je Izrael, ki ni član ICC, izpodbijal njegovo pristojnost.

Nečakinja novinarke Lina Abu Akleh je ICC pozvala, naj razišče smrt njene tete. “Dokazi so več kot jasni in pričakujemo, da bo Mednarodno kazensko sodišče ukrepalo,” je dejala na novinarski konferenci v Haagu in dodala, da je družina zaprosila za srečanje s tožilcem Karimom Khanom, navaja AFP.

Izraelska vojska je sicer septembra priznala, da je novinarko maja “verjetno ustrelil eden njenih vojakov, potem ko jo je zamenjal za palestinskega borca”. Vendar pa so izraelske oblasti ob tem zatrdile, da ne bodo sodelovale pri nobeni zunanji preiskavi smrti Abu Akleh.

51-letna palestinsko-ameriška novinarka je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu. Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je bila ustreljena v glavo, ranam pa je podlegla kmalu po prihodu v bolnišnico. Ko je bila ubita, je nosila čelado in zaščitni jopič z napisom, da je novinarka.

Za njeno smrt so palestinska stran, Al Džazira in Katar obtožili izraelsko vojsko. Da so jo ubile izraelske sile, je sklenil tudi urad ZN za človekove pravice, v to smer pa je pokazalo tudi več novinarskih preiskav. ZDA so v začetku julija po pregledu krogle, ki so jim jo izročile palestinske oblasti, prišle do zaključka, da je novinarko ubil strel iz orožja izraelskih sil, vendar pa naj ta ne bi bil nameren.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje